ΤΩΡΑ ΜΕΛΕΤΑΝΕ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΩΝ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΤΩΡΑ ΜΕΛΕΤΑΝΕ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΩΝ


Μείωση εσόδων, ύψους 2 δισ. ευρώ, προέκυψε πριν καν εφαρμοστεί ο νέος φόρος στα ακίνητα, ο οποίος σχεδιάζεται να αντικαταστήσει το ΦΑΠ και το ειδικό τέλος που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο να δεχθεί εισηγήσεις για επιβολή του νέου φόρου χωρίς τον υπολογισμό αφορολογήτου ορίου, από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% ή και θα υπερβαίνουν και το 2% επί της αντικειμενικής αξίας. Μάλιστα υπάρχει σκέψη να μην εξαιρεθούν ούτε οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και να εφαρμοστεί σχετική κλίμακα ανάλογα με τον αριθμό των στρεμμάτων που καλλιεργούν.

Το πρόβλημα στην απόδοση του νέου φόρου προέκυψε κατά τη διάρκεια σύσκεψης της διακομματικής επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, όπου παρουσιάστηκε μελέτη από την οποία προκύπτουν τα εξής:

·         Το 74% των ιδιοκτητών - φορολογουμένων έχει ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
·         Το 16% των ιδιοκτητών έχει ακίνητα από 100.000 έως 200.000 ευρώ.
·         Το 10% των ιδιοκτητών έχει ακίνητα πάνω από 200.000 ευρώ και άνω.
·         Το νέο μέτρο, με βάση τους υπολογισμούς των υπηρεσιών του υπουργείου, θα αποφέρει 500 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.
·         Και άλλα 500 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα που κατέχουν τα νομικά πρόσωπα, τα οποία με βάση την ισχύουσα φορολογία καταβάλλουν φόρους ύψους 280 εκατ. ευρώ.

Έτσι το συνολικό ποσό που θα έμπαινε στα δημόσια ταμεία από την εφαρμογή του νέου φόρου υπολογίζεται μόνο σε 1 δισ. ευρώ, από αγροτεμάχια και νομικά πρόσωπα, την ώρα που από την αντικατάσταση του ΦΑΠ και του ειδικού τέλους το υπουργείο Οικονομικών κάνει υπολογισμούς για την είσπραξη τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages