Αυξάνονται οι άστεγοι «νέας γενιάς» - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Αυξάνονται οι άστεγοι «νέας γενιάς»

Κατά 20 με 25% αυξήθηκε ο πληθυσμός των αστέγων «νέας γενιάς», καθώς η ανεργία πλήττει όλες τις ηλικιακές ομάδες, όχι μόνο τις ευπαθείς, και όλα τα επαγγέλματα, σύμφωνα με στοιχεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα».
Όπως τονίζει η υπεύθυνη της «Κλίμακας», 'Αντα Αλαμάνου, το περασμένο τρίμηνο ολόκληρες οικογένειες βρέθηκαν στο δρόμο, καθώς αδυνατούν πλέον να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τη ζωή.....
«Η οικονομική κρίση και η ανεργία έχουν διαφοροποιήσει το θέμα των αστέγων και ποιοτικά και ποσοτικά. Βάσει εκτιμήσεων, αλλά και της εμπειρίας μας, ο πληθυσμός των αστέγων έχει αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο κατά 20 με 25%. Φυσικά, δεν μιλάμε μόνο για τους ανθρώπους που μένουν στον δρόμο, αλλά και γι αυτούς που οι συνθήκες διαμονής τους είναι ακατάλληλες», διευκρινίζει η κ. Αλαμάνου.
Στο παρελθόν, όπως υποστηρίζει η υπεύθυνη στήριξης του προγράμματος αστέγων, οι περισσότεροι άστεγοι, είτε είχαν ψυχολογικά προβλήματα, είτε κάποιον εθισμό, όπως για παράδειγμα τα ναρκωτικά.
«Παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των αστέγων έχει αλλάξει και η ταυτότητα τους. Οι "παραδοσιακοί" άστεγοι ήταν άνθρωποι χαμηλότερων κοινωνικών και οικονομικών τάξεων και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Τώρα αρκετοί άστεγοι είναι άνθρωποι που έως πρότινος είχαν ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και βρέθηκαν σε αυτήν την κατάσταση μόνο για οικονομικούς λόγους. Η "νέα γενιά" αστέγων έχει από μέτριο έως υψηλό μορφωτικό επίπεδο και δεν αντιμετώπιζε προβλήματα επιβίωσης πριν κάποιο μέλος της οικογένειας χάσει την δουλειά του», λέει η κ. Αλαμάνου.
Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολοι για τους Έλληνες και οι ειδικοί φοβούνται ότι ο αριθμός των αστέγων θα αυξηθεί περισσότερο. «Πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων μπορεί να βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση στο προσεχές μέλλον, καθώς δεν μπορούν να συντηρήσουν τα σπίτια τους», τονίζει η κ. Αλαμάνου και συμπληρώνει: «Το σοκ για όσους βρίσκονται ξαφνικά στο δρόμο είναι τεράστιο. Αισθάνονται απελπισία και πάσχουν από κατάθλιψη. Είναι φοβερό για μία οικογένεια που είχε σπίτι, ξαφνικά να βρίσκεται στο δρόμο. Από κάποιους ακούσαμε ότι ύστερα από μερικές ημέρες ήθελαν να αυτοκτονήσουν. Δυστυχώς, οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Πολιτεία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν καταφύγια νύχτας, ή δημόσια λουτρά».
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κλίμακα» ιδρύθηκε το 2001.Έχει άμεση συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και στόχος της οργάνωσης είναι η αποκατάσταση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων, που ζουν στο «περιθώριο». Διαθέτει την τηλεφωνική γραμμή 1018 για την πρόληψη αυτοκτονιών και απασχολεί περίπου 150 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων και αθίγγανους, αστέγους, και άτομα από άλλες ευπαθείς ομάδες, που έχουν εκπαιδευθεί να παρέχουν στήριξη. Εκτός από το πρόγραμμα στήριξης αστέγων, με το οποίο ασχολείται τώρα και είναι στο πλαίσιο μίας ευρύτερης δράσης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, άλλο μεγάλο ζήτημα με το οποίο είχε ασχοληθεί προ τριετίας η «Κλίμακα» ήταν η μαστροπεία..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages