Γιόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο και αναβιώσαν τα «Λελώνεια» στα Φιλιατρά με ιποοδρομίες - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Γιόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο και αναβιώσαν τα «Λελώνεια» στα Φιλιατρά με ιποοδρομίες



 Λαμπρή γιορτή για την Ορθόδοξη Εκκλησία στη μνήμη του λαοφιλούς Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου τη Δευτέρα του Πάσχα, οπότε και στα Φιλιατρά αναβιώσαν με λαμπρότητα και φέτος τα «Λελώνεια»!

Πρόκειται για ιππική παρουσίαση που είναι αφιερωμένη στο Φιλιατρινό Πανάγο Λελώνη, από το επώνυμο του οποίου πήραν την ονομασία τους οι εκδηλώσεις, αλλά και οι αγώνες που τελούνταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Πανάγος Λελώνης τον καιρό της Τουρκοκρατίας έπαιρνε μέρος και νικούσε συνεχώς στους ιππικούς αγώνες που τελούνταν με το πρόσχημα τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούσαν προετοιμασία για την Επανάσταση του 1821.

Οι Τούρκοι, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν δυσαρεστημένοι από τις συνεχείς νίκες του και αποφάσισαν να τον συλλάβουν και να τον απαγχονίσουν αν ξανανικούσε. Ο Λελώνης το πληροφορήθηκε, αλλά ξανανίκησε στους αγώνες. Οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και τον απαγχόνισαν σε μια βελανιδιά έξω από το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Από την κρεμάλα τον γλίτωσε η αρραβωνιαστικιά του, η Κρινιώ, που έκοψε με ένα σπαθί το βρόχο και τον απελευθέρωσε. Ανέβηκαν σε άλογο, οι Τούρκοι τούς κυνήγησαν και για να αποφύγουν το θάνατο από αυτούς, προτίμησαν να πνιγούν σε μια μικρή λίμνη, κοντά στην εκκλησία.

Το έθιμο αυτό σταμάτησε να διεξάγεται το 1960 και έπειτα από 47 χρόνια, το 2007, το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη, με πρωτοβουλία του εφημέριου, στην ενορία του οποίου υπάγεται το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, αποφάσισε να αναβιώσει τα «Λελώνεια».

Στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, που υπάγεται στην ενορία του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Ιωάννη Φιλιατρών, την Κυριακή του Πάσχα στις 7.00 μ.μ. τελέστηκε Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Τη Δευτέρα του Πάσχα και από ώρα 7.00 π.μ. έως 9.45 π.μ. έγινε ο Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Στις 10.15 π.μ. εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του αγωνιστή Πανάγου Λελώνη και ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, φόρος τιμής στους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.

Στις 10.30 π.μ. ξεκίνησε η αναβίωση του εθίμου των ιππέων. Οι ιππείς ακολούθησαν την διαδρομή από τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, θα διασχίσουν τις οδούς Αντ. Μιχαλακέα, Ι. Μεταξά, Παναγιώταρου, Βοριανών, Κεφαλά. Θα κάνουν το γύρο της κεντρικής πλατείας και ακολουθώντας τη διαδρομή προς Λιμενάρι, οδό Ι. Σπέντζα και Πανάγου Λελώνη επιστρέφονττας στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Στο χρόνο αναμονής άφιξης των ιππέων εκφωνήθηκε  ο πανηγυρικός της ημέρας από την εκπαιδευτικό – φιλόλογο και αντιδήμαρχο Πολιτισμού Τριφυλίας, Δήμητρα Ανδρινοπούλου. Θα ακολουθήσει η απονομή αναμνηστικών μεταλλίων στους ιππείς. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν ο Δήμος Τριφυλίας με τη Δημοτική Κοινότητα Φιλιατρών και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Φιλιατρών, ενώ συμμετέχουν η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών και ο Ιππικός Όμιλος Τριφυλίας.

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages