ΑΡΘΡΟ- Σκάνδαλο Καϊλή (ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ) ή σκάνδαλο των ευρωπαϊκών θεσμών; - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

ΑΡΘΡΟ- Σκάνδαλο Καϊλή (ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ) ή σκάνδαλο των ευρωπαϊκών θεσμών;


 ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ - ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ

Του Σωτήρη Βλάχου

ΠΟΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ;

Μέσα στο κοινοβούλιο που σύμφωνα με τους επισήμους ανήκει στους ευρωπαϊκούς λαούς, οι αντιπρόσωποι των μεγάλων επιχειρήσεων είναι περισσότεροι από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών λαών, με αποκλειστική δουλειά να βρουν τρόπο να πείσουν ‘εκπροσώπους’ του λαού να περάσουν από το ευρωκοινοβούλιο νομοθεσίες ευνοϊκές για τις επιχειρήσεις τους.

Ό κάθε απλός εργαζόμενος αντιλαμβάνεται ότι φακελάκια και δωροδοκίες κάθε είδους και με κάθε τρόπο παίρνουν και φέρνουν.

Οι συνθήκες για διαπλοκή έχουν κυριαρχήσει στην Ευρωβουλή χωρίς μέχρι τώρα κάποιος επίσημος ή λιγότερο επίσημος να θίξει το ζήτημα για να έχουν οι λαοί υπόψη τους. 

Η Διεθνής Διαφάνεια δήλωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέτρεψε την ανάπτυξη μιας κουλτούρας ατιμωρησίας...».

Τις τελευταίες μέρες παρουσιάζονται όσα η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, είπε, τις εβδομάδες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, σε μια κυνική της προσπάθεια να ξεπλύνει το Κατάρ:

«Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο…».

Η Εύα Καϊλή, μέσα στην Ευρωβουλή, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το ΚΑΤΑΡ ως «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα».

Ανάλογα όμως με όσα είπε η κυρία Ευρωβουλευτής ξεπλένοντας το Κατάρ, ανάφερε το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο σε ψήφισμά του που «πέρασε» στις 24 Νοέμβρη 2022, λίγες μόνο μέρες πριν ξεσπάσει το QATAR GATE:

 

«Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι αρχές του Κατάρ σε συνεννόηση με τη ΔΟΕ για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από τη διαχείριση της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού, την επιβολή της εργατικής νομοθεσίας και τη διευκόλυνση της προσφυγής στη Δικαιοσύνη, καθώς και για την ενίσχυση της φωνής των εργαζομένων και του κοινωνικού διαλόγου…

«Το Ευρωκοινοβούλιο σημειώνει ότι οι αλλαγές αυτές έχουν ήδη βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων…

«Έχει σημειώσει απτή πρόοδο κατά την πενταετία που προηγήθηκε του Παγκόσμιου Κυπέλλου FIFA του 2022».

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΤΩΝ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ» 

Για μια χώρα με πληθυσμό 2,7 εκατομμυρίων περίπου, όπου μόνο οι 300 χιλιάδες (11,6%) είναι πολίτες με δικαιώματα και οι υπόλοιποι αποτελούν τη σύγχρονη μισθωτή σκλαβιά που φτάνει στη χώρα για ένα μεροκάματο πείνας, για μια χώρα όπου τα συνδικάτα είναι απαγορευμένα, το Κοινοβούλιο των ευρωπαϊκών λαών δεν διστάζει να κυκλοφορήσει ένα τέτοιο ψήφισμα.

 

Ένα ψήφισμα που δεν κάνει καμιά αναφορά στο πιο σκοτεινό σημείο του Παγκόσμιου Κυπέλλου, ότι περισσότεροι από εξιμιση χιλιάδες ξένοι σκλάβοι σκοτώθηκαν σε εργατικά ατυχήματα, μόνο για το κτίσιμο των εγκαταστάσεων στις οποίες φιλοξενήθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το ψήφισμα συνεχίζει και με άλλα αποκαλυπτικά των αξιών και ηθών της σημερινής Ευρωβουλής:

«Το Ευρωκοινοβούλιο χαιρετίζει τη συνεργασία και τον διάλογο μεταξύ της ΕΕ και του Κατάρ, καθώς και με άλλα κράτη του Κόλπου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την επίτευξη βασικών στόχων της ΕΕ … ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης, βιώσιμου, οικονομικά προσιτού και ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού, στενής συνεργασίας για την πράσινη μετάβαση».

Το ψήφισμα εισηγήθηκαν - μαζί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους  φιλελεύθερους, τους συντηρητικούς μεταρρυθμιστές - και οι σοσιαλδημοκράτες, από την ελληνική πτέρυγα των οποίων προέρχεται και η κυρία Καϊλή. 

Μια βδομάδα μετά όλοι έμειναν «εμβρόντητοι» από την αποκάλυψη του σκανδάλου αλλά και τις «απαράδεκτες» σχέσεις της κυρίας Ευρωβουλευτού με το Κατάρ.

Η ΕΕ αναβαθμίζει τα τελευταία χρόνια τις σχέσεις της με τη μοναρχία του Κατάρ για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων της. Η ανάγκη για ενίσχυσή τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό στέκει πάνω από κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ηθικής.

Η ΕΕ των «αρχών και αξιών» δεν είναι κάτι άλλο από ταξική κοινωνία που το πραγματικό της προσωπείο θα αναδεικνύεται ολοένα και πιο ξεκάθαρα όσο η κρίση βαθαίνει και περιορίζονται οι δυνατότητες διατήρησης δημοκρατικών προσωπείων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη σημερινή σύνθεσή του είναι απόλυτα υποταγμένο στα μεγάλα συμφέροντα της ΕΕ. Παρόλα αυτά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από δυνάμεις που μπορούν να δουν ότι η σημερινή ΕΕ δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ένωση ταξικών, καπιταλιστικών κοινωνιών.

Ο ρόλος αυτών των δυνάμεων θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένος: Να αναδεικνύουν μέσα από τα έδρανα της Ευρωβουλής, με κάθε ευκαιρία, τον ταξικό χαρακτήρα της ΕΕ και τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα.

Να αναδεικνύουν, και πάλι με κάθε εύκαιρα, τις δυνατότητες που υπάρχουν για μια άλλη Ευρώπη, μέσα από τον συνασπισμό των δυνάμεων της εργατικής τάξης των χωρών, τον συνασπισμό μετώπου των συνδικάτων και αριστερών κομμάτων.

Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα για τους λαούς και την εργατική τάξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages