Αλαλούμ με το απαγορευτικό στα παραλιακά καταστήματα της Μεσσηνίας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Αλαλούμ με το απαγορευτικό στα παραλιακά καταστήματα της Μεσσηνίας

 


Προχωρούν οι e-δημοπρασίες για τις παραχωρήσεις χρήσης αιγιαλού

Το φετινό καλοκαίρι θα έχει δύο όψεις σε σχέση με όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.

Από τη μία πλευρά, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εφαρμογή του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου που αφορά στην παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

Το στοίχημα με το μέτρο αυτό είναι να χτυπηθεί ο τουρισμός της «αρπαχτής», της αυθαιρεσίας και ο συνακόλουθος τραμπουκισμός των λουόμενων, ενώ οι ελεύθερες από εμπορική εκμετάλλευση παραλίες να αυξηθούν. Ταυτόχρονα, οι Δήμοι χάνουν την εμπλοκή τους στις μισθώσεις.

Μάλιστα, για πρώτη φορά θεσπίζεται η άμεση βεβαίωση ενός τσουχτερού προστίμου, τετραπλάσιο του μισθώματος που αντιστοιχεί στην έκταση που έχει καταληφθεί και οκταπλάσιο σε περίπτωση υποτροπής για την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης στην ακτή.

Από την άλλη, σοβαρός προβληματισμός υπάρχει στο χώρο της εστίασης και στη Μεσσηνία γύρω από το νέο νομοσχέδιο. Τι σημαίνει αυτό; Επί της ουσίας, μπαίνει απαγορευτικό στη λειτουργία των παραλιακών καταστημάτων σε ένα μεγάλο ποσοστό παραλιακών περιοχών και σταματά την κοσμική ζωή στις παραλίες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη, και μέχρι το τέλος Μαΐου  πάνω από 1.200 παραχωρήσεις τμημάτων θα έχουν τεθεί ή πρόκειται να τεθούν σε ηλεκτρονική δημοπρασία στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα (https://eauctions.gsis.gr).

Παράλληλα, υπάρχουν από προηγούμενα έτη 6.500 παραχωρήσεις που έχουν ενεργή σύμβαση και οι οποίες έχουν ήδη καταχωρηθεί στο ψηφιακό μητρώο συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

Μεσσηνία

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στη Μεσσηνία οι δημοπρασίες θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά στις 27 και 28 Μαΐου. Οι δε ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται αναλυτικά για τη διακήρυξη, τις προϋποθέσεις και τις ώρες των δημοπρασιών και από τα γραφεία της έδρας της Κτηματικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας στην Καλαμάτα (οδός Αριστομένους αρ. 123, Τ.Κ. 24131, τηλ. 2721366211 – email: kthmmess@2790.syzefxis.gov.gr) κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες.

Οδηγίες για τον τρόπο συμμετοχής στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες αναρτώνται και στον επίσημο ιστότοπο του υπουργείου Οικονομικών (www.minfin.gov.gr).

Οι θέσεις ανά Δήμο

Στις 27 Μαΐου θα δημοπρατηθούν θέσεις για διάφορες δραστηριότητες, οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά στη διακήρυξη ως εξής:

-Δήμος Πύλου-Νέστορος: Ανεμόμυλος, Περούλια, Βουνάρια, Λιμανάκια Πύλου, Λούτσα Φοινικούντας

-Δήμος Δυτικής Μάνης: Ριτσά Καρδαμύλης, Σάνταβα, Παλιόχωρα.

Στις 28 Μαΐου θα δημοπρατηθούν θέσεις για διάφορες δραστηριότητες, ως εξής:

-Δήμος Καλαμάτας: Δυτική Παραλία Καλαμάτας – Μπουρνιάς, Δυτική Παραλία Καλαμάτας – Δυτικά Πίστας Καρτ

-Δήμος Τριφυλίας: Σεργιάνι Κυπαρισσίας, Καρτελάς, Γιαννίτσαινα Κυπαρισσίας, Βρωμονέρι Γαργαλιάνων, Βλάχου Κυπαρισσίας

-Δήμος Μεσσήνης: Μπούκα – Άγιος Νικόλαος Μεσσήνης, Άγιος Ανδρέας, Άγιος Ανδρέας – νοτίως δημοπρατούμενης καντίνας, Άγιος Ανδρέας – βορείως δημοπρατούμενης καντίνας, Μπούκα Μεσσήνης, Ανάληψη Μεσσήνης, Αχλαδοχώρι-Χελωνάρια.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι παραχωρήσεις, είτε νέες είτε υφιστάμενες, θα διέπονται από φέτος από το ίδιο πλαίσιο ελέγχων και προστίμων λόγω παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου και υπέρβασης των υπό παραχώρηση εκτάσεων.

Μάλιστα, οι κτηματικές υπηρεσίες και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς υποχρεούνται να εφαρμόζουν αμέσως το σχετικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Ωστόσο, η νέα εικόνα θα έχει διαμορφωθεί πλήρως από τα τέλη Ιουνίου, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες εγκατάστασης των νέων παραχωρησιούχων σε αιγιαλό και παραλίες.

Υπενθυμίζεται πως με το νέο νόμο οι δημοπρασίες για παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας γίνονται πλέον αποκλειστικά ψηφιακά μέσω της ειδικής πλατφόρμας που προαναφέρθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages