Greenpeace & WWF απαιτούν εξηγήσεις από τα ΕΛΠΕ για τις σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό κόλπο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Greenpeace & WWF απαιτούν εξηγήσεις από τα ΕΛΠΕ για τις σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό κόλπο


 Η 
ανακοίνωση της Greenpeace

Πρόσφατα, με έκπληξη και ανησυχία ενημερωθήκαμε για την παρουσία ερευνητικού σκάφους που διεξάγει σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, σε σημεία εντός της περιοχής “οικόπεδο 10”, που έχει παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ για εκμετάλλευση. Σήμερα αποστείλαμε επιστολή από κοινού με το WWF Ελλάς στην εταιρεία καλώντας τη να μας ενημερώσει για την εξέλιξη αυτή, με δεδομένο ότι δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών σε ένα τόσο εύθραυστο οικοσύστημα, που προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα από το 2018.

20 Ιανουαρίου 2022

Προς
κ. Ανδρέα Σιάμισιη, Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΛΠΕ

Κοινοποίηση
κ. Φοίβο Συμεωνίδη, Διευθυντή Γεωτρήσεων & Παραγωγής ΕΛΠΕ
κα. Γεωργιάννα Πετρολιά, Διευθύντρια Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης ΕΛΠΕ

Αγαπητέ κ. Σιάμισιη,

Η ταχεία και σωστά σχεδιασμένη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της ανθρωπότητας, καθώς τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά για την αποτροπή μιας ανεξέλεγκτης κλιματικής κρίσης. Με βάση πάντα τα πορίσματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η επιστήμη είναι αδιαμφισβήτητη: η εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων άνθρακα, πετρελαίου και ορυκτού αερίου πρέπει να σταματήσει, ώστε να είναι δυνατή η συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας εντός του ασφαλούς ορίου του 1,5oC.

Υπό αυτό το πρίσμα, διαπιστώνουμε με μεγάλη έκπληξη και ανησυχία την ύπαρξη του ειδικού ερευνητικού σκάφος “SW Cook” που διενεργεί αυτή τη στιγμή σεισμικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ανοιχτά της προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής «Κόλπος Κυπαρισσίας», σε σημεία εντός της περιοχής «Οικόπεδο 10 – Κυπαρισσιακός». Τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης αυτής της περιοχής έχουν παραχωρηθεί στην εταιρεία σας με τη σύμβαση η οποία έχει κυρωθεί με τον ν. 4630/2019.

Ο Κυπαρισσιακός κόλπος προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Δ 391/2018) και αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών Caretta Caretta στη Μεσόγειο και σημαντικό ενδιαίτημα για θαλάσσια θηλαστικά. Επίσης, σε μικρή απόσταση από τη θαλάσσια περιοχή παραχώρησης βρίσκεται το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, με νοτιότερο άκρο τις νήσους Στροφάδες, οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως περιοχή προστασίας της φύσης και περιβάλλονται από θαλάσσια ζώνη, εντός της οποίας επιτρέπεται μόνο η ναυσιπλοΐα, η αλιεία και η ήπια θαλάσσια αναψυχή.

Με δεδομένο ότι δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση, τόσο από την ΕΔΕΥ, όσο και από την εταιρεία σας για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών σε μια περιοχή με τέτοια οικολογική αξία, σας καλούμε να μας ενημερώσετε αν το σκάφος πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες για λογαριασμό των ΕΛΠΕ. Εάν αυτό ισχύει θα θέλαμε ειδικότερα να μας ενημερώσετε εάν:

  • Έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης (ΠΣΔ) που αφορά στην εκτέλεση σεισμικών ερευνών για τη συγκεκριμένη περιοχή σύμφωνα με τις παραγράφους 12.9 και 12.10 του ν. 4630/2019 και τον όρο Β.ΙΙ.4 της ΥΑ Α.Π. οικ. 30373/3.7.2017.
  • Έχουν ενημερωθεί οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και οι φορείς διαχείρισης των οικείων προστατευόμενων περιοχών για την πραγματοποίηση της σεισμικής έρευνας.
  • Έχουν ληφθεί από την εταιρεία σας μέτρα για τη διαφύλαξη αυτής της οικολογικά ευαίσθητης περιοχής και των θαλάσσιων ειδών (θαλάσσιες χελώνες, κητώδη κλπ), δεδομένου ότι οι σεισμικές έρευνες διεξάγονται με τη χρήση ηχοβολιστικών μεθόδων, δηλαδή εκρήξεων στην περιοχή έρευνας.

Η διαφανής και έγκαιρη γνωστοποίηση του κοινωνικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος είναι απαραίτητο συστατικό στη λειτουργία μιας σύγχρονης και υπεύθυνης επιχείρησης. Ως εκ τούτου, σας καλούμε να προβείτε σε επίσημη δημόσια ενημέρωση για τη σχέση σας με τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου και να δημοσιοποιήσετε το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης που έχετε εκπονήσει για την εν λόγω περιοχή. Με δεδομένο ότι τα ΕΛΠΕ, όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες ορυκτών καυσίμων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα οφείλουν να ευθυγραμμίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες με την παγκόσμια προσπάθεια συγκράτησης της υπερθέρμανσης στον 1,5°C, σας καλούμε να δημοσιοποιήσετε τα σχέδιά σας για όλες τις παραχωρήσεις, στις οποίες η εταιρία σας διαθέτει δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης.

Αναμένοντας  την απάντησή σας.

Για το ελληνικό γραφείο της Greenpeace:
Κωστής Γριμάνης, Υπεύθυνος εκστρατείας για το κλίμα & την ενέργεια

Για το WWF Ελλάς:
Δημήτρης Ιμπραήμ, Υπεύθυνος τομέα κλιματικής και ενεργειακής &  πολιτικής

Τέλος στην προπαγάνδα των εταιρειών ορυκτών καυσίμων!

Το πράσινο “ξέπλυμα” καθυστερεί την κλιματική δράση που τόσο χρειαζόμαστε. Πρέπει να απαγορέψουμε αυτή την προπαγάνδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages