ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΤΙΚΑ-Το διδακτικό προσωπικό του Γυμνασίου Κυπαρισσίας το 1936-1937 και ο συγγενής Προέδρου Δημοκρατίας! - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΤΙΚΑ-Το διδακτικό προσωπικό του Γυμνασίου Κυπαρισσίας το 1936-1937 και ο συγγενής Προέδρου Δημοκρατίας!


 ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΜΑΣ ΔΗΜ. ΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ


Όπως και άλλες φορές έχω γράψει, ο τόπος και οι πρόγονοί μας είναι θέματα που με συγκινούν. Ξεσκονίζω την ιστορία της Κυπαρισσίας και επαναφέρω στη μνήμη ανθρώπους και γεγονότα περασμένων χρόνων, ανασύρω από το βασίλειο της λήθης το χαμένο παρελθόν της.

Στο γράφημά μου αυτό θα μεταφέρω από το βιβλίο πρακτικών του Γυμνασίου το διδακτικό προσωπικό του σχολικού έτους 1936-1937, όπως και την παράδοση του Γυμνασίου από τον αποχωρούντα λόγω προαγωγής σε Γενικό Επιθεωρητή Ιωάννη Γεωργ. Παπούλια στο νέο γυμνασιάρχη Θεοδόση Κυριακόπουλο.

 

Σχολικό έτος 1936-1937

Διδακτικό προσωπικό από 12ης/10-1936

 

1.     Παπούλιας Ιωάννης Γεωργίου, Γυμνασιάρχης προαχθής Γενικός Επιθεωρητής

2.     Κυριακόπουλος Θεοδόσης Δημητρίου, Γυμνασιάρχης

3.     Γκότσης Ταξίαρχος Γεωργίου, Υποδιευθυντής Θεολόγος

4.     Καρακίτσος Ηλίας, Α’ Καθηγητής Φιλόλογος

5.     Πανουσόπουλος Παναγιώτης, Α’ Καθηγητής Φιλόλογος

6.     Χριστόπουλος Γεώργιος, Α’ Καθηγητής Φιλόλογος

7.     Μανούσου Αναστασία Φωτίου, Α’ Καθηγήτρια Φιλόλογος

8.     Μπούτου Κλεοπάτρα Ιωάννου, Β’ Καθηγήτρια Φιλόλογος

9.     Φωτόπουλος Ηλίας, Β’ Καθηγητής Φιλόλογος

10.            Σταματογιαννόπουλος Ιωάννης Γεωργίου, Β’ Καθηγητής Φιλόλογος (εισαγωγικού παραλίας)

11.            Δρακόπουλος Νικόλαος, Α’ Καθηγητής Φυσικός

12.            Τριφωνόπουλος Γεώργιος, Α’ Καθηγητής Μαθηματικός

13.            Γεροντικός Αρσένιος, Β’ Καθηγητής Μαθηματικός

14.            Καραμίχαλος Φώτιος, Β’ Καθηγητής Φυσικός

15.            Ράμμος Αθανάσιος, Διδάσκαλος Τεχνικών

16.            Βλάχος Φώτιος Αποστόλου, Διδάσκαλος Γυμναστικής

17.            Τσατσάκου Δήμητρα, Διδάσκαλος Γυμναστικής

18.            Ρηγόπουλος Κωνσταντίνος, Διδάσκαλος Γυμναστικής

 

Μετά από 14 ημέρες ο Σύλλογος καθηγητών του Γυμνασίου συνεδριάζει για την παράδοση και παραλαβή του Γυμνασίου.

 

Πράξης 22η

 

            Εν Κυπαρισσία και εν τω γραφείω του Γυμνασίου σήμερον την 24η εικοστή τετάρτη Οκτωβρίου 1936 και ώρα 10 π.μ. ο υπογεγραμμένος Δημ. Παπούλιας παράδωσε κατόπιν του υπ’ αριθ. 69361 της 20ης Οκτωβρίου μεταθέσεως γυμνασιάρχου Θ. Κυριακόπουλου εκ του γυμνασίου Μεγαλουπόλεως εις το γυμνάσιο Κυπαρισσίας παρέδωσα εις τον Γυμνασιάρχην Θεοδόσιο Κυριακόπουλο το αρχείο και υλικό του σχολείου ως και σχετικό βιβλίον αναγράφεται, ω συνετάγη η παρούσα και υπογράφεται ως έπεται.

 

Ο παραδούς                                                            Ο παραλαβών

   Ιωάν.Παπούλιας                                         Θ.Κυριακόπουλος

Πέρασαν πολλές 10ετίες από την καταγραφή στο βιβλίο των πρακτικών του γυμνασίου το διδακτικό και η παράδοση και παραλαβή του γυμνασίου, μεσολάβησαν συγκλονιστικά γεγονότα στην πόλη και τη χώρα, και όμως η μνήμη των καθηγητών αυτών είναι άσβεστη, οι μαθητές τους έχουν πάντα ένα καλό λόγο να πουν και κάτι ν’ αφηγηθούν. Τους καθηγητές της εποχής εκείνης μπορείς να τους χαρακτηρίσεις ήρωες γιατί δίδασκαν χωρίς εποπτικά μέσα και εν μέσω πολλών δυσκολιών και κινδύνων, κυρίως την δεκαετία 1940-1950. Πιστοί όμως στο καθήκον επιτελούσαν το ιερό τους χρέος, μεταδίδοντας γνώσεις στους μαθητές τους, με αυταπάρνηση και αγάπη. Πολλοί από τους μαθητές τους τιμήθηκαν με αξιώματα και υψηλές δημόσιες θέσεις.

Η γενιά των μαθητών της εποχής εκείνης, του Γυμνασίου Κυπαρισσίας, όπως και όλης της χώρας, είναι αυτή που επωμίστηκε το βάρος της ανασυγκρότησης από τα ερείπια που άφησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και οι εμφύλιοι, και τα κατάφερε.

Δεν θα αναφέρω ονόματα των μαθητών του Γυμνασίου Κυπαρισσίας της εποχής εκείνης, από τον φόβο μην παραλείψω κάποιους. Μια εξαίρεση ωστόσο θα κάνω για τον Διπλωμάτη Γεώργιο Παπούλια, γιο του Γυμνασιάρχη Ιωάννη Παπούλια, πρέσβη της χώρας μας στη σημαντικότερη πρεσβεία διεθνώς, της Νέας Υόρκης Η.Π.Α., για πολλά χρόνια κ.α. από τους σημαντικότερους Διπλωμάτες της πατρίδας μας. Όταν δε μετά από πολλά χρόνια παρέα με τον φίλο τον τέως υπουργό Αριστείδη Καλαντζάκο επισκέφθηκε την πόλη των μαθητικών του χρόνων του εκμυστηρεύτηκε ότι ένιωσε μεγάλη συγκίνηση, και ότι η Κυπαρισσία με τα στενοσόκακα, τα καλντερίμια, το κάστρο, τον πλάτανο και τους θρύλους της, είναι πάντα στη σκέψη του.

Κανένας από τους μαθητές που διαδοχικά πέρασαν από το γυμνάσιο Κυπαρισσίας δεν ξεχνά το γυμνασιάρχη Θεοδόση Κυριακόπουλο τον επικαλούμενο από τους μαθητές και τις μαθήτριες «Δία», λόγω της γαλήνιας, ευγενικής και επιβλητικής μορφής του ήταν και ιδιαίτερα αγαπητός.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των μαθητών του γυμνασίου την εποχή εκείνη ήταν πολύ μεγάλος, εκτός από την Κυπαρισσία και τα χωριά της, την βόρεια και ορεινή Τριφυλία, φοιτούσαν και μαθητές από μεγάλο μέρος της Ολυμπίας, ελείψει άλλων γυμνασίων, το δε έτος 1948 έφθαναν τους 1700. Θα πρέπει ακόμη να σημειώσουμε ότι το διδακτικό προσωπικό έχαιρε εκτιμήσεως, σεβασμού και αγάπης.

Το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας έως το 1945 λειτουργούσε στην Άνω Πόλη και στεγάζετο στο παλαιό ξενοδοχείο «ΜΟΡΦΕΥΣ» και ορισμένες τάξεις του στο κτίριο του παλιού Δημάρχου Κανάρη Γυαλιά, απέναντι από το Ηρώο, και σε άλλες αίθουσες πλησίον των προαναφερθέντων. Η ιστορία και οι μνήμες ρέουν σαν το νερό, γι’ αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο τέως αυτό ξενοδοχείο είχαν φιλοξενηθεί από τον τότε Δήμαρχο Κανάρη Γυαλιά μεγάλες προσωπικότητες, όπως οι διατελέσαντες Πρόεδροι της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζωρζ Κλεμανσώ, που στις 23-4-1904 ανακυρήχθη Επίτιμος Δημότης Κυπαρισσίας, και ο Εδουάρδος Εριώ.

Με αφορμή άγριο ξυλοδαρμό μαθητή από την αντιστασιακή οργάνωση Ε.Π.Ο.Ν. για την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών, μετεφέρθει το Γυμνάσιο στην Κάτω Πόλη και στο κτίριο Κανελλόπουλου ή Λαμπαδονούρη, που προηγουμένως εστεγάζετο η Διοίκηση Χωροφυλακής Τριφυλίας και Ολυμπίας, η οποία είχε μεταφερθεί στο κέντρο της αγοράς στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιο» του Γ. Αλεξοπούλου που είχε πάψει να λειτουργεί σαν ξενοδοχείο λόγω του πολέμου του 1940. Μερικές από τις τάξεις του γυμνασίου λειτουργούσαν τις απογευματινές ώρες στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο (Παλιοθόδωρου). Εντύπωση είχε προκαλέσει ότι η μεταφορά των θρανίων και του σχολικού υλικού έγινε από τους μαθητές, στους ώμους τους, με μια τεράστια φάλαγγα περνώντας από την κεντρική αγορά. Το γυμνάσιο στο κτίριο αυτό (Κανελλόπουλου) θα λειτουργήσει μέχρι το 1957, οπότε θα μεταφερθεί στο νεόκτιστο κρατικό γυμνάσιο που λειτουργεί και σήμερον (2014).

 

Δημ. Κ. Στρατικόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages