Αδυναμία των ΜμΕ να εξοφλήσουν οφειλές διαπιστώνει το Επιμελητήριο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Αδυναμία των ΜμΕ να εξοφλήσουν οφειλές διαπιστώνει το Επιμελητήριο

Με αίτημα «Ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής δανείων μέσω ΕΤΕΑΝ», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γεώργιος Καραμπάτος έστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο την ακόλουθη επιστολή:
«Κύριε υπουργέ.
Είναι γνωστό και γενικά πλέον κοινά αποδεκτό, ότι οι επιχειρήσεις, και κυρίως οι ΜμΕ, βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση: όσες δεν έχουν ήδη βάλει λουκέτο, αγωνίζονται καθημερινά να επιβιώσουν σε συνθήκες κατάρρευσης της ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών και ανύπαρκτης ρευστότητας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το πρόβλημα εξυπηρέτησης και αποπληρωμής των δανείων που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις μέσω ΤΕΜΠΜΕ (νυν ΕΤΕΑΝ), καθώς και εκείνων που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών (πυρκαγιές 2007) καθίσταται καίριο.
Οι επιχειρήσεις αυτές, και συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα “Εγγύηση και Επιδότηση Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων” – Φάση Α και “Εγγύηση Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων” – Φάση Β, καθώς και όσες επωφελήθηκαν από τα δάνεια των πυρόπληκτων νομών, βρίσκονται σε αδιέξοδο και αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους. Προκειμένου να μην υποστούν και νέο, πρόσθετο πλήγμα από την εκ μέρους των τραπεζών διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, μέσω της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, θα πρέπει:
• Oλες οι τράπεζες να δεχθούν ρυθμίσεις των δανείων, με όρους που θα αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση και τις πραγματικές δυνατότητες εξυπηρέτησης των δανείων των επιχειρήσεων.
• Τα δάνεια αυτά θα πρέπει να παραταθούν κατά οκτώ τουλάχιστον έτη.
• Να μειωθούν τα επιτόκια των παραπάνω δανείων, το ύψος των οποίων θα πρέπει να καθορίζεται με βάση το Euribor πλέον την προμήθεια των τραπεζών, ώστε η εξυπηρέτησή τους να καταστεί ομαλότερη και πάντως εφικτή. Να σημειωθεί ότι με την τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας το μεσοσταθμικό επιτόκιο αυξήθηκε κατά 0,06% με συνέπεια να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το επιτόκιο των πυρόπληκτων δανείων, γεγονός που επιβαρύνει εκτός από τις επιχειρήσεις και το ίδιο το κράτος, που επιδοτεί με 50% τα επιτόκια αυτής της κατηγορίας.
Τυχόν καθυστέρηση της πολιτείας ή απροθυμία των τραπεζών να στηρίξουν με τους παραπάνω τρόπους τις επιχειρήσεις, θα οδηγήσει σε αδυναμία καταβολής, που με τη σειρά της θα επιφέρει (λόγω της χορηγηθείσας εγγύησης του Δημοσίου) αδυναμία λήψης φορολογικής ενημερότητας και τελικά αδυναμία λειτουργίας επιχειρήσεων, που μπορούν και πρέπει να διασωθούν. Οι συνέπειες στις τοπικές οικονομίες και στην απασχόληση είναι περισσότερο από προφανείς».
Στον ΟΑΕΕ θα ασφαλίζονται και οι αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά έως 100 Kw\
ΣTON Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά πρόσωπα που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος άνω των 20 Kw, μεταξύ των οποίων και οι αγρότες, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, με τον Ν. 3846/2010 εξαίρεση από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και υπαγωγή στον ΟΓΑ προβλέπεται μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τουλάχιστον για μία πενταετία, οι οποίοι μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα μέχρι και 100 Kw. Οι αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα άνω των 100 Kw ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ.
Η διάταξη αυτή, υπογραμμίζει ο κ. Κουτρουμάνης, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους αγρότες διότι τους δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έως 100 Kw, χωρίς να αλλάζει το ασφαλιστικό τους καθεστώς, εφόσον είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για τουλάχιστον πέντε έτη. Συνεπώς, με την εφαρμογή της διάταξης αυτής «παρέχονται στους αγρότες σημαντικά κίνητρα να παραμείνουν στην ελληνική περιφέρεια αξιοποιώντας την αγροτική τους περιουσία και σε άλλες δραστηριότητες, πέραν των γεωργικών, οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον, ενισχύοντας παράλληλα το αγροτικό τους εισόδημα», αναφέρει ο υπουργός Εργασίας
."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages