Η παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027… μετατράπηκε σε κομματική φιέστα - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Η παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027… μετατράπηκε σε κομματική φιέστα

 


Γράφει ο  Γιώργος Π. Πετρίτσης

Η παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ 2021 -2027 και η ενημέρωση των θεσμικών εκπρόσωπων της Αυτοδιοίκησης και των φορέων αποτελεί βασική παράμετρο για τις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν σε ό,τι αφορά τα επιλέξιμα έργα προς ένταξη, γεγονός το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχή υλοποίηση της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027.

Το σημαντικότερο όμως είναι μετά την παρουσίαση, η διαβούλευση και οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν ως διευκρινήσεις σε πιθανά ερωτήματα των θεσμικών εκπροσώπων-συνέδρων.

Η παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διήμερο στην Καλαμάτα, με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής μετατράπηκε σε κομματική φιέστα. Στο πλήθος των φωτογραφιών που κυκλοφόρησαν είδαμε κομματικούς χειροκροτητές που εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους και ελάχιστους εκπροσώπους φορέων της Αυτοδιοίκησης, των επαγγελματιών και της κοινωνίας σε επίπεδο Πελοποννήσου.

Η διαχείριση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ευθύνη των Αιρετών Περιφερειών από την έναρξη του θεσμού.

Τα μέλη των Περιφερειακών Συμβουλίων και της Οικονομικής Επιτροπής οφείλουν να γνωρίζουν τις προτεραιότητες και τις προϋποθέσεις για τις εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ, αφού καλούνται να ψηφίσουν σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων για τη σκοπιμότητα τους.

Ο κ.Νίκας σκόπιμα απέκλεισε τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου που ανήκουν στην Αντιπολίτευση από το συγκεκριμένο Συνέδριο. Προτίμησε την προσωπική προβολή του και τη μονόπλευρη άποψη του από έναν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο. Την ίδια χρονική στιγμή στην Καλαμάτα βρέθηκαν επικεφαλής παρατάξεων και Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης από άλλες Περιφέρειες της Χώρας κατόπιν πρόσκλησης των αντίστοιχων Περιφερειακών Αρχών.

Η πολιτική αντίληψη του κ.Νίκα ότι η Περιφέρεια αποτελεί ιδιοκτησία του αποδεικνύεται ζημιογόνα και επικίνδυνη για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου.

Σε ό,τι αφορά τα έργα για την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Κορινθίας, επικράτησε απόλυτη σιωπή.

Αποκορύφωμα της ανικανότητας, της αλαζονείας και της πολιτικής γελοιότητας αποτελούν οι δημόσιες δηλώσεις του κ.Γκιολή, όπου αντί να απολογηθεί για το ανύπαρκτο έργο της Περιφερειακής Αρχής στην Κορινθία, χασκογελώντας όπως πάντα,  πανηγύρισε δηλώνοντας πως παρέλαβαν το ΕΣΠΑ 2014-2020 σε ποσοστά 20% και με το «μαγικό ραβδάκι» τους το μετέτρεψαν σε 70%!

Η άγνοια του είναι δεδομένη γι’αυτό και θα έπρεπε να ξέρει ότι δε δικαιούται να ομιλεί…  για πράγματα που δε γνωρίζει. Πανηγυρίζει το 2022 γιατί το ΕΣΠΑ 2014-2020 βρίσκεται στο 70%. Σε τι αναφέρεται άραγε ο «ποιητής»; 70% σε εντάξεις, σε συμβάσεις ή σε υλοποίηση των έργων;

Και επειδή σίγουρα ο κ.Γκιολής  δε γνωρίζει να απαντήσει, θα πρέπει να τον ενημερώσουμε

ότι η Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη παρέδωσε στον κ.Νίκα το τρέχον ΕΣΠΑ, με ποσοστό ενταγμένων έργων που άγγιζε το 80% .

Και επειδή ο κ.Γκιολής προσπάθησε με αφορμή το Συνέδριο να κάνει φθηνή Αντιπολίτευση, όπως συνηθίζει άλλωστε, με ψέματα και συκοφαντίες, τον ενημερώνουμε ότι η Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη καλέστηκε να διαχειριστεί την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, όταν το ΕΣΠΑ ήταν ευθύνη των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Το 2011 ο Πέτρος Τατούλης παρέλαβε το ΕΣΠΑ στις προτελευταίες θέσεις στην κατάταξη των Περιφερειών με ποσοστό ένταξης έργων 14% και μονοψήφια νούμερα σε ό,τι αφορά τα ποσοστά συμβάσεων και υλοποίησης.  Δημιούργησε νέα δεδομένα διοίκησης των ΠΕΠ, έχοντας ως στόχο την υλοποίηση του προγράμματος και την εξασφάλιση επιπλέον πόρων μέσω της διαδικασίας του «overbooking».

Με χρηστή διαχείριση και έξυπνες κινήσεις του Πέτρου Τατούλη,  η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατάφερε όχι απλά να υλοποιήσει το Πρόγραμμα της Διαχειριστικής Περιόδου 2007-2013 με ποσοστό 100%, αλλά και να εξασφαλίσει επιπλέον 22.000.000€ περίπου από πόρους που δεν είχαν απορροφήσει άλλες Περιφέρειες στο πλαίσιο ΠΕΠ ΔΕΠΙΝ. Η περίοδος 2007-2013 έκλεισε βρίσκοντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου στις τρεις (3) πρώτες θέσεις σε επίπεδο Επικράτειας.

Ως Περιφερειακή Αρχή παράλληλα εξασφαλίσαμε πόρους 100.000.000€, οι οποίοι εκχωρήθηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα των Υπουργείων της Κεντρικής Κυβέρνησης, υλοποιώντας και αυτό το πρόγραμμα σε ποσοστό 100%.

Η Περιφερειακή Αρχή του κ.Νίκα λειτούργησε καταστροφικά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2014-2020, αφού εκχώρησε σχεδόν 100.000.000€ σε άλλους φορείς με μοναδικό στόχο να παρουσιάσει υψηλούς δείκτες απορρόφησης και να κρύψει την ανικανότητα της. Τα 100.000.000€ που εκχωρήσατε στα Υπουργεία ήταν χρήματα που ανήκαν στην Πελοπόννησο και στους πολίτες της. Τα στοιχεία που παρουσιάζετε για το ΕΣΠΑ κ.Γκιολή είναι κάλπικα και σκοπίμως νοθευμένα.

Προκαλώ τον κ.Περιφερειάρχη ή όποιον άλλον θέλει από τους εναπομείναντες  «πιστούς» συνεργάτες του να απαντήσουν δημόσια. Πόσα και ποια είναι τα έργα που έχουν προγραμματιστεί να ενταχθούν στη νέα Προγραμματική Περίοδο για την Κορίνθια, στον άξονα υποδομές-οδικοί άξονες και ποιος ο προϋπολογισμός τους;

 Ο Γιώργος Π. Πετρίτσης Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages