Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ-ΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΟΝΟΜΑ ΓΕΜΑΤΟ ΙΣΤΟΡΙΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ-ΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΟΝΟΜΑ ΓΕΜΑΤΟ ΙΣΤΟΡΙΑ


Η Ροδιά βρίσκεται περίπου 16,5 χιλιόμετρα προς τα νοτιοανατολικά της Κυπαρισσίας στη διαδρομή που ξεκινά από αυτήν και συνεχίζει προς το χωριό της Ροδιάς, μέσω των χωριών Μπλεμενιάνων, Βρυσών, Καρβουνίου, Μουριατάδας και τον λόφο «Ελληνικό», όπου είναι ο Αρχαιολογικός χώρος της Μουριατάδας. 
Στη συνέχεια ο ταξιδιώτης–επισκέπτης εισέρχεται στο λεκανοπέδιο της περιοχής της Τριπύλης, όπου μετά το χωριό του Δάρα φτάνει στη Ροδιά. Το χωριό είναι σε υψόμετρο 420 μέτρα και απέχει 16,5 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. Η Ροδιά βρίσκεται ανάμεσα στο Ραφτόπουλο και τον Δάρα και είναι νοτιότερα από τον Δάρα σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου και βορειότερα από το Ραπτόπουλο, από το οποίο απέχει περίπου 3,5 χιλιόμετρα.

Η περιοχή του οικισμού, κατά την αρχαιότητα, ήταν τμήμα του βασιλείου του Νέστορα, της αρχαίας Πύλου. Το ίδιο το χωριό, που γύρω του βρίσκονται τα βουνά ΒιγλατούριΑσφακίδιαΦανερήΨυχρό και Λούστρα[4] έχει μακρόχρονη ιστορία. Την εποχή της Ενετοκρατίας αναφερόταν ως η Λεντεκάδα (Lendecada). Ο οικισμός αναφέρεται επίσης σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Λεντεκάδα (Lendecada), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[5] Η Λεντεκάδα προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Τριπύλης το 1835.[6][7] Το 1840[8] αποσπάται πρόσκαιρα από τον Δήμο Τριπύλης και προσαρτάται στον παλαιό Δήμο Κυπαρισσίας για δυο περίπου χρόνια, ως το 1842, που επανέρχεται και πάλι στον Δήμο Τριπύλης.[9] Το χωριό αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Τριπύλης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 305 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages