Υπόγεια...πόλη η 'Αρκαδιά' τις επόμενες δεκαετίες; - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Υπόγεια...πόλη η 'Αρκαδιά' τις επόμενες δεκαετίες;

Εφιαλτικά είναι τα συμπεράσματα που συνάγονται από τον ηλεκτρονικό παγκόσμιο χάρτη που δημιούργησαν η εφαρμογή Google και η ΝΑΣΑ για το τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ο εν λόγω χάρτης δίνει τη δυνατότητα σε όλους να δουν τι θα συμβεί στην περιοχή τους, ανάλογα με το πόσο θα ανέβει η στάθμη των νερών.
Στην Ελλάδα πολλές παραλιακές περιοχές θα εξαφανίζονται σιγά σιγά μόλις η στάθμη ανέβει πάνω από το ένα μέτρο, κι αυτό, όπως εκτιμάται, θα αρχίσει να συμβαίνει από τις επόμενες δεκαετίες. Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, αυτή που θα «γευτεί» πρώτη τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών φαίνεται ότι είναι η Κυπαρισσία και μέρος απο τα Φιλιατρά.
Ελληνική ακτογραμμή
Με δεδομένες τις κλιματικές αλλαγές, τα ερευνητικά κέντρα όλου του κόσμου προσπαθούν να εκτιμήσουν την κατάσταση και να προβλέψουν τι θα γίνει. Εκτιμάται ότι σε μία έως τρεις δεκαετίες από τώρα η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανάβει κατά 1,10 μέτρα. Ακόμα και τότε πολλές παραλιακές περιοχές της Ελλάδας θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα και θα αρχίσουν να εξαφανίζονται σπίτια.
Μάλιστα, σε μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου γίνεται λόγος για μεγάλες αλλοιώσεις που θα υποστεί η ελληνική ακτογραμμή και τα νησιά έως το 2050, με τη στάθμη της θάλασσας να έχει ανέβει τότε κατά 1 μέτρο. Εκτιμάται ότι περίπου 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα παράκτιας ζώνης στην Ελλάδα θα χαθούν έως το τέλος του αιώνα.
Στον ηλεκτρονικό χάρτη σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Διεθνή Μετεωρολογικό Οργανισμό, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει από το 1993 κατά 3 mm το χρόνο, όταν από το 1870 έχει ανέβει συνολικά 200 mm.
Τι θα συμβεί στη Μεσσηνία
Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, ο ηλεκτρονικός χάρτης δείχνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν τα δυτικά παράλια και ειδικότερα η Κυπαρισσία και παραλιακές περιοχές.
Αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει 18 ίντσες (46 εκατοστά του μέτρου), το 47% των κατοίκων στην περιοχή θα χάσουν τα σπίτια τους. Αριθμητικά μεταφράζεται σε 2.348 κατοίκους. Προβλήματα θα αντιμετωπίζουν σιγά – σιγά και οι υπόλοιπες περιοχές της Μεσσηνίας, αλλά χωρίς επιπτώσεις μέχρι τότε στις περιουσίες των κατοίκων. Αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει 50 ίντσες (1,27 μ.), τότε στην περιοχή Κυπαρισσίας τότε πολλά σπίτια θα βρίσκονται κάτω απο το νερό. Στο χάρτη
http://flood.firetree.net/πάντως
με 7 μέτρα κάτω απο την θάλασσα η περιοχή που φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα είναι η παραλιακή ζώνη μέχρι την 25ης Μαρτίου!
Με πληροφορίες απο το 'Θάρρος'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages