ΣΟΒΑΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΦΙΛΙΑΤΡΑ-ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

ΣΟΒΑΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΦΙΛΙΑΤΡΑ-ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ

 


Αναλυτικά η επιστολή:

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων απότυπώνοντας τις ανησυχίες που εκφράζονται στην τοπική κοινωνία και στους αγρότες μέλη του, όσον αφορά το υπό εξέλιξη έργου της βελτίωσης του εθνικού δρόμου ”Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι”, κρίνει απαραίτητο να υποβάλλει προς την αρμόδια αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την ανάδοχο εταιρεία του έργου “Γ. ΠΕΤΡΗΣ Α.Τ.Ε.” ,υπόμνημα με τα ερωτήματα και τις ανησυχίες. Ερωτήματα που μέχρι στιγμής μένουν αναπάντητα, καθώς δημόσια δεν έχουν τεθεί από κανέναν υπεύθυνο, με αποτέλεσμα ο κόσμος να βρίσκεται στο σκοτάδι.

Παρακαλούμε να μας διαφωτίσετε στα παρακάτω ερωτήματα:

Ερώτημα 1ο: Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα του έργου; Πότε αναμένεται η περάτωσή του;

Πρόκειται για έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2019, άρχισε την 1η Αυγούστου του 2022 και πρέπει να παραδοθεί έως την 24η Ιανουαρίου του 2024, ενώ το τρέχον ΕΣΠΑ ολοκληρώνετε στις 31.12.2023. Πιστεύετε πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό ή θα γίνουμε μάρτυρες αντίστοιχης παρωδίας με αυτήν που βιώσαμε με το δρόμο ”Γαργαλιάνοι – Ρωμανός”, όπου ο ένας προϋπολογισμός υπερέβαινε τον άλλο και ο ένας ανάδοχος διαδεχόταν τον άλλο. Επισημαίνουμε ότι μέχρι τώρα αυτό που έχει γίνει είναι η κοπή των δένδρων στην ζώνη απαλλοτρίωσης και ουσιαστικά οι εργασίες κατασκευής του έργου δεν έχουν ξεκινήσει.

Ερώτημα 2ο: Θα παρθούν κάποια πρόσθετα μέτρα ασφάλειας στον παραλιακό δρόμο από Γαργαλιάνους προς Φιλιατρά μέσω Μαραθόπολης, που λειτουργεί πλέον ως παράκαμψη για τη διευθέτηση της κυκλοφορίας.

Επισημαίνουμε ότι ο συγκεκριμένος δρόμος έχει σοβαρά προβλήματα, όπου τα προηγούμενα χρόνια και χωρίς να δέχεται τέτοιο όγκο κυκλοφορίας έχει εκθέσει δεκάδες οδηγούς σε σοβαρά ατυχήματα.

Ερώτημα 3ο: Είναι εξασφαλισμένη η πρόσβαση στις παρακείμενες ιδιοκτησίες, προκειμένου οι κάτοχοί τους να τελούν ανεμπόδιστα τις απαραίτητες αγροτικές τους εργασίες;

Ερώτημα 4ο: Υπάρχει πλήρης υδραυλική μελέτη; Εγγυάστε ότι θα κατασκευαστούν τα απαιτούμενα υδραυλικά έργα για να μη βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις;

Εκπλήξεις ανάλογες του Γαργαλιάνοι – Ρωμανός όπου με τις πρώτες βροχές ύστερα από  την ολοκλήρωση του δρόμου καταστράφηκαν περιουσίες.

Ερώτημα 5ο: Τι θα συμβεί ύστερα από τη διατάραξη του ανάγλυφου και της φυσικής απορροής των υδάτων μετά την κοπή τόσων ελαιόδεντρων, χωρίς να διαφαίνεται κάποια πρόβλεψη για τη διευθέτηση αυτών; Σκοπεύετε να λάβετε μέτρα για την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη κίνηση των όμβριων στις επικείμενες βροχοπτώσεις και μέχρι την κατασκευή των οριστικών υδραυλικών τεχνικών έργων;

Ερώτημα 6ο: Η κοινωνία βοά και διερωτάται τι απέγινε η βιομάζα των ελαιόδεντρων. Εμβρόντητοι οι ιδιοκτήτες και η τοπική κοινωνία μπροστά σε έναν δυσοίωνο ενεργειακά χειμώνα, που όλοι προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τη θέρμανσή μας, είδαν τα δέντρα τους να παίρνουν ένα δρόμο άγνωστο για την ώρα. Δεν τους δόθηκε η ευκαιρία ούτε να κάψουν ή να δωρίσουν σε συνανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, τη δουλειά και τον κόπο τόσων χρόνων ή ακόμη να αναλάβει ο Δήμος ή η Περιφέρεια να κόψουν και να διαθέσουν τα ξύλα σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Υπογραμμίζουμε ότι τα ξύλα είναι δημόσια περιουσία, μετά την αποζημίωση των ιδιοκτητών και δεν ανήκουν στην ανάδοχο εταιρία.

Ερώτημα 7ο: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση; Γιατί δεν είχε προχωρήσει από το 2019 έως σήμερα; Πότε θα γίνει δυνατόν να αποζημιωθούν οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες; Η άρνηση πολλών ιδιοκτητών στην επίταξη δεν θα επιφέρει μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο; Έχετε λάβει υπόψη σας ότι παράλληλα με τον δρόμο και εντός ζώνης εκτέλεσης του έργου υπάρχουν ιδιωτικά δίκτυα άρδευσης; Δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως επικείμενα και να αποζημιωθούν, όπως έγινε και με το τμήμα Γαργαλιάνοι – Ρωμανός;

    Κλείνοντας θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι σκοπός του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων δεν είναι να παρεμποδίσει κανένα έργο που θα βελτιώσει τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών της Τριφυλίας αλλά και των επισκεπτών της. Είναι όμως υποχρέωσή μας να εκφράζουμε τις αγωνίες και τα ερωτήματα που θέτουν τα μέλη μας, ο αγροτικός κόσμος της περιοχής και οι πολίτες του τόπου μας. Προς τούτο ζητάμε την συνεργασία σας ώστε να μπορέσουμε να ενημερώσουμε υπεύθυνα αλλά και να βοηθήσουμε για να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες συνέπειες.

Πάνω σε αυτόν τον άξονα σας υποβάλλουμε το παρόν υπόμνημα και αναμένουμε τις απαντήσεις σας άμεσα. Σας δηλώνουμε δε, ότι όπως υποχρεούμαστε από τον καταστατικό σκοπό του Συλλόγου μας, θα προασπίσουμε τα συμφέροντα των αγροτών μελών μας με κάθε νόμιμο τρόπο.

Το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages