Πληθωρισμός: Ιστορίες καθημερινής τρέλας και ακρίβειας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Πληθωρισμός: Ιστορίες καθημερινής τρέλας και ακρίβειας

 


Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι αισθάνονται το «τσίμπημα» του πληθωρισμού, που γίνεται παγκόσμιο φαινόμενο.

Σε αρκετές χώρες οι τιμές των τροφίμων έχουν διπλασιαστεί και αυτές της ενέργειας  όλο και ανεβαίνουν. Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν έχουμε ακόμη πιάσει «ταβάνι».

Η πανδημία της COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία, προειδοποιούν, δημιουργούν μια «τέλεια καταιγίδα».

Καθώς η μεν έδειχνε να υποχωρεί, ο δε έριξε «λάδι στη φωτιά» ανατρέποντας τις προβλέψεις, παρατηρεί στο δίκτυο ABC η Κατρίνα Ελ, ανώτερη οικονομολόγος στο Moody’s Analytics.

Όπως καταδεικνύει και η τελευταία ετήσια έκθεση της εταιρείας ECA International για τις ακριβότερες πόλεις στον κόσμο, το κόστος ζωής αποτελεί έναν συνδυασμό παραγόντων. Έχει να κάνει με τις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων και αγαθών, το ύψος εισοδημάτων και ενοικίων, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τα δημόσια μέσα μεταφοράς, την ισχύ του τοπικού νομίσματος.

Ως εκ τούτου, το Χονγκ Κονγκ διατήρησε τη θέση του ως η πιο ακριβή τοποθεσία στον κόσμο, «παρά το ότι επηρεάστηκε λιγότερο από τον πληθωρισμό συγκριτικά με άλλες παρόμοιες πόλεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο κατά το περασμένο έτος», επισημαίνει ο Λι Κουάν, περιφερειακός διευθυντής Ασίας της ECA International.

«Οι αυξήσεις των τιμών κατά 3% σε ετήσια βάση, όπως μετριούνται στο καλάθι αγαθών και υπηρεσιών, είναι υψηλότερες από ό,τι συνήθως βλέπουμε στο Χονγκ Κονγκ, είναι ωστόσο χαμηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές στην ευρύτερη περιοχή όσο και παγκοσμίως», επισημαίνει.

«Ήταν αντίθετα η ισχύς του δολαρίου του Χονγκ Κονγκ, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το αμερικανικό δολάριο», εξηγεί, «που το κατέστησε και πέρυσι την πιο ακριβή τοποθεσία παγκοσμίως, καθώς άλλα νομίσματα έχουν αποδυναμωθεί». Όπως ισχύει π.χ. με το ευρώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages