ΛΑΜΠΡΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

ΛΑΜΠΡΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


 Χρόνια Πολλά Ελλάδα

Η Επέτειος του «ΟΧΙ» μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά την 28η Οκτωβρίου του 1940. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής.  Ετσι και σήμερα, 81 χρόνια αργότερα, η Ελλάδα τιμά τους αγώνες των Ελλήνων προγόνων της που πολέμησαν για την ελευθερία, με επετειακές εκδηλώσεις ανά τη χώρα.

Για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην Καλαμάτακαι στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις αρχής γενομένης με τις χαρμόσυνες καμπάνες όλων των Εκκλησιών που  σήμαναν στις 7 το πρωί για να ακολουθήσει δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, κατά την οποία παρέστει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Ακολούθως. Την εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας έκανε η Διευθύντρια της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας, Θεοφανία Σιούτη. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ενώ στην Καλαμάτα βρέθηκε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Παρέστησαν επίσης οι βουλευτές Μεσσηνίας Ι. Λαμπρόπουλος, Αλ. Χαρίτσης, Μ. Χρυσομάλλης και Π. Μαντάς, ο δήμαρχος Καλαμάτας Αθ. Βασιλόπουλος, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και άλλων τοπικών Φορέων.

Ακολούθως εκπρόσωποι Αρχών, Οργανώσεων και Κοινού βρέθηκαν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση προ του Ηρώου των Πεσόντων και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και έγινε ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Ακολούθως. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι Αρχών και Οργανώσεων και το Κοινό μετέβησαν στο χώρο της παρέλασης, επί της Κεντρικής Πλατείας – Βασιλέως Γεωργίου.

Με την σημερινή Επέτειο της 28ηςΟκτωβρίου, μια Επέτειος με τα μηνύματα της Ενότητας, της Ομοψυχίας και του αγώνα να είναι επίκαιρα, με τους αγώνες των προγόνων μας οδηγό.

Στην Καλαμάτα, το πρωί επίκεντρο ήταν ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός της Υπαπαντής, με την τέλεση της καθιερωμένης δοξολογίας.

Λαμπρός ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Καλαμάτα

Με λαμπρότητα και τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων εορτάσθηκαν σήμερα στην Καλαμάτα, η μνήμη της Αγίας Σκέπης και η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Στην πανηγυρική Δοξολογία η οποία τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τους Εφημερίους του Ιερού Ναού, παρουσία εκπροσώπων Αρχών και Φορέων.

Σε δήλωσή του, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ανέφερε ότι ο Ελληνικός λαός σύσσωμος αντιτάχθηκε ενάντια στον εχθρό κερδίζοντας την ελευθερία του, υποστηρίζοντας ότι και σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον μιας άλλης απειλής που ονομάζεται πανδημία. Παρότρυνε δε, σε εμβολιασμό ώστε να προστατεύσουμε τη ζωή μας και το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία.

Παντού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας τα μηνύματα σημαντικά και ξεχωριστά. Μηνύματα τιμής στους ήρωές μας, στους αγώνες τους, αλλά και μηνύματα με επίκαιρες προσεγγίσεις. Ξεχωριστοί και οι εορτασμοί και την περιοχή της Τρίπολης.

Παρακολουθήσετε παρακάτω ολόκληρες τις επετειακές εκδηλώσεις της Καλαμάτας

Συμμετέχουν σ’ αυτήν οι : Φιλαρμονική Δήμου Καλαμάτας, Μαθητές και Μαθήτριες των Σχολείων Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Χορευτικός Όμιλος «ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ», Σύλλογος Μανιατών Καλαμάτας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας «Αγία Τριάδα», Πολιτιστικός Σύλλογος Βέργας, Πολιτιστικό Σύλλογος Γιαννιτσανίκων «ΦΑΡΑΙ», Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-Παράρτημα Ν. Μεσσηνίας, Σώμα Εθελοντών Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ Καλαμάτας, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Ε.Ε.Σ., Τοπικό Τμήμα Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, Συστήματα Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Αντιπροσωπευτικά Τμήματα Στρατού Ξηράς και Πολεμικής Αεροπορίας.*

Μέτρα για τις παρελάσεις

Πλήθος κόσμου με μέτρα για την μαθητική παρέλαση , η οποία λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του COVID 19, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και με περιορισμένο αριθμό ατόμων, ενώ διήκρησε μια ώρα.

0



ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Ενωτικές ήταν και οι εκδηλώσρθσ στην πόλη των Φιλιατρών με πλήθος πολιτών για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940

Στις 10:30 τελέσθηκε Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προοδρόμου Φιλιατρών και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη δέηση από τον Ιερό Κλήρο και Κατάθεση Στεφάνων στην κεντρική πλατεία στον προ του Ηρώου χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages