Βιολογική αντιμετώπιση του εχθρού της ντομάτας στη Τριφυλία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Βιολογική αντιμετώπιση του εχθρού της ντομάτας στη Τριφυλία

ΣΕ εξέλιξη βρίσκονται τα επιστημονικά πειράματα στην Τριφυλία για την ορθή γεωργική πρακτική όπως αυτό που διεξάγεται στο Σανί Κυπαρισσίας σε ειδικά διαμορφωμένο θερμοκηπιακό χώρο με την εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων για τηνπροστασία απο το έντομο tutta absoluta που έχει προκαλέσει προβλήματα σε κηπευτικά και καλλιέργειες απο πέρσι.
Συναντήσαμε τον παραγωγό Πέτρο Καραταράκη ο οποίος μας δήλωσε ότι "το πείραμα είναι σε εξελιξη παρουσία του καθηγητή κ. Περδίκη με την εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων για την βιολογική καταπολέμηση του εχθρού αυτού" για να προσθέσει ότι "είμαι 30 χρόνια παραγωγός και μόνο με βιολογικά έντομα μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα σε τέτοιες περιπτώσεις" θεωρώντας ότι η βιολογική πρακτική και γεωργία έχει μέλλον για όσους ασχοληθούν προσθέτοντας ότι υπάρχει διαρκή ενημέρωση απο την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζοντας την άποψη ότι όλα θα πάνε καλά.
Ο υπευθυνος Φυτοπροστασίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος εξήγησε ότι "η περιοχή αυτή είναι πρώιμη και δυναμική με φυτείες ντομάτας όπου πειραματιζόμαστε αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα των ωφέλιμων εντόμων σε καλλιέργειες της περιοχής και απο υπαίθριους χώρους μαζί με τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Περδίκη" για να συμπληρώσει ότι "στοχεύουμε στην ολοκληρωμένη φυτοπροστασία των καλλιεργειών ντομάτας κυρίως σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες και μάλιστα πρόσφατα επισκέφθηκαν τη περιοχή καθηγητές απο όλη την Ελλάδα ώστε να διαπιστώσουν τη προσέγγιση και φιλοσοφία του όλου εγχειρήματος". Υπογράμμισε επίσης ότι "θέλουμε στις υπαίθριες καλλιέργειες να δούμε τους εχθρούς της περιοχής και να βαθμολογήσουμε την αποτελεσματικότητά τους σε πραγματικές συνθήκες των αρπακτικών που εξαπολύουμε σε συνδυασμό μαζί με ειδικά φυτοπροστατευτικά μέσα που υπάρχουν στην αγορά ώστε αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διαθεσή μας στο τέλος να δώσουμε στους παραγωγούς μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση φιλική προς το περιβάλλον, επιβλαβή για τα έντομα που προκαλούν ζημιά για να διασώσουμε την παραγωγή απο τον εχθρό που εδώ και 3 χρόνια προσβάλλει την περιοχή". Ο Καθηγητής κ. Διονύσης Περδίκης αναλύοντας το πείραμα επισήμανε ότι "έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στον tutta absoluta τον τελευταίο χρόνο και τις ζημιές που προκαλεί, σκοπεύοντας στη μελέτη φυσικών εχθρών που είναι αποτελεσματικοί και χρησιμοποιούνται σε όλη τη Μεσόγειο με την ίδια μεθοδολογία και είμαι ικανοποιημένος που η περιοχή προσφέρεται για τέτοιες δραστηριότητες, αφού με τις προσπάθειες όλων το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με επιτυχία στην Τριφυλία ιδίως σε θερμοκήπια, αλλά το θέμα το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η αντιμετώπιση του βλαβερού λεπιδόπτερου στις υπαίθριες καλλιέργειες" για να καταλήξει ότι 'μελετάμε μια νέα προσέγγιση με φυσικούς εχθρούς στο φυτώριο ώστε να πολλαπλασιαστούν και στη συνέχεια να τα μεταφέρουμε στην ύπαιθρο και να αξιολογήοσυμε την επιτυχία καταπολέμησης καθώς τα αποτελέσματα του πειράματος θα εφαμροστούν σε όλη την Ελλάδα ως εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης του εντόμου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages