Δυσκολίες φέρνει νέα ΚΥΑ για τα απόβλητα - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Δυσκολίες φέρνει νέα ΚΥΑ για τα απόβλητα

Οι ελαιοτριβείς ζήτησαν από τις υπηρεσίες να μην εξαντλούν την αυστηρότητά τους σε ήσσονος σημασίας ζητήματα, καθώς και να υπάρχει ισονομία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί σε έναν φυσικό αποδέκτη να απαγορεύεται η ρίψη των αποβλήτων για τα μισά ελαιοτριβεία και για τ΄ άλλα μισά να επιτρέπεται. πίσης, επισημάνθηκε για άλλη μια φορά ότι ποιοτικά το προϊόν, αριστεύει, αλλά στον τομέα της εμπορίας και της προώθησης αντιμετωπίζει ακόμα σοβαρά προβλήματα.
Προετοιμασία
Ο αντιπεριφερειάρχης, τόνισε πως στόχος της σύσκεψης είναι να επισημανθούν από νωρίς τα λάθη, ώστε να υπάρχει περιθώριο διόρθωσης μέχρι την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου. Ζήτησε, μάλιστα , από το Σύνδεσμο να συνδράμει αυτή την προσπάθεια, επικεντρώνοντας στο θέμα των αποβλήτων και της διάθεσής τους ενώ αναφέρθηκε στην άρση που ισχύει για ρίψη σε φυσικούς αποδέκτες, σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές και στη λειτουργία διφασικών ελαιοτριβείων. Παρατήρησε,δε, ότι από τα 237 ελαιοτριβεία που λειτουργούν στη Μεσσηνία, τα 80 λειτουργούν ή ως διφασικά ή με φερτάρδευση ή με δεξαμενές εξάτμισης, ενώ φέτος θα προστεθούν άλλα 7 ελαιοτριβεία.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Αλευράς, είπε ότι δεν μπορεί στην ίδια περιοχή να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, όσον αφορά τη λειτουργία τους και στόχος είναι να υπάρχουν ενιαία κριτήρια για όλο το νομό. Τέλος, είπε ότι έχει στα χέρια του υπηρεσιακή εισήγηση για άρση όλων των φυσικών αποδεκτών, αλλά δεν θέλει να την εφαρμόσει.
Για τη υπόλοιπη διαδικασία, ζήτησε να μην μεταφέρονται οι ελιές σε νάιλον σακιά, η έκθλιψη του ελαιοκάρπου να γίνεται το συντομότερο δυνατόν και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις θερμοκρασίες που χρησιμοποιούν, αλλά και στις δεξαμενές που αποθηκεύουν το ελαιόλαδο.
Δυσκολίες
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Αντώνης Κορακάκης επισήμανε στον κ. Αλευρά, ότι οι ελαιοτριβείς όπως όλοι οι κλάδοι, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και στην πλειοψηφία τους τα ελαιοτριβεία της Μεσσηνίας έχουν εκσυγχρονισθεί. Παραδέχθηκε ότι η ποιότητα του προϊόντος είναι εξαιρετική, αλλά πάσχει ο τομέας της εμπορίας.
Για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, είπε πως πράγματι υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά, ενώ αναφέρθηκε και σε περιστατικά, όπου οι υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει ελέγχους και έχουν εξαντλήσει την αυστηρότητά τους για ήσσονος σημασίας παραβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages