Ένας στους τρεις Έλληνες πληρώνεται αλλά και αγοράζει ακόμη με μετρητά - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Ένας στους τρεις Έλληνες πληρώνεται αλλά και αγοράζει ακόμη με μετρητά

 


στους τρεις Ελληνες λαμβάνει από ένα έως και τα τρία τέταρτα του εισοδήματός του σε μετρητά, 
ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη και «φωτογραφίζει» έμμεσα την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που υπάρχει στη χώρα μας. Αυτό προκύπτει από έρευνα της ΕΚΤ για τις τάσεις στις πληρωμές των Ευρωπαίων πολιτών, βάσει της οποίας τα μετρητά, αν και μειώνονται λόγω της διάδοσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εξακολουθούν να αποτελούν το κυρίαρχο μέσο πληρωμής στην Ευρωζώνη.

Το μερίδιο των ηλεκτρονικών πληρωμών στις συναλλαγές των Ελλήνων καταναλωτών αυξήθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, από 7% το 2019 στο 19% το 2022 σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συναλλαγών και από 11% σε 27% σε ό,τι αφορά την αξία των συναλλαγών. Εντούτοις, την ίδια στιγμή η Ελλάδα αποτελεί μια «ακραία περίπτωση», σύμφωνα με την ΕΚΤ, καθώς το 11% των κατοίκων της δηλώνει ότι λαμβάνει έως και το ένα τέταρτο του εισοδήματός του σε μετρητά.

Πρόκειται για ποσοστό διπλάσιο σχεδόν από τον μέσο όρο της Ζώνης του Ευρώ, που διαμορφώνεται στο 5%, ενώ στο 8% ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι λαμβάνουν το μισό του εισοδήματός τους σε μετρητά και στο 9% το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι λαμβάνουν σε μετρητά περισσότερα από τα τρία τέταρτα του εισοδήματός τους. Συνολικά το 33% των Ελλήνων (φθάνει έως και 39% μαζί με αυτούς που δηλώνουν ότι δεν ξέρουν), απαντάει ότι παίρνει από το 1/4 έως και 3/4 του εισοδήματός του σε μετρητά και αποτελεί το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, που το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 5% έως 25%. Το μικρότερο ποσοστό πολιτών που πληρώνονται σε μετρητά εντοπίζεται στη Φινλανδία, όπου μόλις το 5% δηλώνει ότι εισπράττει ένα μέρος του εισοδήματός του σε μετρητά.

Οι Ελληνες έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση της κάρτας ως μέσου πληρωμών που προτιμάται σε ποσοστό 50% για τις συναλλαγές τους στα σημεία πώλησης (POS). Θέλουν όμως να έχουν και την επιλογή των μετρητών σε ποσοστό 24%, που είναι κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που διαμορφώνεται στο 22%. Το μέσο διαθέσιμο ποσό που έχουν στο πορτοφόλι τους όταν ξεκινούν τη μέρα τους είναι περίπου 78 ευρώ, έναντι 83 ευρώ που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη, με διακυμάνσεις από τα 121 ευρώ που θέλει να έχει ο μέσος Αυστριακός και 46 ευρώ που θέλει να έχει ο μέσος Ολλανδός.

στοιχεία

Η έρευνα της ΕΚΤ για τη στάση των πληρωμών των καταναλωτών στη ζώνη του ευρώ (Study on the payment attitudes of consumers in the euro area – SPACE) ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε το 2022 και τα αποτελέσματά της συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα της έρευνας που είχε διεξαχθεί το 2019 και το 2016. Τα συμπεράσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, που παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και συνοδεύθηκε με παράλληλη μείωση των μετρητών. Συγκεκριμένα:

• Τα μετρητά χρησιμοποιήθηκαν για το 59% των συναλλαγών έναντι 79% το 2016 και 72% το 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages