Απροστάτευτες οι περιοχές του δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα; - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Απροστάτευτες οι περιοχές του δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα;

Τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς προστασία οι σημαντικότερες ελληνικές περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000, θέτει με ερώτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.
Οι Φορείς Διαχείρισης που ιδρύθηκαν για 27 περιοχές πριν δέκα περίπου χρόνια, αδυνατούν να χρηματοδοτηθούν πλέον από δημόσια κονδύλια. Σύμφωνα, με πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπου του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) σε επιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, θα απαιτούνταν 270,5 εκατ. ευρώ ανά έτος για μισθούς, υποδομές, έργα διατήρησης και διαχείρισης, παρακολούθηση, φύλαξη, ενημέρωση για την προστασία και διαχείριση των περιοχών του ελληνικού Δικτύου κτλ. «Είναι απίθανο να διατεθεί ένα τέτοιο κονδύλι, αυτή τη στιγμή από τη χώρα μας για τον συγκεκριμένο σκοπό», τόνισε χαρακτηριστικά, η εκπρόσωπος του Υπουργείου.
Ο Νίκος Χρυσόγελος ζητά να ενημερωθεί αν η ελλιπής προστασία και χρηματοδότηση αυτών των περιοχών παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και ιδιαίτερα την Οδηγία των Οικοτόπων 92/43/ΕΟΚ. Επίσης, ζητά τη γνώμη της Κομισιόν για το ενδεχόμενο αυτή η εξέλιξη να αντιβαίνει προς τις κατευθύνσεις της πρόσφατα υιοθετηθείσας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα έως το 2020. Τέλος, ρωτά τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή ώστε να στηρίξει την Ελλάδα, με στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας του συστήματος προστασίας των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, και αν έχει αξιοποιήσει η χώρας μας αποτελεσματικά υπάρχοντες ευρωπαϊκούς πόρους για την προστασία και διαχείριση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 και γενικότερα της βιοποικιλότητας.
«Η παραδοχή της αδυναμίας χρηματοδότησης του συστήματος προστασίας των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 και των Φορέων Διαχείρισής τους από υπεύθυνα υπηρεσιακά χείλη αποτελεί ένα τραγικό γεγονός. Έχουμε ξαναπεί ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα δέχεται συνεχώς και νέα πλήγματα οπισθοχώρησης σε επίπεδο εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής, το οποίο δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages