1 εκατ. τόνους τροφίμων στα σκουπίδια ετησίως πετούν οι Έλληνες - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

1 εκατ. τόνους τροφίμων στα σκουπίδια ετησίως πετούν οι Έλληνες




Τα μισά από αυτά τα τρόφιμα θα μπορούσαν με ασφάλεια να καταναλωθούν. Ο οικιακός τομέας είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη σπατάλη τροφίμων, αφού η συμβολή του στο φαινόμενο υπερβαίνει το 50%.

Πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους τροφίμων πετούν κάθε χρόνο τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, ενώ τα μισά από αυτά τα τρόφιμα θα μπορούσαν με ασφάλεια να καταναλωθούν και να καταλήξουν στο στομάχι μας και ό
χι στα σκουπίδια. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μεταξύ άλλων η 18μηνο έρευνα που διενήργησε η ΑΒ Βασιλόπουλος σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ σε συνεργασία με το WWF Ελλάς προχωρά σε σειρά δράσεων για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων τόσο στην ίδια την επιχείρηση όσο και στα νοικοκυριά. Άλλωστε ο οικιακός τομέας είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη σπατάλη τροφίμων, αφού η συμβολή του στο φαινόμενο υπερβαίνει το 50%.
Κάθε πολίτης στην Ελλάδα, μικρός ή μεγάλος, πετά κάθε χρόνο 98,2 κιλά τροφίμων από το νοικοκυριό του. Για μια τετραμελή οικογένεια, η σπατάλη ανέρχεται στα 392,8 κιλά τροφίμων ετησίως. Από αυτές τις ποσότητες, σχεδόν οι μισές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί δηλαδή να καταναλωθούν και να μην πεταχτούν στα σκουπίδια.
Τι πετάμε
Αυτό που κυρίως πετάμε στα σκουπίδια είναι λαχανικά και φρούτα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα κάθε χρόνο μια τετραμελής οικογένεια πετά κατά μέσο όρο: 35,6 κιλά σε λαχανικά, 24,8 κιλά σε φρούτα, 22 κιλά σε αρτοσκευάσματα, 20 κιλά σε γαλακτοκομικά, 12,4 κιλά σε ζυμαρικά και ρύζι, 10,8 κιλά σε πατάτες, 10,4 κιλά σε κρέας και ψάρι, 4,4 κιλά σε αβγά. Πέρα από τη σπατάλη σε χρήματα για τρόφιμα που πετάμε τη στιγμή που ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού υποσιτίζεται, η σπατάλη τροφίμων σημαίνει ταυτόχρονα και σπατάλη φυσικών πόρων αλλά και πεαριτέρω επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, αν πετάξουμε 1 κιλό βοδινού κρέατος είναι σαν να πετάξαμε επίσης 15.500 λίτρα νερού που απαιτήθηκαν για την παραγωγή του και να εκλύσαμε χωρίς κανένα λόγο 30,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.
Η εικόνα στην Ευρωπαϊκη Ένωση
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι καταλήγουν στα σκουπίδια 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων με το σχετιζόμενο κόστος από αυτό το φαινόμενο να υπολογίζεται σε 143 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα 33 εκατ. άνθρωπο στην περιοχή βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια. Επιπλέον το 6% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εκτιμάται ότι οφείλονται στη σπατάλη τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages