ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΤΟ «καρότσι» των καταναλωτών, ακριβά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΤΟ «καρότσι» των καταναλωτών, ακριβά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ

 


Ακριβότερη σε σειρά τυποποιημένων προϊόντων, τόσο εγχωρίως παραγόμενων όσο και εισαγόμενων, ακόμη και μετά την αφαίρεση του ΦΠΑ αποδεικνύεται ότι είναι η Ελλάδα, γεγονός που μάλλον θα πρέπει να προβληματίσει το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο και συνολικά τους παράγοντες της αγοράς.

Πλέον βασικά προϊόντα, όπως το γάλα, το αλεύρι, το ρύζι, τα αυγά και αρκετά άλλα, είναι πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα, ενώ πληρώνουμε ακριβότερα το ελαιόλαδο από όλες τις άλλες ελαιοπαραγωγούς χώρες στην Ευρώπη.

Αυτό προκύπτει από μια λεπτομερή εξέταση των τιμών που παρουσίασε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνέντευξη Τύπου, τιμές που προέρχονται από εκτεταμένη έρευνα του Ινστιτούτου Λιανεμπορίου Ερευνας Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Και μπορεί το σύνολο του «καλαθιού» που υπολόγισε το ΙΕΛΚΑ να εμφανίζεται να είναι το δεύτερο φθηνότερο μετά αυτό της Ισπανίας, ωστόσο εάν αφαιρεθούν από το «καλάθι» το κοτόπουλο, τα φρούτα και τα λαχανικά και ο… μπακαλιάρος, τότε το αποτέλεσμα της σύγκρισης είναι μάλλον ανησυχητικό.Φθηνό «καρότσι», ακριβά προϊόντα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ-1

Θα πρέπει, μάλιστα, να διευκρινισθεί ότι από τις 5.000 τιμοληψίες που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ, ο αριθμός κοινών κωδικών, ακριβώς δηλαδή όμοιων προϊόντων, ήταν πολύ μικρός, της τάξης περίπου του 10%. Οι τιμές που παρουσιάζονται στην έρευνα είναι ο μέσος όρος των τιμών των προϊόντων που εξετάστηκαν σε κάθε μία από τις 41 κατηγορίες προϊόντων και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται επώνυμα προϊόντα, ιδιωτικής ετικέτας, καθώς φυσικά και προϊόντα διαφορετικών ποιοτήτων. Εξαιρέθηκαν μόνο προϊόντα που καταφανώς είναι ακριβότερα, όπως για παράδειγμα τα βιολογικά.

διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή” πατώντας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages