ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΖΕΣΤΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΖΕΣΤΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΜΕ τις ίδιες αναφορές από την πολιτική ηγεσία όπως και πέρσι ολοκληρώθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση για την Γιορτή καρπουζιού στα Φιλιατρ
ά, με λιγότερο κόσμο στο Βορέειο Πνευματικό κέντρο αλλά με την εμμονή των παραγωγών να στηρίζουν την προσπάθεια προβάλλοντας το προιόν σε όλο το κόσμο.
Η Πρόεδρος της κοινοφελούς επιχείρησης κα Βιβή Παντελάκη έδωσε έμφαση στην διαφήμιση του ειδους και εντατική προβολή σε Ελλάδα και εξωτερικό όπως η εκδήλωση στο Αγρίλι κατά την οποία διαφημίστηκε στις αγορές με επιτυχία παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Τριφυλίας συνέβαλε με ελάχιστα μέτρα λόγω οικονομικής στενότητας στο όλο εγχείρημα. Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς υποστήριξε ότι το καρπούζι αντικατέστησε σε καλλιέργεια την πατάτα επιτυγχάνοντας εισόδημα στους παραγωγούς ενώ συνεχάρη τον πρωτοπόρο οργανωτή και καθηγητή κ. Αθανασόπουλο εκτιμώντας ότι η πολιτεία φέρει ευθύνη καθώς απουσιάζουν δράσεις και υποδομές προκειμένου τα προϊόντα να είναι ανταγωνιστικά. Εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση είναι πολιτική κρίση θεσμών, αξιών εστιάζοντας στο τεράστιο άνοιγμα της ψαλίδας παραγωγού και καταναλωτή ώστε να ετοιμαστούν ομάδες παραγωγών, εκτιμώντας ότι το Δημοπρατήριο δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε κάθε περιφέρεια καθώς μετά από έρευνα η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα λειτουργήσει ένα σε κεντρικό επίπεδο ώστε να υπάρχει καθολικότητα.
ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ Ο ΚΟΛΛΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΑΛΕΥΡΑ- ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας αντέδρασε έντονα στην τοποθέτηση Αλευρά εξηγώντας ότι το δημοπρατήριο πρέπει να υλοποιηθεί στο κέντρο της παραγωγικής δραστηριότητα καθώς τα αγροτικά προϊόντα αποκτούν χρηματιστηριακή αξία καθώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί ανισόρροπη πολιτική σε περιοχές που η παραγωγική δράση είναι μικρή. Η αναφορά Κόλλια φαίνεται ότι βρήκε υποστηρικτές καθώς πολλοί στο ακροατήριο προβληματίστηκαν για τις κεντρικές προτεραιότητες. Ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κ. Λεβεντογιάννης έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές επιμένοντας ότι οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν.
Στην ομιλία του ο Giuzeppe Circella Commercial Manager - Εμπορικός Διευθυντής με έδρα της Μπολώνια της Ιταλίας ανέλυσε την ιταλική αγορά του Καρπουζιού που αγγίζει περίπου τα 100.000 στρέμματα με υποχώρηση της παραγωγής λόγω των τιμών στην Ευρώπη..δεδομένου ότι το 2011 στην Ιταλία είχαν απώλειες σε μεγάλο μέρος των τιμών με την συγκομιδή του καρπουζιού να ξεκινά προς τα τέλη του Μαίου στην Σικελία και μετα η κεντρική Ιταλία με τα θερμοκήπια και αμέσως μετά η Νότια Ιταλία με υπαίθριες καλλιέργειες οι οποίες ξεκινούν τον Ιούνιο. Η παραγωγή καρπουζιού εκτιμήθηκε από 40 - 50.000 τόνους ενώ υπενθύμισε ότι η σημαντικότερη χώρα εξαγωγών στην Ιταλία παραμένει η Ελλάδα.
Ο υπεύθυνος για τις εξαγωγές στην Ευρώπη κ. Γιώργος Κοντοσφύρης ανέλυσε την καλλιέργεια σε Ευρωπαικό επίπεδο και τους παράγοντες που την διαμορφώνουν θεωρώντας ότι η Ελλάδα αποκτά υψηλή τεχνολογία στην παραγωγή, με εξαγωγική δύναμη την χώρα μας η οποία απαιτεί συντονισμό ενεργειών , αλλά και το brand name να κατακλύσει τις αγορές επάξια εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι τιμές θα είναι ικανοποιητικές.
Η ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΕΙΝΑΙ..ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
Το μελος του αγροτικού Συλλόγου φιλιατρών Τέλης Καναβός πολύ σωστά απαίτησε το όνομα Καρπούζι μεσσηνίας να μετονομαστεί σε Καρπούζι Τριφυλίας όπως είχε τοποθετηθεί αρχικά αναγνωρίζοντας τον τόπο μας. Ο Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Ηλίας Μπουντουβάς επέμεινε ότι το δημοπρατήριο πρέπει να κατακσευαστεί στην περιοχή όπου υπάρχει η παραγωγή προτείνοντας να ολοκληρωθεί το μητρώο αγροτών....Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, ο εκπρόσωπος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς, ο περιφερειακός σύμβουλος Μεσσηνίας κ. Γιώργος Μπακούρος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Αδαμόπουλος, ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Τριφυλίας πολίτες και παραγωγοί καρπουζιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages