ΤΟ ΘΕΜΑ -Τα δύο σενάρια για εκλογές πριν το Πάσχα και η απογραφή - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

ΤΟ ΘΕΜΑ -Τα δύο σενάρια για εκλογές πριν το Πάσχα και η απογραφή

 



Μπορεί ακόμα να ψάχνουμε την ημερομηνία των εκλογών αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Γεγονός είναι ότι, διανύουμε για τα καλά προεκλογική περίοδο, ενώ τα επιτελεία των κομμάτων  εργάζονται πυρετωδώς για τη μάχη της κάλπης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που όπως έχει πει λαμβάνει στο βουνό τις μεγάλες αποφάσεις -στην συγκεκριμένη περίπτωση την ημερομηνία των εκλογών- δεν θα πάει τελικά στο Μέτσοβο για τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά στα Χανιά. Ωστόσο και τα Χανιά διαθέτουν βουνά (Λευκά Όρη), εκτός από θάλασσα, ενώ διαθέτουν επίσης και πολλά οροπέδια (Ομαλός, Άσκυφος, Ταύρης, Νιάτου).

Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν ότι ο χρόνος των εκλογών έχει «κλειδώσει» για την άνοιξη. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης, Βορίδης, μιλώντας στο MEGA, έδειξε την πρώτη Κυριακή του Απριλίου ως την πιθανότερη ημερομηνία για να στηθούν οι πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής και στα μέσα Μαΐου οι δεύτερες.

Το καθαρό διάστημα δύο μηνών και το αρνάκι του Πάσχα

«Θα υπολογίσετε ένα καθαρό διάστημα δύο μηνών, ίσως και κάτι παραπάνω, από την χρονική στιγμή που ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει να διαλύσει τη Βουλή. Και για τις δεύτερες, για να τελειώσουν όλα». Το Πάσχα πέφτει στις 16 Απριλίου ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν στο διάστημα 6-18 Ιουνίου. Τις προηγούμενες ημέρες μιλώντας για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι το αρνάκι στο χωριό θα το φάμε με ησυχία. Η αίσθησή μου είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ολοκλήρωση της τετραετίας. Εμείς στην κυβέρνηση δεν έχουμε σηκώσει τα μολύβια. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση.  Εγώ προσωπικά δεν θα πόνταρα ούτε ένα ευρώ ότι θα έχουμε σύντομα το προσεχές διάστημα».

Εκλογές με βάση την απογραφή του 2021

Αυτό πάντως για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με βάση την ανακατανομή εδρών που θα προκύψει από τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021. Τα αποτελέσματα της απογραφής θα πρέπει να ανακοινωθούν επισήμως το αργότερο μέχρι την 21η Φεβρουαρίου και για να γίνουν οι εκλογές με βάση την απογραφή του 2021 δεν θα πρέπει να διαλυθεί η Βουλή.

Αυτό σημαίνει με δεδομένη τη δήλωση Βορίδη για δύο μήνες από τη διάλυση της Βουλής  και ανάλογα την ακριβή ημερομηνία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της απογραφής ότι αναζητείται Κυριακή είτε αμέσως πριν είτε αμέσως μετά από τις 16 Απριλίου για τις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική και Κυριακή πριν από τις 4 Ιουνίου για τις δεύτερες εκλογές εφόσον απαιτηθεί.

Χτες η εκπομπή LiveNews στο MEGA ανέφερε ότι οι πληροφορίες θέλουν ως επικρατέστερο σενάριο οι πρώτες κάλπες να στηθούν στις 26 Μαρτίου. Σ’ αυτή την περίπτωση στο βαθμό που ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός για τη διεξαγωγή τους, ο υπουργός Εσωτερικών μιλάει για μεσολάβηση διαστήματος δύο μηνών από τη διάλυση της Βουλής μέχρι την πρώτη Κυριακή των εκλογών, αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της απογραφής θα πρέπει να ανακοινωθούν μέσα στον Ιανουάριο.

Οι ημερομηνίες

Με αυτές τις πληροφορίες, αυτά τα δεδομένα και με ορόσημα το Πάσχα (16 Απριλίου) και τις πανελλαδικές εξετάσεις (6-18 Ιουνίου), τα δύο πιθανότερα σενάρια θέλουν:

1ο σενάριο: α’ Κυριακή, 9 Απριλίου, β’ Κυριακή, 7 Μαΐου

2ο σενάριο: α’ Κυριακή, 23 Απριλίου, β’ Κυριακή, 21 Μαΐου

Εναλλακτικά «παίζει» και η Κυριακή 2 Απριλίου για τις πρώτες κάλπες και η Κυριακή 28 Μαΐου για τις δεύτερες.

Τελευταία Χριστούγεννα στο βούρκο

Ο Αλέξης Τσίπρας κινείται ήδη σε εκλογικούς ρυθμούς και σήμερα βρέθηκε στις γειτονιές του Κορυδαλλού. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη σημάνει εκλογικό συναγερμό στην Κουμουνδούρου. Στη δήλωσή του ευχήθηκε αυτά να είναι τα τελευταία Χριστούγεννα στον βούρκο και σύντομα να ξαναγεννηθεί η ελπίδα, όπως είπε. «Αν ήμουν πρωθυπουργός σε μια χώρα που το 85% χρειαζόταν food pass για να ζήσει, όχι δε θα είχα μούτρα όχι για να πανηγυρίζω, αλλά ούτε να κυκλοφορώ στον δρόμο».

Μαυρίλα και μιζέρια

«Ακόμη και τις γιορτινές μέρες, ο κ. Τσίπρας σαν άλλος Εμπενίζερ Σκρουτζ, περιγράφει τη χώρα με τα μελανότερα χρώματα και γεμίζει την ατμόσφαιρα με μαυρίλα και μιζέρια. Δυσκολίες υπάρχουν όμως η κοινωνία αντέχει και η Ελλάδα προχωρά», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου. Σε προεκλογικό κλίμα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκε στο Ωραιόκαστρο στη Θεσσαλονίκη, ασκώντας σκληρή κριτική στην επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης.

Μην το χαλάσουμε

Τον δημοσιονομικό κίνδυνο η αντιπαράθεση των κομμάτων να εξελιχθεί σε ανταγωνισμό παροχολογίας επισήμανε με νέα του παρέμβαση ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας.«Πάμε καλά, να προσέξουμε όμως να μην το χαλάσουμε. Δεν ξεχνάμε ότι από την ‘εντατική’ βγήκαμε σχετικά πρόσφατα, από τα μνημόνια δηλαδή, δεν έχουμε ακόμη επενδυτική βαθμίδα. Άρα θέλει προσοχή».

πηγή: www.tovima.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages