ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΗΡΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΜΩΒ ΜΕΔΟΥΣΑΣ ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΗΡΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΜΩΒ ΜΕΔΟΥΣΑΣ ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ

 


H παγκόσμια ημέρα θαλάσσιας χελώνας τιμάται στις 16 Ιουνίου. Όμως οι θαλάσσιες χελώνες εκπέμπουν SOS. Η εξόντωση της θαλάσσιας χελώνας φέρνει την «επέλαση» της "μoβ μέδουσας" στις ελληνικές θάλασσες. Το θετικό παράδειγμα του Μάριου στη Νάξο.
Σε ότι αφορά τον Κυπαρισσιακό κόλπο παρότι το ποσοστό μεδουσών είναι μικρό αναμένεται να κάνουν φέτος της άφιξή τους, οπότε η θήρευση από την θαλάσσια χελώνα αποτελεί ένα πλεονέκτημα για να κάνουμε μπάνιο σύμφωνα με το kalamatanews.gr. Οπότε να δείτε κοντά σας την θαλάσσια χελώνα να νιώθετε ασφαλείς. Μέδουσες πάντως έχουν αναφερθεί σε σημεία του Μεσσηνιακού κόλπου στη Καλαμάτα οπότε προσοχή....

Έκθεση για τις θαλάσσιες χελώνες

Η διαχρονική σχέση του ανθρώπου με το θαλάσσιο περιβάλλον και ειδικότερα με τις θαλάσσιες χελώνες, ενός εμβληματικού είδους των θαλασσών, είναι το θέμα της έκθεσης φωτογραφίας που διοργανώνει ο Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών MEDASSET στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, από την Τρίτη 14 έως την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022 στην αίθουσα «Αποθήκη». Αφορμή είναι η παγκόσμια ημέρα θαλάσσιας χελώνας που τιμάται στις 16 Ιουνίου. Την έκθεση θα πλαισιώσουν οι προβολές δυο οπτικοακουστικών έργων.

Το μήνυμα που φιλοδοξεί να μεταδώσει η έκθεση έχει να κάνει με την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων και θαλάσσιων χελωνών, μέσα από ένα φωτογραφικό πανόραμα εικόνων και στιγμών από δράσεις προστασίας σε όλη τη Μεσόγειο.

Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το πανμεσογειακό περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Προστασία των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο», που λαμβάνει χώρα σε δεκατρείς μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Τυνησία, Λίβανος, Τουρκία, Αλβανία, Αλγερία, Αίγυπτος, Κύπρος, Μαρόκο, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Λιβύη) και ενώνει κάτω από μια κοινή ομπρέλα επιστήμονες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, διεθνείς οργανισμού (όπως τα Ηνωμένα Έθνη), εθελοντές και τοπικές κοινωνίες για την προστασία αυτού του ευάλωτου είδους.


Η εξόντωση των θαλάσσιων χελωνών φέρνει την «επέλαση» 
των μοβ μεδουσών

Οι μέδουσες προτιμούν τα ζεστά νερά ενώ στη μετακίνησή τους μεγάλο ρόλο παίζουν τα θαλάσσια ρεύματα. Η εξάπλωση τους στις ελληνικές θάλασσες το φετινό καλοκαίρι, ειδικά των μοβ μεδουσών, είχε ήδη «κουβαλήσει» πάνω του το προδιαγεγραμμένο πρόβλημα. 

Βασικός φυσικός θηρευτής της μοβ μέδουσας (Pelagia noctiluca) είναι η θαλάσσια χελώνα, ο τόνος και ο ξιφίας. Όμως η υπεραλίευση, αλλά και συχνά την εξόντωση, των τριών αυτών θαλασσίων ειδών, που τρέφονται ανάμεσα σε άλλα και με μοβ μέδουσες, «ανοίγει την πόρτα» στην εξάπλωση των μεδουσών.

Εξηγώντας περαιτέρω το πρόβλημα, o Χρήστος Τακλής, θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, σημειώνει: «η ένταση της εξάπλωσης των μοβ μεδουσών σε όλη τη Μεσόγειο και φυσικά και στην Ελλάδα έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή, με την υπερθέρμανση των θαλασσών αλλά και με την εξόντωση των φυσικών θηρευτών των μεδουσών και ανάμεσα στους θηρευτές τους, κυρίαρχες είναι οι θαλάσσιες χελώνες».

Το θετικό παράδειγμα του Μάριου στη Νάξο

Για τη σημαντική πάντως δουλειά που κάνουν ως θηρευτές μοβ μεδουσών οι θαλάσσιες χελώνες, ενδεικτικό είναι ένα βίντεο, που έχει γίνει viral, από το περυσινό καλοκαίρι που δείχνει πώς μια θαλάσσια χελώνα, ο Μάριος, σε μια κεντρική παραλία της Νάξου μπορεί εύκολα να λύσει το πρόβλημα:

Marios and the Jellyfish

«Οι μοβ μέδουσες χτύπησαν πέρυσι τη Νάξο προς το τέλος του Αυγούστου» λέει ο Γιάννης Ορφανός, υπεύθυνος του "Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου". «Εκείνες τις ημέρες, ο Μάριος βρισκόταν στην πολυσύχναστη παραλία της Αγίας Άννας. Μια μέρα που βούτηξα, τον βιντεοσκόπησα να καταβροχθίζει εκατοντάδες μέδουσες μέσα σε μισή ώρα και αυτό που λέω δεν είναι καθόλου υπερβολικό. Στην ουσία, ο Μάριος βοήθησε τρομερά στο να παραμείνει προσβάσιμη για το κοινό η διάσημη παραλία της Αγίας Άννας. Και μαζί του βοήθησαν και άλλες θαλάσσιες χελώνες που κυκλοφορούν στις θάλασσες της Νάξου. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν καταγραφεί στο νησί γύρω στις 100 θαλάσσιες χελώνες» αναφέρει.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ , kathimerini.gr , youtube.com, kalamatanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages