Χοντραίνει το παιχνίδι για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με στήριξη στις τράπεζες - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Χοντραίνει το παιχνίδι για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με στήριξη στις τράπεζες

Σε «κατ’ αρχήν» συμφωνία για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών φαίνεται ότι θα καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι συνεδρίασαν για δεύτερη ημέρα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η ευρωζώνη κινείται σε «ένεση» που θα φθάνει τα 100 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου κάνουν λόγο για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους....τουλάχιστον κατά 50%. Παράλληλα, σχεδιάζεται η μόνιμη εγκατάσταση επιτελείου της τρόικας στην Ελλάδα.
«Το θέμα τώρα είναι να εφαρμόσουμε μια απόφαση της "21ης Ιουλίου plus"», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η Σύνοδος Κορυφής της Τετάρτης θα καταλήξει σε «φιλόδοξο απότελεσμα», ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Παρά τη διαφαινόμενη συμφωνία για το ζήτημα των τραπεζών, οι διαφωνίες δεν έχουν εκλείψει εντελώς.
Άλλες διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως τρία μέλη της ευρωζώνης, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, αντιτίθενται στο ύψος των ενισχύσεων.

Οι τρεις χώρες «πιστεύουν πως (το σχέδιο) είναι υπερβολικά ακριβό και δεν είναι διατεθειμένες να συνεισφέρουν τόσα κεφάλαια» υποστήριξε η πηγή.
Αισιοδοξία Μέρκελ
Πρόοδο στις ευρωπαϊκές συνομιλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης διαπιστώνει η γερμανίδα καγκελάριος, εκφράζοντας την εκτίμησή της πως η -δεύτερη- Σύνοδος Κορυφής της Τετάρτης θα καταλήξει σε «φιλόδοξο απότελεσμα».
Ενώ οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις συνεχίζονται, η καγκελάριος αναγνώρισε πως οι συζητήσεις είναι δύσκολες, υπογραμμίζοντας πως Γερμανία και Γαλλία «έχουν κεντρικό ρόλο» σε αυτές.
«Οι αποφάσεις πρέπει να προετοιμαστούν με τον κατάλληλο τρόπο» ανέφερε η Μέρκελ μιλώντας το Σάββατο σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας: «Πιστεύω πως οι υπουργοί Οικονομικών κάνουν πρόοδο ώστε να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας μέχρι την Τετάρτη».
«Η λύση θα επιτευχθεί τη Τετάρτη» ανέφερε η καγκελάριος, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ικανοποίηση Βενιζέλου
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε την ικανοποίησή του για την έγκριση που έδωσε το Eurogroup στην εκταμίευση της έκτης δόσης, προσερχόμενος σήμερα στη συνεδρίαση του ECOFIN στις Βρυξέλλες.
«Η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης είναι ένα πολύ καλό, θετικό και εποικοδομητικό βήμα», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως «το θέμα τώρα είναι να εφαρμόσουμε μια απόφαση της "21ης Ιουλίου plus"».
«Σε κάθε περίπτωση», είπε ο κ. Βενιζέλος, «η Ελλάδα δεν αποτελεί ένα κεντρικό πρόβλημα για την ευρωζώνη. Το θέμα τώρα είναι να λάβουμε μια γενικότερη και πιο εποικοδομητική απόφαση για την ευρωζώνη συνολικά».
Συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί αργότερα με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής.
Μέρκελ και Σαρκοζί θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για τη «συνταγή» κατά της κρίσης.
Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δεν θέλει να μειωθεί η αξιολόγηση της χώρας του ενόψει και των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, αναμένεται να επαναλάβει στη Γερμανίδα καγκελάριο τη θέση του να δοθούν τραπεζικές αρμοδιότητες στον EFSF, κάτι στο οποίο αντιτίθεται σθεναρά το Βερολίνο.
Τρία είναι τα βασικά σημεία διαφωνίας Γαλλίας-Γερμανίας: το ποσοστό του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, (35% ζητά η Γαλλία, 50% η Γερμανία), η ενίσχυση του EFSF και η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages