Στο Συμβούλιο Επικρατείας για το άδικο χαράτσι μέσω ΔΕΗ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Στο Συμβούλιο Επικρατείας για το άδικο χαράτσι μέσω ΔΕΗ

H ακύρωση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών για το «χαράτσι» μέσω της Δ.Ε.Η. στα ακίνητα, ως κατάφορα αντισυνταγματικό, ζητείται με προσφυγή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», την ανώνυμη εταιρεία επενδυτικής διαμεσολάβησης «Eurocapital» και έναν ιδιώτη, συνιδιοκτήτη ακινήτου με την εταιρεία.
Σύμφωνα με την αίτηση ακύρωσης, τόσο το τέλος ακινήτων όσο και η διακοπή ηλεκτροδότησης που συνεπάγεται η μη πληρωμή του στη Δ.Ε.Η., παραβιάζουν ευθέως τις διατάξεις του Συντάγματος αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Λόγω μάλιστα της σοβαρότητας της υπόθεσης, ζητείται να προσδιοριστεί από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας με ταχύτατες διαδικασίες και να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με βάση τις διατάξεις για την πρότυπη δίκη.
Στην προσφυγή επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- ότι είναι παράνομη ακόμη η ανάθεση του τέλους ακινήτων σε έναν ιδιώτη, όπως είναι η Δ.Ε.Η..
Πρόκειται για την ανάθεση στην πραγματικότητα ενός πλέγματος εξουσιών που ανήκει στην κεντρική εξουσία και δη στη φορολογική αρχή, όπως σημειώνεται στην προσφυγή στην οποία αναφέρεται επίσης τόσο η είσπραξη των φόρων όσο και η βεβαίωση παραβάσεων και επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε ιδιώτες λόγω της άρνησης πληρωμής των φόρων, αποτελούν στοιχεία δημόσιας εξουσίας, η άσκηση της οποίας από ιδιώτες νοθεύει και τη γενική αρχή του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Επιπλέον, παραβιάζεται η αρχή της φορολογικής ισότητας, διότι επιβάλλεται αδιακρίτως ο ίδιος φόρος σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων με μόνα κριτήρια την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, χωρίς να συνυπολογίζεται το πραγματικό ετήσιο εισόδημα του καθενός ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Όπως επισημαίνεται στην αίτηση ακύρωσης, η επιβολή του νέου ειδικού τέλους αποτελεί δεύτερη φορολόγηση των ιδιοκτητών ακινήτων. Παράλληλα, υποβαθμίζεται ο φορολογούμενος ιδιοκτήτης αλλά και ο άνεργος σε αντικείμενο επίτευξης έκτακτων δημοσιονομικών στόχων για τη μείωση ελλειμμάτων. Κυρίως όμως η διακοπή ηλεκτροδότησης σε άτομα που αδυνατούν να καταβάλλουν τον φόρο τούς οδηγεί σε έσχατη εξαθλίωση και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την επιβίωσή τους.
Κάτι τέτοιο προσκρούει στην αρχή της ελευθερίας των συναλλαγών και της οικονομικής ελευθερίας (άρθρο 5 παρ. 1 και 106 του Συντάγματος σε συνδυασμό με το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ), όπως σημειώνεται. Παράλληλα, η επιβολή του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. παραβιάζει τόσο το σύνταγμα όσο και τους όρους της σύμβασης ιδιωτικού δικαίου που υπέγραψε η ανώνυμη εταιρεία (είτε η Δ.Ε.Η. είτε άλλες εταιρείες) με τον κάθε καταναλωτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages