Δέκα χρόνια σκληρή λιτότητα και νέα μέτρα... - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Δέκα χρόνια σκληρή λιτότητα και νέα μέτρα...

Mακραίνει και βαθαίνει το τούνελ" της οικονοµικής ασφυξίας για τα νοικοκυριά µε το νέο πακέτο στήριξης και το "κούρεµα" των οµολόγων, που υποχρεώνει το Δηµόσιο σε δραστικότερες περικοπές στις µισθολογικές και κοινωνικές δαπάνες και υψηλότερες αυξήσεις φόρων.
Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής φέρνει νέο "µνηµόνιο" διάρκειας µέχρι το 2020 και δεσµεύει την κυβέρνηση να επιταχύνει και να διευρύνει το πακέτο των µέτρων για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασµάτων στον προϋπολογισµό ύψους πάνω από 8 δισ. ευρώ ετησίως.
Αν και το κούρεµα της αξίας των οµολόγων κατά 50% προσφέρει ανάσες στον προϋπολογισµό, δεδοµένου ότι ελαφρύνει τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, ωστόσο απαιτεί αυστηρότερη δηµοσιονοµική πειθαρχία και δραστικότερες παρεµβάσεις.
Ο υπουργός Οικονοµικών Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι η ετήσια ελάφρυνση σε όρους εξυπηρέτησης του δηµοσίου χρέους ανέρχεται στα 4,5 δισ. ευρώ, υπογραµµίζοντας ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής "µας επιτρέπει να έχουµε µεγάλα πρωτογενή πλεονάσµατα, να καταρτίσουµε ευκολότερα τους προϋπολογισµούς του 2013 και του 2014, γιατί θα πληρώνουµε µικρότερους τόκους".
Το μεγάλο στοίχημα για τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο είναι η επίτευξη όσο το δυνατό μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ο υπουργός είπε ότι "δεν θα απαιτηθούν νέα µέτρα, δεν θα επηρεαστούν µισθοί και συντάξεις το 2011 και το 2012 εάν εφαρµόσουµε αυτά που πρέπει", αποφεύγοντας να αναφερθεί στα επόµενα έτη, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων µε το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο που αναµένεται να κατατεθεί στη Βουλή µέχρι το τέλος του έτους.
Ο στόχος είναι το κράτος να µπορεί µε ίδιους πόρους να χρηµατοδοτήσει τις πληρωµές µισθών και συντάξεων και τα κοινωνικά κονδύλια και να πετύχει υψηλά πλεονάσµατα που θα αποσβένουν χρέος τα επόµενα χρόνια. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει τα έσοδα να είναι υψηλότερα από τις δαπάνες µε εξαίρεση τους τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους πράγµα που σηµαίνει περαιτέρω µειώσεις στα έξοδα και µεγαλύτερες εισπράξεις.
Οι οικονοµίες στις δαπάνες θα αφορούν µισθούς, συντάξεις, ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνικά επιδόµατα, ενώ στο σκέλος των εσόδων η απαιτούµενη τόνωση θα προέλθει από αυξήσεις κυρίως στους φόρους εισοδήµατος και περιουσίας, οι οποίοι θεωρούνται ως λιγότερο "υφεσιακοί" σε σχέση µε τους έµµεσους φόρους.
Με βάση τα παραπάνω, το Δηµόσιο στην προσπάθειά του να κλείσει τις τρύπες θα "τραβήξει" τεράστια ρευστότητα από την οικονοµία επιδεινώνοντας την ασφυξία των νοικοκυριών.
Απο το 'Εθνος' και πληροφορίες από τον Αθηναικό τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages