ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΡΥΘΜΟΣ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΡΥΘΜΟΣ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

 


Η τιμή με την οποία πωλείται σήμερα το συμβατικό λάδι φθάνει τα 3,53 ευρώ και τα 3,61 το ΠΟΠ, σύμφωνα με τα τελευταία τιμολόγια που κόπηκαν στη Μεσσηνία πριν από λίγες ημέρες.

Καλά εξελίσσεται εν τω μεταξύ η ανθοφορία και η καρπόδεση της ελιάς στην Ηλεία όπου κυριαρχούν οι Κορωνέικες,, ενώ επιπτώσεις από τις καιρικές συνθήκες και τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις κατά τόπους δεν έχουν ακόμα φανεί, αν και φαίνεται πως δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα η καλλιέργεια, όπως λένε οι παραγωγή

Η ζήτηση από τις διεθνείς αγορές είναι σε σταθερά επίπεδα ενώ αύξηση παρατηρείται από εταιρείες της ντόπιας αγοράς. Γεγονός είναι πάντως πως η αγορά βρίσκεται και εν αναμονή επίσημων στοιχείων από την καρπόδεση.

Οι αγρότες μιλούν για μία καλή χρονιά φέτος όπως όλα δείχνουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα όπου και η απόδοση ανά δέντρο θα φθάσει σε υψηλά επίπεδα αν συνεχίσει ο καιρός να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο.

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Ηλείας είναι όλα για την έναρξη της δακοκτονίας από τις παραλιακές περιοχές και το μόνο που περιμένουν την κατάλληλη ημερομηνία για να ξεκινήσουν.
Υπολογίζεται ότι γύρω στις 10 Ιουλίου οι εργολάβοι για τον δολοματικό ψεκασμό θα πιάσουν δουλειά προκειμένου να περιορίσουν την ζημιά που μπορεί να κάνει ο δάκος στην ελιά και στην παραγωγή.

Καλή χρονιά

Οι αγρότες κάνουν λόγο για μία καλή χρονιά όσον αφορά το λάδι με τα όσα δείχνει φέτος η πορεία της καλλιέργειας που βρίσκεται στο στάδιο της καρπόδεσης.

«Φέτος αναμένεται να είναι μία καλή χρονιά για το λάδι τόσο από ποιότητα όσο και από απόδοση. Αυτό δείχνουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα της καλλιέργεια. Ακούγεται ότι υπάρχει κατά τόπους κάποια μικροπροβλήματα στο δέσιμο του καρπού κάτι που θα φανεί το Σεπτέμβριο όμως. Αυτό όμως είναι σε πολύ μικρή έκταση ενώ με βάση τα όσα υποστηρίζουν οι γεωπόνοι έχει δέσει ο καρπός των ελαιόδεντρων στην Ηλεία και φαίνεται πως όλα θα πάνε καλά το λάδι τη χρονιά που διανύουμε», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου κ Μιχάλης Πλαστουργός που αναφέρθηκε και στο θέμα της δακοκτονίας.

«Η δακοκτονία θα ξεκινήσει κανονικά την ώρα που πρέπει αφού η Π.Ε Ηλείας είναι ήδη έτοιμη και έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες. Το μόνο που μένει είναι να έρθει ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει έναρξη του έργου, κάτι που υπολογίζεται να γίνει γύρω στις 10 Ιουλίου», τόνισε ο κ Πλαστουργός.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας κ Θανάσης Βομπίρης μιλά για μία καλή χρονιά για το λάδι. «Φέτος η χρονιά με τα όσα δείχνει έως και σήμερα, όσον αφορά το λάδι φαίνεται πως θα κυλήσει καλά, τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και ποσότητας. Το ίδιο καλά θα κινηθεί και η τιμή του. Βοήθησε σε αυτό ο καιρός όπου επικράτησαν ήπιες συνθήκες. Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο του δεσίματος των ελιών. Θα δούμε αν επηρέασε την καλλιέργεια το χαλάζι που έπεσε πρόσφατα σε ορισμένες ευτυχώς λίγες περιοχές. Όμως πιστεύω πως θα είναι μία καλή χρονιά για το λάδι φέτος», επεσήμανε ο κ Βομπίρης.

«Να διαμορφώνουμε την τιμή εμείς»

Ένα από τα βασικότερα αιτήματα των παραγωγών λαδιού είναι η διαμόρφωση της τιμής να γίνεται από αυτούς και όχι να επαφίονται στην διάθεση των εμπόρων πόσο θα αγοράσουν.

«Φέτος η παραγωγή όσον αφορά ποιότητα και απόδοση θα πάει καλά. Πολύ καλά. Δεν έχει πτώση ενώ το νεράκι που έριξε πρόσφατα έκανε καλό στην καλλιέργεια. Το ζήτημα για εμάς είναι η διαμόρφωση της τιμής να γίνεται από εμάς. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Ο αγρότης για να φέρει εις πέρας μία καλλιέργεια χρειάζεται χρήμα, εμπειρία, τεχνολογία και πολύ δουλειά. Δεν μπορεί λοιπόν ο έμπορος να καθορίζει την τιμή που εμείς θα πουλάμε αλλά εμείς για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε ως επαγγελματίες αγρότες», επισημαίνει ο κ Δημήτρης Δημητρουλόπουλος παραγωγός από την Βροχίτσα

Κατά γενική ομολογία, αν δεν τα χαλάσει ο καιρός, η χρόνια για την παραγωγή λαδιού θα είναι μία από τις καλύτερες αφού έως και σήμερα η ανθοφορία και η καρπόδεση προχωρά χωρίς προβλήματα με την βοήθεια των καιρικών συνθηκών. Εκείνο που λίγο προβληματίζει είναι πως θα εξελιχθεί η τιμή του λαδιού αν και όλοι είναι αισιόδοξοι πως τελικά θα κυμανθεί σε καλά επίπεδα για τον παραγωγό.

Στις 10 Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει η δακοκτονία στην Ηλεία
«Σε καλά επίπεδα θα είναι και η απόδοση των ελαιόδεντρων και η ποιότητα του λαδιού», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ Θ. Βομπίρης
«Την τιμή του παραγωγού θα πρέπει να την καθορίζουμε εμείς οι αγρότες για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε», υποστήριξε ο κ Δ. Δημητρουλόπουλος από την Βροχίτσα που χαρακτήρισε την φετινή χρονιά καλή για το λάδι.

πηγη: patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages