ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Η ΝΕΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Η ΝΕΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

 


Την είδηση πως η Νέδα θα μπει σε καθεστώς προστασίας με  την εθνική κατηγορία του προστατευόμενου τοπίου έδωσε την περασμένη Δευτέρα στην Βουλή, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος  Αμυράς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της – ηλειακής καταγωγής – βουλευτού της Α’ Αθήνας Φωτεινής Πιπιλή.

Ο κ. Αμυράς ωστόσο φάνηκε να ενστερνίζεται την άποψη της κα Πιπιλή πως οι περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας δεν έκαναν  τα απαραίτητα για την προστασία του φαραγγιού και του ποταμιού, προσθέτοντας πως βρισκόμαστε εν αναμονή της μελέτης από τον ΟΦΥΠΕΚΑ για την προστασία του φυσικού συνόρου Ηλείας – Μεσσηνίας.

«Το γεγονός ότι η Νέδα αποτελεί το φυσικό σύνορο Ηλείας και Μεσσηνίας είναι και η αχίλλειος πτέρνα της γιατί καμία από τις δυο περιφέρειες δεν έδειξε ενδιαφέρον να προστατεύσει το φαράγγι και το ποτάμι. Εδώ ερχόμαστε εμείς, το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Συνεννοηθήκαμε με  τον ΟΦΥΠΕΚΑ να συντάξει μια μελέτη – τεκμηρίωση που θα μας οδηγήσει στην προστασία το φαραγγιού και του ποταμιού της Νέδας με την εθνική κατηγορία του προστατευόμενου τοπίου. Σας λέω ξεκάθαρα, ότι η Νέδα θα γίνει προστατευόμενο τοπίο  Αμέσως μετά, θα οδηγηθούμε σε πράξεις και ενέργειες διοικητικές αλλά και πρακτικές έτσι ώστε να  οριοθετήσουμε το προστατευτέο  τοπίο και βεβαίως μετά να δούμε και τα υπόλοιπα θέματα προστασίας του οικοσυστήματος», δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Νέδα όπως… Φαράγγι Σαμαριάς και το δραστήριο Δασαρχείο Ολυμπίας

Ο κ. Αμυράς παράλληλα αναφέρθηκε στην ροή του κόσμου στο Φαράγγι ο οποίος είναι περισσότερος από τον οποίο μπορεί να «σηκώσει» γι’ αυτό και όπως υποστήριξε ως οδηγός θα χρησιμοποιηθεί η τακτική που ακολουθείται στο φαράγγι της Σαμαριάς.

«Το Δασαρχείο Ολυμπίας είναι πολύ δραστήριο και υπό την ευθύνη του έγιναν πολλά μικρά αλλά σημαντικά έργα στη Νέδα, όπως η βελτίωση του δρόμου από την Άνω Φιγαλεία και η διάνοιξη μονοπατιών προς τους καταρράκτες. Σε συνεργασία με τον δήμο Ζαχάρως, το Δασαρχείο συνέταξε μελέτη  για την προστασία των επισκεπτών του φαραγγιού και την μείωση των ατυχημάτων. Βγάλαμε οδηγίες προς τους επισκέπτες για την ασφαλέστερη προσέγγιση και για το τι μπορούν και τι δεν πρέπει να κάνουν. Αυτά τα αυτονόητα, δεν είχαν γίνει ποτέ! Τώρα το φαράγγι της Νέδας θα απογειωθεί με όρους προστασίας και βιοποικιλότητας. Και αυτό γιατί τώρα που θα γίνει προστατευόμενο τοπίο αυξάνονται οι υποχρεώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των φορέων και των κατοίκων. Πρέπει και η Ηλεία και η Μεσσηνία να αντιληφθούν ότι έχουν ένα υπέροχο μνημείο της φύσης και οφείλουν να είναι πιο υπεύθυνοι», τόνισε στην δευτερολογία του ο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Δικαίωση Πιπιλή μετά από δέκα χρόνια

Ως προσωπική της επιτυχία, μετά από διαρκή και επίμονο, για τουλάχιστον 10 χρόνια αγώνα, θεωρεί η Βουλευτής της Α’ Αθηνών, Φωτεινή Πιπιλή, την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να θέσει σε καθεστώς πλήρους προστασίας το παγκοσμίως γνωστό Φαράγγι της Νέδας στα σύνορα των νομών Ηλείας – Μεσσηνίας.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την έκβαση, η Βουλευτής, ευχαρίστησε στη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησής της για το θέμα αυτό, τον απαντώντα Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, αλλά και τον αποτελεσματικό για την προστασία του περιβάλλοντος ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής).

Η Φωτεινή Πιπιλή – σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε – εξιστόρησε στη Βουλή, δείχνοντας και σχετικές φωτογραφίες, την προσβλητική για το τοπόσημο αδιαφορία που έχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια οι τοπικές αρχές και ιδιαίτερα οι 2 αρμόδιες Περιφέρειες, Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου. Μια «χωματερή» με φανερά τα ίχνη της μαζικής τουριστικής «εισβολής», επικίνδυνης και για το περιβάλλον αλλά και για τη σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών.

Δεν έκρυψε δε τη δυσφορία της για την ακινησία των 2 Περιφερειών με δεδομένο ότι η ίδια στις 22/6/2020 με Επίκαιρη Ερώτησή της, προς τον τότε Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, είχε ενημερωθεί, ότι για την κήρυξη τοπίου σε προστασία, απαιτείται και η γνωμοδότηση από τις Περιφέρειες και ενώ η ίδια ενημέρωσε επισήμως και με αλληλογραφία αλλά και με προσωπικές επαφές τους αρμόδιους, ακριβώς δυόμισι χρόνια μετά, όχι μόνο δεν είχε γίνει η παραμικρή παρέμβαση αλλά με επίσκεψή της στις 5/2/2022 αγανάκτησε με την άθλια κατάσταση που βρήκε εκεί. Με πληροφορίες από το patrisnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages