ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ο Επικούριος Απόλλωνας, Νέδα, και Ναός του Πανός - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ο Επικούριος Απόλλωνας, Νέδα, και Ναός του Πανός


 ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ των αρμοδίων παραμένει , η ιστορικη και αρχαιολογική  περιοχή του Επικούριου Απόλλωνα, του ποταμού της Νέδας, του Ναού του Πανός και του Λυκαίου, σύμφωνα με τα παράπονα που εκφράστηκαν στην συνάντηση φορέων με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλο, που είχαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας «Ο Επικούριος Απόλλων». 
Η συνάντηση έγινε την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου  στην Καλαμάτα με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας. Την Ομοσπονδία εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Καράμπελας Κώστας, ο αντιπρόεδρος Αγγελόπουλος Γιάννης και ο γραμματέας Τζώρτζης Θύμιος.

Στη συνάντηση παρευρέθη και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Καπέλιος.
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας έθεσαν στον αντιπεριφερειάρχη τα παρακάτω τέσσερα σοβαρά θέματα της περιοχής της Ορεινής Βόρειας Μεσσηνίας:

«1. Βελτίωση 7ης επαρχιακής οδού από Μέλπεια έως όρια νομού

2. Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) Νέδας

3. Επικαιροποίηση μελετών περιοχής Νέδας και εφαρμογή τους

4. Αντιπυρική προστασία της περιοχής μας

Για το θέμα της 7ης επαρχιακής οδού έγινε αναλυτική συζήτηση. Αφού ενημερώσαμε για μια ακόμα φορά για το μέγεθος των ζημιών της, για τη σημασία της, αφού συνδέει την Μεσσηνία με το Ναό του Επικουρίου Απόλλωνος, είπαμε ότι οι φετινές εργασίες για την επισκευή της από την εργολαβία των 460.000 ευρώ κάλυψαν μικρό μέρος της. Στη συνέχεια προτείναμε για να λυθεί το πρόβλημα της 7ης επαρχιακής οδού να μπει στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου του 2022 ποσό 2.500.000 ευρώ για το τμήμα Μέλπεια – Επικούριος Απόλλων. Προτείναμε, επίσης, να βρεθεί χρηματοδότηση ώστε να γίνει ο δρόμος Διμάνδρα –Αγία Θεοδώρα για τον οποίο υπάρχει μελέτη.

Για το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) Νέδας ζητήσαμε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε στο επόμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ Πελοποννήσου 2021-2027 να ενταχθεί η ΟΧΕ Νέδας.

Οι ΟΧΕ αποτελούν εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης μιας περιοχής, για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να αντιμετωπισθούν με συνολικό τρόπο τα προβλήματά τους.

Η ΟΧΕ Νέδας θα γίνει μέσω συνεργασίας των Δήμων της Μεσσηνίας και Ηλείας που περνάει η Νέδα, καθώς και των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Τα προγράμματα ΟΧΕ χρηματοδοτούν δημόσια και ιδιωτικά έργα. Προτείναμε την επικαιροποίηση των μελετών για την περιοχή της Νέδας και να γίνει προσπάθεια για χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν τα έργα, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της περιοχής.

Πριν από 10 χρόνια και πλέον, η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας εκπόνησε πολλές μελέτες, μεταξύ των οποίων η σύνταξη σχεδίου δράσεων βελτίωσης ανάδειξης- σήμανσης δικτύου μονοπατιών περιοχής Νέδας Μεσσηνίας-έργα αναψυχής, η σύνταξη σχεδίων δράσεις τριών κέντρων ενημέρωσης(Καρυές Βασιλικό-Στάσιμο), η σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων ανάπλασης των 9 σημαντικότερων δημοτικών διαμερισμάτων της περιοχής Νέδας Μεσσηνίας, η σύνταξη οριστικών σχεδίων ανάπλασης κεντρικών χώρων τριών χωριών περιοχής Νέδας.

Για το θέμα της αντιπυρικής προστασίας αναφέραμε την αγωνία των συμπατριωτών μας, για τον κίνδυνο μεγάλης καταστροφής σε περίπτωση πυρκαϊάς, λόγω της πυκνής βλάστησης στα χωριά μας και ζητήσαμε να υπάρξει σχέδιο αντιμετώπισης, με δεξαμενές νερού, αντιπυρικές ζώνες, και σε κάθε χωριό να υπάρχει σημείο όπου οι κάτοικοι θα είναι ασφαλείς.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης και ευελπιστούμε ότι οι αρμόδιοι παράγοντες της Περιφέρειας θα αποδείξουν το ενδιαφέρον τους για τις Τοπικές μας Κοινότητες και τους κατοίκους τους. Για τα επιμέρους προβλήματα θέλουμε να πιστεύουμε ότι και η Δημοτική Αρχή, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι Οιχαλίας, θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και υποσχέσεις τους.

Περιμένουμε να δούμε στα τεχνικά προγράμματα και τους προϋπολογισμούς του 2022, της Περιφέρειας και του Δήμου Οιχαλίας, να περιλαμβάνονται οι προτάσεις της Ομοσπονδίας, των Συλλόγων και των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων.

Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να υποστηρίζει, στο πλαίσιο της θεσμικής της δυνατότητας, τα εύλογα και τεκμηριωμένα αιτήματα των συλλόγων μελών της, αλλά και των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων.

Η Ομοσπονδία προωθεί θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής μας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην πολιτιστική προβολή, καθώς και στην ανάδειξη επιχειρηματικών ευκαιριών για τους ενδιαφερόμενους συμπατριώτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages