Καμιά υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και δικαιωμάτων εκπαιδευτικών - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Καμιά υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και δικαιωμάτων εκπαιδευτικών

 



Καμιά υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών είναι το αίτημα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, κάνοντας λόγο για 6.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών και ελλείψεις προσωπικού. 

Ο αυταρχισμός της κυβερνητικής πολιτικής και του ΥΠΑΙΘ δεν έχει τελειωμό. Νέο κύμα περικοπών, συμπτύξεων και κατάργησης τμημάτων επιβάλλεται από το Υπουργείο τσακίζοντας κάθε έννοια μορφωτικού δικαιώματος των μαθητών μας.

Σε όλη την Ελλάδα και τις Διευθύνσεις της χώρας φτάνουν οδηγίες για εφαρμογή κόφτη στα κενά, διαγράφοντας εκατοντάδες σχολικά τμήματα από το χάρτη της εκπαίδευσης. Θέλει έτσι το υπουργείο να κρύψει τις τουλάχιστον 6.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών. Η Ν. Κεραμέως και η κυβέρνηση υποβαθμίζουν κυνικά και άμεσα το δημόσιο σχολείο. Στοχεύουν στη δημιουργία τμημάτων με 25 μαθητές παντού κι αυτό εν μέσω πανδημίας!

Ταυτόχρονα και απροκάλυπτα η υπουργός κατηγορεί και συκοφαντεί τους εκπαιδευτικούς, εμπαίζει τους αναπληρωτές έχοντας τους σε αναμονή για την τρίτη φάση προσλήψεων, ενοχοποιώντας το σύνολο των εκπαιδευτικών ως υπεύθυνους για τις ελλείψεις προσωπικού 1 μήνα μετά την έναρξη των σχολείων.

Η Διεύθυνση Π.Ε. Μεσσηνίας σε εφαρμογή αυτής της πολιτικής προχώρησε ήδη από τον Αύγουστο,  σε υποβιβασμούς σχολείων (Δ.Σ. Μερόπης, Δωρίου, Διαβολιτσίου, Κάμπου, 2ο Χώρας, Κορώνης, Εύας) και σε συμπτύξεις τμημάτων, σε μια περίοδο μάλιστα που τα υγειονομικά μέτρα επιβάλλουν ολιγομελή τμήματα.

Θύμα αυτής της πολιτικής είναι και το Δ.Σ.  Ασπροχώματος , όπου ζητήθηκε με προφορική εντολή της Διευθύντριας Εκπαίδευσης, η μετακίνηση εκπαιδευτικού ώστε να καλυφθεί άλλο κενό, επειδή δεν ήταν επαρκείς οι προσλήψεις αναπληρωτών. Είναι εξωφρενικό να απομακρύνεται εκπαιδευτικός από  ένα σχολείο που ήδη έχει προηγηθεί λειτουργικός υποβιβασμός με τη σύμπτυξη τμημάτων σε ένα τμήμα με 26 μαθητές. Ένα σχολείο που φιλοξενεί κυρίως μαθητές χαμηλού εισοδήματος και επιτελεί έργο υψίστης κοινωνικής σημασίας, ένα σχολείο Ε.Κ.Ο. (Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων), σε σχέση με το οποίο μάλιστα, ο νόμος ρητά  αναφέρει ότι ένας μαθητής ισοδυναμεί με τρεις. Ένα σχολείο μέσα στην πόλη της Καλαμάτας γνωστό για την προσφορά του στην τοπική κοινωνία να υποχρεώνεται στη συνδιδασκαλία των Γ΄ και Δ΄ τάξεων. Είναι προφανές ότι θυσιάζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών στη λογική του εξορθολογισμού. Είναι απαράδεκτο να αναστατώνονται οικογένειες και μαθητές που έχουν ήδη μπει σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ρουτίνα τάξης και έχουν δημιουργήσει  σχέση με τον εκπαιδευτικό τάξης. Είναι καταγγελτέα κάθε μετακίνηση παρά τη θέληση  εκπαιδευτικού είτε αναπληρωτή, είτε μόνιμου εφόσον έχει εκκινήσει η σχ. χρονιά. Αυτές οι ενέργειες μας βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετους και τις καταδικάζουμε απερίφραστα!

Αυτή τη στιγμή, μόνο στο νομό μας καταγράφοντα δεκάδες κενά σε παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης, ΖΕΠ,  ειδικότητες αλλά και σε πληθωρικά τμήματα της πρωινής ζώνης. Επιπλέον τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες λόγω έλλειψης αντικαταστατών εκπαιδευτικών των συναδέλφων που  νοσούν λόγω covid,  έτσι καλούνται Δ/ντες, προϊσταμένες, συνάδελφοι να επωμιστούν τα βάρη της ομαλής λειτουργίας του σχολείου.

Από τη λήξη  της περσινής  σχολικής χρονιάς έπρεπε να είχε γίνει ο απαραίτητος προγραμματισμός με βάση τα πραγματικά κενά, που αντιστοιχούν στις πραγματικές μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας. Επίσης πάγιο αίτημα του κλάδου μας είναι η πρόσληψη περισσότερου προσωπικού για την κάλυψη  έκτακτων αναγκών προκείμενου να προσφέρουμε στα παιδιά μας το καλύτερο δυνατό  και όχι να αλλάζουν συνεχώς εκπαιδευτικούς αλλά ούτε και οι συνάδελφοι να μετατρέπονται σε «περιφερόμενο θίασο».

Οι δικαιολογίες ότι τα ΕΣΠΑ έχουν παγώσει, μας αφήνουν αδιάφορους. Η κάλυψη των κενών με μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων εξαφανίζει τις ανάγκες για προσλήψεις αναπληρωτών και νομιμοποιεί τις περικοπές εν μέσω της σχολικής χρονιάς και με την πανδημία να προελαύνει.

Απαιτούμε:

  • Την άμεση ανάκληση όλων των υποβιβασμών και των συγχωνεύσεων τμημάτων που έχουν προηγηθεί
  • Να μην κλείσει ούτε ένα τμήμα! Έγκριση όλων των τμημάτων με βάση τις ανάγκες των μαθητών
  • Προσλήψεις ΤΩΡΑ εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων
  • Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε πρωινή και απογευματινή ζώνη, σε τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης από αναπληρωτές του τακτικού προϋπολογισμού
  • ΚΑΜΙΑ μετακίνηση εκπαιδευτικού

Καλούμε τη Διεύθυνση Π.Ε. Μεσσηνίας να αφήσει τις συμπτύξεις, τις περικοπές και τους κόφτες και να εξασφαλίσει την κάλυψη των  δεκάδων  κενών  που υπάρχουν στις σχολικές μας μονάδες!

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages