Εφορία: Συμψηφισμός οφειλών με παγίδες για όλους - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Εφορία: Συμψηφισμός οφειλών με παγίδες για όλους

 


Οι συμψηφισμοί φορολογικών οφειλών και φορολογικών απαιτήσεων των φορολογουμένων είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και στις περισσότερες περιπτώσεις ουσιώδεις, καθώς διευκολύνουν αμφότερους, δηλαδή την εφορία και τους φορολογουμένους, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου κυρίως από τους κακοπληρωτές.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που οι συμψηφισμοί βλάπτουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ δημιουργούν και σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.

Ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, η εφορία, με βάση τη νομοθεσία, προχωράει σε συμψηφισμούς με βεβαιωμένες οφειλές που μπορούν να καταβληθούν σε δόσεις.

Για παράδειγμα, φέτος ο ΕΝΦΙΑ εκκαθαρίστηκε νωρίτερα από ό,τι ο φόρος εισοδήματος. Στην περίπτωση που κάποιος έχει επιστροφή φόρου 3.000 ευρώ και ταυτόχρονα έχει βεβαιωμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ, δεν θα λάβει ποτέ την επιστροφή φόρου. Με τον τρόπο αυτό καταστρατηγείται η δυνατότητα που προσφέρει η νομοθεσία να καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ σε 10 δόσεις. Συγκεκριμένα, η επιστροφή φόρου συμψηφίζεται με τον ΕΝΦΙΑ. Εάν υπάρξει υπόλοιπο μετά την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πιστωθεί στον φορολογούμενο.

Οι ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ

Ενα όμως εξαιρετικά σημαντικό θέμα που δημιουργεί προσκόμματα στην ανάπτυξη σχετίζεται με τις επιχειρήσεις που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Για παράδειγμα, επιχείρηση έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ χωρίς όμως ποτέ να έχει λάβει τα χρήματα στα χέρια της. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση έπρεπε να καταβάλει φόρο εισοδήματος 40.000 ευρώ και ΦΠΑ 10.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ήταν της τάξης των 50.000 ευρώ. Το σύνολο του ποσού παρακρατήθηκε από την εφορία για την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου και το υπόλοιπο για την πληρωμή του ΦΠΑ. Ουσιαστικά η επιχείρηση έχασε τη δυνατότητα να πληρώσει τον φόρο σε 8 δόσεις, χάνοντας πολύτιμη ρευστότητα. Και στο δεύτερο ΕΣΠΑ (στο οποίο συμμετάσχει), το οποίο η επιχείρηση «έτρεξε» για να προλάβει να το εκταμιεύσει πριν από την υποβολή της δήλωσης, σκόνταψε στο πρωτοδικείο αφού τα απαιτούμενα έγγραφα θέλουν τουλάχιστον διάστημα δύο μηνών για να εκδοθούν. Ως εκ τούτου η δήλωση υποβλήθηκε, ενώ όπως όλα δείχνουν το ΕΣΠΑ θα παρακρατηθεί από την εφορία για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος και φυσικά την προκαταβολή φόρου και του τρέχοντος ΦΠΑ. Αυτό που αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση μέσω νομοθετικής διάταξης προκειμένου πολύτιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το ΕΣΠΑ, να μην καταλήγουν στην εφορία για συμψηφισμό. Οπως έγινε με την επιστρεπτέα, που ήταν ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται, έτσι θα πρέπει να γίνει και για άλλες περιπτώσεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages