Μείωση μέχρι και 50% στην τουριστική κίνηση φέτος - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Μείωση μέχρι και 50% στην τουριστική κίνηση φέτος

Μέχρι πριν από κάποια χρόνια το πιο σύντομο ανέκδοτο ήταν το «Αλβανός τουρίστας». Πλέον είναι βέβαιο πως το σλόγκαν του ΕΟΤ «ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα» θα αποτελεί πραγματικό μύθο.
Από τη μια πλευρά η οικονομική κρίση
και από την άλλη το ασαφές πολιτικό τοπίο με τις απεργίες διαφόρων κοινωνικών ομάδων έχουν επηρεάσει σημαντικά την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα και συνεπακόλουθα στη Μεσσηνία.
Μιλώντας με επαγγελματίες του χώρου το 'Θάρρος', με τους οποίους καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή, προκύπτει ότι η τουριστική κίνηση για το 2012 θα είναι ήδη μειωμένη έως και 50%, σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που σημαίνει ότι ανάλογη κάμψη θα παρουσιάσουν τα έσοδα των επαγγελματιών, σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο.
Ως εκ τούτου, δεκάδες επαγγέλματα και επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουρισμό και προσδοκούσαν κάποιες καλύτερες μέρες, για να κυλήσουν και αυτές με τη σειρά τους το χρήμα στην αγορά, θα βρεθούν προ αδιεξόδου. Κι όταν μιλάμε για τουρισμό στη Μεσσηνία, αναφερόμαστε στον έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης (ο δεύτερος είναι η πρωτογενής παραγωγή).
Ο αερολιμενάρχης Καλαμάτας
Απευθυνθήκαμε στον αερολιμενάρχη Καλαμάτας Δημ. Μανδηλάρη, ο οποίος ανέφερε πως, μολονότι είναι πολύ νωρίς, υπάρχουν ενδείξεις για κάμψη στις αφίξεις τουριστών και επισήμανε ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου, με τη λήξη του πρώτου εξαμήνου του έτους.
Από την άλλη πλευρά, αναμένεται, όπως ανέφερε, η άφιξη αρκετών πτήσεων στο πλαίσιο συνεδριακού τουρισμού. Στη δε Costa Navarino θα πάρουν μέρος σε πανευρωπαϊκό συνέδριο που διοργανώνει εταιρεία άμεσων πωλήσεων, περίπου 4.000 άτομα.
Τουριστικοί πράκτορες
Κι αν για το συνεδριακό τουρισμό τα πράγματα είναι σχετικά καλά, η εικόνα είναι ζοφερή για όλες τις υπόλοιπες τουριστικές δραστηριότητες.
Κατά τον κ. Βασ. Ζαφειρόπουλο, υπάρχει μείωση, την οποία απέδωσε στο φόβο των τουριστών για πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί, καθώς κανείς δεν αισθάνεται σίγουρος για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τα αποτελέσματα και της δεύτερης συνεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Όπως σημείωσε, «ο τουρισμός τελείωσε, τουλάχιστον για φέτος. Δε νομίζω ότι θα υπάρξει ανάκαμψη, παρά μόνο αν εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία, που θα προτρέπει να επισκεφθούν οι τουρίστες την Ελλάδα». Όσον αφορά στη Μεσσηνία, προέβλεψε ότι μάλλον θα ακολουθήσει και αυτή φθίνουσα πορεία.
Από την πλευρά του, ο κ. Βασ. Μανιάτης παρατήρησε ότι υπάρχει μείωση και στον αριθμό των πτήσεων τσάρτερ, αλλά και στο ενδιαφέρον των τουριστών, σημειώνοντας πως άλλες χρονιές ήταν σαφώς μεγαλύτερο για κρατήσεις στους μεμονωμένους και όχι στους οργανωμένους τουρίστες με τους οποίους ασχολείται. Ενώ από την αρχή Μαΐου ξεκινούσε να εκφράζεται ενδιαφέρον, φέτος έγιναν κάποια τηλεφωνήματα για συγκέντρωση στοιχείων και προσφορές στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα που διανύουμε.
Ο κ. Μανιάτης προέβλεψε πως θα υπάρξει πτώση σε όλα τα επίπεδα, Ελλήνων και ξένων τουριστών, σημειώνοντας πως και οι πολιτικές εξελίξεις είναι ένας καθοριστικός παράγοντας, που επηρεάζει πρωτίστως τους Έλληνες και δευτερευόντως τους υπολοίπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages