Ξεκίνησε η συγκομιδή καρπουζιού στη Τριφυλία- Αυξημένη ζήτηση, τιμή έως 40 λεπτά-VIDEO - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Ξεκίνησε η συγκομιδή καρπουζιού στη Τριφυλία- Αυξημένη ζήτηση, τιμή έως 40 λεπτά-VIDEO

 


Στην καλλιέργεια καρπουζιού η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς πρόκειται για καλοκαιρινό φρούτο.

Στα Φιλιατρά και την Κυπαρισσία έχει ήδη ξεκινήσει η συλλογή των πρώιμων ποικιλιών, ενώ στην περιοχή της Μεσαράς στην Κρήτη, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο μήνα.

Ο κ. Κώστας Μάλαμος από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας έχει ήδη ξεκινήσει την πρώιμη συγκομιδή του από το Μ. Σάββατο, και όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο, “η συγκομιδή ξεκίνησε εδώ και μια εβδομάδα και αναμένεται να διαρκέσει σχεδόν όλο το μήνα, έως τις 25-30 Μαΐου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η κοπή εξαρτάται και από την ποικιλία, αλλά και από τους χρόνους φύτευσης που μπορεί να διαφέρουν ελαφρά μεταξύ των ποικιλιών. Η δική μου καλλιέργεια είναι υπαίθρια χαμηλής κάλυψης και συνολικά καταλαμβάνει 380 στρέμματα. ” Όπως μας ενημερώνει, “οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές στην περιοχή ως τώρα, τις τελευταίες μέρες ο καιρός επιδεινώθηκε ελαφρώς με κάποιες ασθενείς βροχοπτώσεις, αλλά αυτό δεν αναμένεται να επηρεάσει τη ποιότητα του φρούτου, παρά μόνο να καθυστερήσει τη συγκομιδή κάποιες μέρες, λόγω των συνθηκών στο χωράφι. ” Ο κ. Μάλαμος αναφέρει στον ΑγροΤύπο πως, “συνολικά, πιστεύω θα έχουμε καλή απόδοση τόσο σε προσωπικό, όσο και σε γενικότερο επίπεδο. Οι τιμές για τους παραγωγούς αυτή τη στιγμή είναι περίπου στα 0,32-0,40 λεπτά/κιλό. ”

Στην περιοχή της Κυπαρισσίας της Μεσσηνίας καλλιεργούνται συνολικά 5000 στρέμματα καρπούζι, ενώ φέτος προβλέπεται απόδοση 35.000 τόνων, όπως ενημερώνει τον ΑγροΤύπο ο κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος. Ο ίδιος δηλώνει πως, “μόνο το 20% από τη συνολική παραγωγή καρπουζιού της περιοχής διατίθεται για κατανάλωση στο εσωτερικό της χώρας, ενώ το 80% εξάγεται. ” Όπως τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ” τα καρπούζια της περιοχής μας διαθέτουν μεγάλη δυναμική στο εξωτερικό, καθώς χαρακτηρίζονται από άριστη ποιότητα. Είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί στην ποιότητα, με διεξαγωγή συνεχών ποιοτικών ελέγχων από ειδικούς γεωπόνους, με σκοπό την αναγνώριση πιθανών ασθενειών, ενώ τα φρούτα στέλνονται και στο Χημείο του κράτους για την εξασφάλιση της αντίστοιχης πιστοποίησης. ”
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο η φετινή χρονιά για την καλλιέργεια καρπουζιού στην Κυπαρισσία ήταν πάρα πολύ καλή, με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Οι ελαφρές βροχές των τελευταίων ημερών δεν μπορούν πλέον να επηρεάσουν την ποιότητα του φρούτου. Ο ίδιος δηλώνει χαρακτηριστικά πως, “εγώ ξεκίνησα τη συγκομιδή από τη Δευτέρα του Πάσχα (6/5) και έχω απόδοση περίπου 150-200 τόνους/ημέρα. Ως τώρα μόνο 6 τόνοι από όσους έχω συνολικά παράξει έχουν κατευθυνθεί στην ελληνική αγορά.
Η ζήτηση είναι ικανοποιητική και οι απαιτήσεις αυτή τη στιγμή είναι ήδη πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορούμε να καλύψουμε συνολικά, αλλά αναμένεται να καλυφθούν σταδιακά τις επόμενες μέρες καθώς όλο και περισσότεροι παραγωγοί θα ξεκινάνε και αυτοί τη συγκομιδή τους. ”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages