Θάλασσα ανάπτυξης Ιόνιο και Αδριατική για τις Περιφέρειες - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Θάλασσα ανάπτυξης Ιόνιο και Αδριατική για τις Περιφέρειες

Μακροπεριφέρεια θεωρείται μία λειτουργική ζώνη, μία εδαφική περιοχή συνεργασίας σε διαπεριφερειακό και διακρατικό επίπεδο, χωρίς προκαθορισμένα όρια. Αφορά πολλές χώρες και περιοχές που συνδέονται με ένα ή περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά της γεωγραφικής, πολιτιστικής, οικονομικής ή άλλης φύσης. Ορισμός ο οποίος συνδέεται με την ποιότητα και τον αριθμό των κοινών προβλημάτων.
Οι Μακροπεριφέρειες είναι ευέλικτες και αντιστοιχούν σε γεωγραφικές περιοχές πού βασίζονται και μοιράζονται κοινά προβλήματα. Χαρακτηριστικό της Μακροπεριφέρειας είναι η αποτελεσματική κοινή αντιμετώπιση όλων μαζί συνδυάζοντας τη συνεργασία και την επικουρικότητα. Δεν υπάρχει προκαθορισμένο μοντέλο διακυβέρνησης και κάθε περιφέρεια έχει τον δικό της τρόπο λειτουργίας. Αξιοποιούνται οι υπάρχουσες δομές συνεργασίας σε διαπεριφερειακό ή διακυβερνητικό επίπεδο. Η πολιτική και η τεχνική συνεργασία πρέπει να βασίζεται σε μία στρατηγική, που καθορίζει τις προκλήσεις και ευκαιρίες του επιχειρησιακού προγράμματος με τη συμμετοχή των φορέων και δομών στα υφιστάμενα πλαίσια συνεργασίας. Οι στόχοι της Μακροπεριφέρειας αντιστοιχούν στις σημαντικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ιδιαιτέρως στην πολιτική Συνοχής και στη Στρατηγική «Ευρώπη 2020», η επιτυχία των οποίων βασίζεται σ'αυτό. Έτσι η δημιουργία των Μακροπεριφερειών είναι Ευρωπαϊκή προτεραιότητα.
 Όσον αφορά τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου, αυτή ορίζεται από μία συνεκτική περιοχή γύρω από την Αδριατική θάλασσα και το Ιόνιο πέλαγος ,έχει τη στήριξη 8 κρατών μελών της πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου όπως καθορίσθηκαν από τις συσκέψεις Αγκόνα(2010),Βρυξέλλες (2011), Βελιγράδι (2012). Αναφέρεται σε 4 παράκτια κράτη, Ιταλία, Ελλάδα, Σλοβενία και Κροατία και 4 προς ένταξη στην Ε.Ε χώρες δηλαδή Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, με έκταση 450.000 Km και μια διεθνή θαλάσσια λεκάνη. Η περιφέρεια αυτή υπάγεται σε διαφορετικά κράτη-μέλη αλλά εντάσσεται στην ίδια βιογεωγραφική ενότητα του θαλάσσιου χώρου, των ορεινών όγκων, στις λεκάνες απορροής ποταμών. Είναι ένας αποκεντρωμένος ιστορικός χώρος συνεργασίας, ο οποίος υπερβαίνει τα αυστηρά γεωγραφικά σύνορα, ο οποίος δημιουργεί συνθήκες για εφαρμογή ορθών πρακτικών όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, τον οικολογικό τουρισμό, τις μεταφορές, τη θαλάσσια πολιτική, τις συμπράξεις κάθε μορφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages