Απόφαση-«κόλαφος» για τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας η αρνητική απόφαση ΥΠ.ΠΟ για την πλατεία Φιλιατρών - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Απόφαση-«κόλαφος» για τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας η αρνητική απόφαση ΥΠ.ΠΟ για την πλατεία Φιλιατρών

 


Απόφαση-«κόλαφος» για τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, αλλά και την Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου, είναι η απόφαση με θέμα «Μη έγκριση μελέτης “Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών (Πλατεία Καποδιστρίου)” Δ.Ε. Φιλιατρών, Δήμου Τριφυλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας» της αρμόδιας Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου (ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ) του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με ημερομηνία 22.10.21 και ΑΔΑ: 973Φ4653Π4-ΡΨ6. 

Ουσιαστικά, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού «ακυρώνει» τη μελέτη του πέμπτου (ε) υποέργου «Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών (Πλατεία Καποδιστρίου)» του έργου «Αστική Αναζωογόνηση περιοχών Περιφέρειας Πελοποννήσου», που είναι ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών» του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», με Κύριο του έργου την Περιφέρεια Πελοποννήσου και Φορέα Υλοποίησης του υποέργου τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Κατά συνέπεια, ακυρώνεται η υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης και του συγκεκριμένου υποέργου σύμφωνα με τη μελέτη του.
Στην απόφαση της ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ, που υπογράφεται από τον προϊστάμενό της, αναγράφεται: 
«Αποφασίζουμε τη μη έγκριση της μελέτης “AΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ)” Δ.Ε. Φιλιατρών, Δήμου Τριφυλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας, προκειμένου να κατατεθεί νέα μελέτη στην Υπηρεσία μας, η οποία θα στοχεύει στη διαφύλαξη της ιστορικότητας της πλατείας, θα δημιουργεί αρμονικό περιβάλλον με τα περιμετρικά αυτής νεώτερα μνημεία αλλά και θα διασφαλίζει τη γεωμετρία της κάτοψης της πλατείας και τον περιβάλλοντα χώρο της.
Ειδικότερα, η πρόταση της μελέτης σχετικά με: 1. τη μετακίνηση των αγαλμάτων, προτομών και της μαρμάρινης βρύσης, σε ένα τμήμα της (θεματικό πάρκο), 2. τη διαφοροποίηση της δαπεδόστρωσης σε υλικά και αποχρώσεις, 3. τη δημιουργία οδεύσεων με ασύμμετρη, διάταξη, ως προς κάποιον άξονα ή το σιντριβάνι, 4. την κατασκευή νέου ενδοδαπέδιου σιντριβανιού, 5. την κοπή των υπαρχόντων δένδρων (εκτός των ιστορικών ευκαλύπτων και δύο μεγάλων δένδρων στη παιδική χαρά) και φύτευση νέων, ενός είδους – ροδίτικος φίκος δύο μεγεθών, 6. τη δημιουργία χώρου στάθμευσης και δενδροφύτευσης, στο πεζοδρόμιο που βρίσκεται το διώροφο ιστορικό διατηρητέο μνημείο “Γ. Σπέτζα” (Νότια πλευρά της Πλατείας), απορρίπτεται καθώς διαταράσσεται η ιστορικότητα της πλατείας και δεν αναδεικνύονται τα πέριξ αυτής νεώτερα μνημεία.
Η πρόταση της μελέτης σχετικά με το βορειοανατολικό τμήμα της Πλατείας Καποδιστρίου, όπου χωροθετούνται τα ιστορικά διατηρητέα κτήρια του Δημαρχείου, το μνημείο – Ρολόι και ο περιβάλλων χώρος τους, που ορίζεται από μία ορθογωνικής κάτοψης πλατεία χωρισμένη σε τέσσερα τμήματα, από δύο καθέτους άξονες όδευσης συμμετρικούς ως προς το κέντρο (χαρακτηριστική οργάνωση χώρου πλατείας), θα πρέπει να μελετηθεί σαν ενιαίο σύνολο σύνδεσης της Πλατείας Καποδιστρίου και του Δημαρχείου και να μη διαταραχθεί η γεωμετρία και ο σχεδιασμός της.
Ο Δήμος Τριφυλίας δύναται να υποβάλλει νέα πρόταση μελέτης, επί του θέματος, στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ». 
Αξίζει να τονισθεί πως σε καταγγελία για το έργο «Ανάπλασης πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών» στην αρμόδια ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ προέβησαν το Σεπτέμβριο τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» δια του συμβούλου τους στο Συμβούλιο Κοινότητας Φιλιατρών, Βασίλη Σπυρόπουλου, στην οποία αναγράφεται: «Σας κάνουμε γνωστό ότι στη μελέτη αρ. 6/2021 της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τριφυλίας, αναφορικά με το επικείμενο έργο: “Ανάπλαση Πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών”, έχουν παραβλέψει όλα τα ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Συγκεκριμένα αναφέρουμε ότι εντός της περιοχής της εν λόγω πλατείας ευρίσκεται το ένα εκ των δύο σιντριβανιών των Φιλιατρών, τα οποία έχουν κηρυχθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία και έργα τέχνης (ΦΕΚ 1371/β΄/18-10-2001). Πέραν αυτού, στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο της πλατείας εντοπίζονται το παλαιό Ρολόι της Πόλης και τα δύο όμορα αυτού κτήρια, τα οποία έχουν κηρυχθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία (ΦΕΚ 74/β΄/5-2-1996), καθώς και άλλα κηρυγμένα κτήρια όπως το διώροφο Διον. Σπέντζα επί της κεντρικής πλατείας “Καποδιστρίου” (ΦΕΚ 1371/β΄/18-10-2001).
Καθόσον τα ανωτέρω μνημεία έχουν φορέα προστασίας την υπηρεσία σας (Υ.Ν.Μ.Τ.Ε.Δ.Ε.Π.Ν.Ι) παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή – απαξίωση – ευτελισμός τους εξαιτίας του επικείμενου έργου. Τα μνημεία αυτά, συνυφασμένα με την ιστορία των Φιλιατρών, αποτελούν επίσης σύμβολα της πόλης κι ως έτσι έχουν εμπεδωθεί στη συνείδηση των Φιλιατρινών.
Επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός μου. ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ: η αρ. 6/2021 μελέτη και ένα σχέδιο αρχιτεκτονικό (γενική διάταξη)». 
Θυμίζεται πως στην τοποθέτηση της εκπροσώπου των Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών, Ζωής Πετροπούλου, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, τονίστηκε: «Την πλατεία κοσμούν μια σειρά από μνημεία και αγάλματα, ενώ περιβάλλεται από χαρακτηρισθέντα ως διατηρητέα κτήρια και μνημεία που την καθιστούν μοναδική και μαρτυρούν τη σημαντική οικονομική ανάπτυξη των Φιλιατρών κατά τον 19ο αιώνα και την εποχή της “κοινωνίας της σταφίδας”. εξαφανίζονται και ειδικότερα, τα αγάλματα, οι προτομές, τα ρειθροκράσπεδα, ο τύμβος, το ηρώον, οι μαρμάρινες βρύσες αφαιρούνται από το χώρο της πλατείας, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη σχετικά με την τύχη τους.
Τέλος, είναι γνωστή η αντίθεση συμβούλων Κοινότητας Φιλιατρών και δημοτικών συμβούλων Τριφυλίας για τη συγκεκριμένη μελέτη και οι αντιδράσεις τους, όπως και πολιτών στα Φιλιατρά.   Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages