Αριστο, εύγεστο, θρεπτικό και εξαγώγιμο προιόν το καρπούζι Τριφυλίας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Αριστο, εύγεστο, θρεπτικό και εξαγώγιμο προιόν το καρπούζι Τριφυλίας

ΣΕ θετικό σημείο βρίσκεται η εξαγωγική δραστηριότητα στην Τριφυλία με τα καρπούζια πλέον εκτός απο τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες να συγκομίζονται και στις υπαίθριες καλλιέργειες της περιοχής. Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Παρασκευόπουλος μας ξενάγησε σε 2 καλλιέργειες της περιοχής όπου διαπίστωσε ότι "το καρπούζι πλέον είναι ώριμο, εύγεστο, απαλλαγμένο απο παθογονους οργανισμόυς, γεμάτο θρεπτικά στοιχεία με το σωστό βάρος έτοιμο να εξαχθεί στις χώρες της Ευρώπης και Ασίας" για να προσθέσει ότι "οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για εξαγωγές 3.000 τόνων απο την Τερψιθεα και το Αγρίλι ενώ φέτος διακρίνουμε το βάρος του προιόντος να κυμαίνεται απο 5-8 κιλά που αποτελεί και την τάση της αγοράς ενώ οι παραγωγοί πλέον εικάζουν ότι θα έχουμε ικανοποιητικές αποδόσεις".
Επίσης είναι άξιο αναφοράς ότι "ήδη Καρπούζι Τριφυλίας θα εξαχθει πιστοποιημένο και έτοιμο σε παλέτες με ετικέτα ώστε να αποτελέσει αναγνωρίσιμο προιόν στις ξένες αγορές κερδίζοντας τις παραδοασιακές χώρες που μας προτιμούν" για να συμπληρώσει ότι "απο το στάδιο της συγκομιδής μεχρι την εξαγωγή τηρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές για το προιόν μας..."
Εξάλλου στα 41 ευρώ ανά στρέμμα, από τα 60 ευρώ που ήταν, μειώθηκε η τιμή της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ για το καρπούζι. Η θετική αυτή εξέλιξη επιβεβαιώθηκε απο τον αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Χρήστο Μαλαπάνη μετά απο έγγραφο που έστειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κανελλόπουλος.
Χαρακτηριστικά για το φλέγον θέμα σημείωσε ότι : «Μας απασχόλησε το θέμα της αποζημίωσης καρπουζιών Τριφυλίας, αφού προηγήθηκαν συσκέψεις και ανταλαλγή επιχειρημάτων από την πλευρά της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας, οι οποίες περιελήφθησαν από τον ΕΛΓΑ και θεωρήθηκαν τεκμηριωμένες, πολλά από τα αιτήματα έγιναν δεκτά και επαναπροσδιορίστηκαν οι τιμές. Η νέα τιμή είναι 41 ευρώ ανά στρέμμα από τα 60 ευρώ ανά στρέμμα που ήταν πριν.» Πάντως όπως επιβεβαίωσε ο κ. Παρασκευόπουλος υψηλά ασφάλιστρα υπάρχουν στην ντομάτα και σε ορισμένες καλλιέργειες αμπελώνων στην ευρύτερη περιοχή μας και το οποιοδήποτε ποσό πρέπει να αγγίζει τις πραγματικές τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages