Οικονομική διπλωματία με πρεσβευτές… λάδι και κρασί - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Οικονομική διπλωματία με πρεσβευτές… λάδι και κρασί

Ενίσχυση της «οικονομικής διπλωματίας» επιχειρεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πρεσβευτές ελληνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και το κρασί, η φέτα, οι κομπόστες φρούτων, οι τσιπούρες και τα μύδια ή τα ρόδια. Με σύμμαχο αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας κάνει… βήματα εξωστρέφειας κυρίως σε αγορές τρίτων χωρών όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ελβετία κτλ. Ηδη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης προχώρησε σε αύξηση των προγραμμάτων προώθησης προϊόντων στα οποία ενέταξε και νέους δικαιούχους-ιδιώτες, συνεταιριστικές επιχειρήσεις και ομάδες συνεταιρισμών. Και αυτό διότι η εμπειρία της τελευταίας τριετίας ήταν θετική και τα αποτελέσματα θεαματικά.
Το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι εξαγωγές φέτας στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν (άνοδος κατά 87%), οι πωλήσεις ελαιολάδου στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 50% και ο ελληνικός οίνος μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι των ξένων αγορών, με το αγιορείτικο κόκκινο κρασί «Kormilitsa» να κερδίζει τον τίτλο του «Επίσημου Οίνου του Κρεμλίνου». Ετσι το υπουργείο αποφάσισε να διαθέσει περίπου 10 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία για την προώθηση ελαιολάδου και 8 εκατ. ευρώ για την προβολή των ελληνικών κρασιών ως το ερχόμενο καλοκαίρι. Η εξισορρόπηση του αγροτικού ισοζυγίου σε συνδυασμό με την ανάδειξη των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων αποτελεί προτεραιότητα για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.
 Μετά τις προηγούμενες ανάλογες δράσεις για πρώτη φορά οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2012 ήταν περισσότερες από τις εισαγωγές – εξαιτίας εν μέρει και της οικονομικής ύφεσης στη χώρα μας. Αντίστοιχα, το διμερές εμπορικό ισοζύγιο εμφανίζεται πλεονασματικό για την Ελλάδα κατά περίπου 98 εκατ. δολάρια. Για τον ελληνικό οίνο το ειδικό μέτρο στήριξης «Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών», στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αμπελοοινικής Αγοράς, οδήγησε την τελευταία τριετία σε αύξηση των εξαγωγών σε συγκεκριμένες αγορές. «Γι’ αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την ένταξη και νέων δικαιούχων. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης εγκρίναμε 21 νέα προγράμματα και 27 προγράμματα ανανέωσης συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ» αναφέρει ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages