Μερκούρης με κριτική στη ΤΡΙΦΥΛΙΑ για το ΣΜΑ και τα προγράμματα απορριμ,άτων - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Μερκούρης με κριτική στη ΤΡΙΦΥΛΙΑ για το ΣΜΑ και τα προγράμματα απορριμ,άτων


 Σε τελευταία ανακοίνωσή του για το θέμα αυτό, αλλά και για τη χωροθέτηση του ΣΜΑ ο κ. Μερκούρης σημειώνει τα εξής:

Και όμως έτρεξαν πολλές ……

Κύριε Δήμαρχε
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 22-01-2022, μιας συνεδρίασης με υπαναχωρήσεις από την πλευρά σας, αναφέρθηκα σε προγράμματα χρηματοδότησης που έτρεξαν κατά τη διάρκεια της θητείας σας και δεν αξιοποιήσατε κανένα από αυτά. Ο λόγος που τα αγνοήσατε είναι προφανής:η εξεύρεση χώρου,οι αδειοδοτήσεις και η εξασφάλιση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων είναι διαδικασίες δύσκολες και χρονοβόρες, ενώ δύο και πλέον χρόνια Δήμαρχος δεν ασχοληθήκατε με το σοβαρό αυτό θέμα. Η κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ),στο χώρο του Βιολογικού Κυπαρισσίας ήταν και είναι η εύκολη και γρήγορη λύση στο «σχεδιασμό» σας (χώρος ιδιοκτησίας Δήμου, ρεύμα, νερό και εύκολη πρόσβαση).
Αυτοί είναι οι λόγοι που δεν εξετάζετε καν το ενδεχόμενο δημιουργίας ΣΜΑ και στην άλλη προτεινόμενη θέση στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου. Οι ισχυρισμοί ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει αποκατασταθεί είναι ανίσχυροι και έωλοι. Η χωματερή του Αλιμακίου έχει αποκατασταθεί και όμως εκεί ο Δήμος εξακολουθεί να εναποθέτει τα απορρίμματα!!! Όπου μας εξυπηρετεί επικαλούμαστε το Τοπικό Σχέδιο, όπου όχι το αγνοούμε. Στο ΤΟΣΔΑ προτείνονται πολλές δράσεις και προμήθειες για τις οποίες δεν έχετε πράξει το ελάχιστο!!!
Αρκεστήκατε στην παρουσίαση κάποιων ΣΜΑ άλλων Δήμων,τελείως όμως διαφορετικούς από αυτόν που χρειάζεται ο Δήμος μας, προβάλλοντας βίντεο του 2013!! Επιμελώς όμως αποφύγατε να προγραμματίσετε και να σχεδιάσετε μία ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου μας. Είναι προφανής πλέον σε όλους η αδικαιολόγητη καθυστέρηση αντιμετώπισης του προβλήματος. Το μόνο ερώτημα είναι αν αυτή υπηρετεί και κάποια σκοπιμότητα.
Παραθέτω,ενδεικτικά,τέσσερις (τουλάχιστον) προσκλήσεις που ήταν ενεργές επί ημερών σας και αφορούσαν στο ΕΣΠΑ 2014-2020 / Ε.Π.Υ.Μ.Ε.ΠΕ.Ρ.Α.Α:
1. Ωρίμανση έργων διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων ΟΠΣ 3984: από 1-6-2020 μέχρι 2-7-2021.
2. Δράσεις διαχείρισης βιοαποβλήτων ΟΠΣ 3658:από 2-9-2020 μέχρι 2-8-2021, τέσσερις παρατάσεις.
3.Δημιουργία ΣΜΑ ΟΠΣ 4099: από 30-4-2020 μέχρι 2-8-2021 (δύο παρατάσεις).
4. Δημιουργία πράσινων Σημείων ΟΠΣ 4115: από 30-6-2020 μέχρι 2-8-2021,δύο παρατάσεις.
Τέσσερις προσκλήσεις χρηματοδότησης, που αν είχατε ενδιαφερθεί, όπως τόσοι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα, θα είχε εξασφαλίσει ο Δήμος μας όλες τι αναγκαίες Υποδομές και Εξοπλισμό για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων του.
Στις προσκλήσεις του ΥΜΕΠΕΡΑΑ δεν ανταποκριθήκατε!! Στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΊΤΣΗΣ» και τα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου(2019-2021) υπήρχαν δυνατότητες για προτάσεις ανακύκλωσης,διαλογής στην πηγή,πράσινα σημεία,κομποστοποίηση, που πολλοί Δήμου αξιοποίησαν, αλλά εσείς προτιμήσατε άσκοπες αναπλάσεις.
Άνοιξαν και έτρεξαν επίσης και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως LIFE και ΗORIZON που είχαν σχετικές προσκλήσεις. Ασχοληθήκατε περισσότερο με τις πλατείες και όχι με την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Δεν αξιοποιήσατε, τέλος,τη δυνατότητα συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να αναπτύξουν ΚΔΑΥ,δίκτυο συλλογής,εγκαταστάσεις, εξοπλισμό,απορριμματοφόρα,κάδους και υποστήριξη για ανάπτυξη πλήρους δικτύου ανακύκλωσης.

Κύριε Δήμαρχε
Στη συνεδρίαση της 22-1-2022 του Δημοτικού Συμβουλίου καμία απόφαση δεν πάρθηκε και αναρωτιέμαι προς τι η έκτακτη συνεδρίαση; Οφείλετε να φέρετε το θέμα στο σώμα, το οποίο να αποφασίσει για την επικαιροποίηση του ΦΟΣΔΑ ή την τροποποίηση αυτού.Οφείλετε να καταθέσετε ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Τριφυλίας, ώστε κι εμείς, αλλά και η τοπική κοινωνία να ενημερωθεί. Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και δυστυχώς δεν το αντιμετωπίζετε έτσι, ούτε λύνεται με το «αποφασίζουμε και εκτελούμε μονομερώς». Ως Δημοτική Αρχή,οφείλετε να πάρετε πρωτοβουλίες και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει. Η αναζήτηση δασικού χώρου έρχεται πολύ όψιμα και μάλλον εντυπώσεις θέλετε να δημιουργήσετε μετά τις αντιδράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages