Η Πελοπόννησος στο επίκεντρο επαφών Παπανδρέου- Τατούλη - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Η Πελοπόννησος στο επίκεντρο επαφών Παπανδρέου- Τατούλη

ΤΗΝ ΩΡΑ που η Κριστίν Λαγκάρντ, Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών και προαλειφόμενη για την γενική διεύθυνση του ΔΝΤ, μίλησε ανοικτά για ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, θέτοντας ως προϋπόθεση για την όποια περαιτέρω βοήθεια τα αποτελέσματα που πρέπει να παρουσιάσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το Ναύπλιο ανέφερε χθες ότι "ολόκληρη η Πελοπόννησος, μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα για το πώς κάνουμε την κρίση ευκαιρία.
Το λέω αυτό, διότι το ξέρετε κι εσείς, έχετε πλήρη επίγνωση του πλούτου που έχετε στα χέρια σας", παραφράζοντας, προφανώς, το "λεφτά υπάρχουν" που έλεγε ως αντιπολίτευση, αλλά και το πρώτο διάστημα της πρωθυπουργικής του θητείας, πριν μας οδηγήσει στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε μήνυμα εθνικής συστράτευσης στα πολιτικά κόμματα και σε "κάθε δημιουργική δύναμη της χώρας". Προσέθεσε δε ότι τα αποτελέσματα "δείχνουν ότι είμαστε σ' ένα σωστό δρόμο. Ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι εξαγωγές, οι εξαγωγές και των αγροτικών μας προϊόντων, δείχνουν φέτος να ανακάμπτουν. Είναι κρίσιμο, λοιπόν, να καταλάβουμε ότι η προσπάθεια που κάνει σήμερα η Ελλάδα είναι δύσκολη, αλλά θέλει συνέχεια".
Ο κ. Παπανδρέου, σε σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων της Αργολίδας στο κτήριο του Βουλευτικού στο Ναύπλιο, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συγχωνεύσεων, όπως συμβαίνει με τα νοσοκομεία, όπου υπάρχουν αντιδράσεις τις οποίες παραδέχθηκε. Ταυτόχρονα, είπε "ναι" στο αεροδρόμιο στην Τρίπολη, κόντρα στο πνεύμα των συνενώσεων, τη στιγμή που - με το νέο αυτοκινητόδρομο - η Τρίπολη θα βρίσκεται 35 λεπτά από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας (βλ. και σελίδα 7).
ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΤΑΤΟΥΛΗ
Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, για τον οποίο ο κ. Παπανδρέου επεφύλαξε ιδιαίτερη θέρμη, ενάντια στις κόντρες που ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ έχει επιδιώξει με τον επικεφαλής της αιρετής Περιφέρειας. Μάλιστα, για τη μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" επεφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Τατούλη, καθώς είπε: "Μία από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι αυτή της Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας, όπως λέγαμε προηγουμένως και με τον κ. Τατούλη, αλλά είναι και μια πολύ σημαντική αναπτυξιακή προσπάθεια, διότι η Περιφέρεια θα απελευθερώσει δυνάμεις, καθώς μεταφέρονται όλο και περισσότερες αρμοδιότητες και δυνατότητες στην τοπική και περιφερειακή κοινωνία".
Στην δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός παρέσχε πλήρη στήριξη στον περιφερειάρχη κ. Τατούλη, όσον αφορά στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του αλλά και στην διεκδίκηση περισσότερων, ενώ παράλληλα αποδέχθηκε και την πρόσκληση του να παραστεί σε Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου."Αυτή η ανοιχτή διαβούλευση είναι σημαντική, πρώτα απ' όλα, για να στηρίξουμε το νέο θεσμό του "Καλλικράτη" και όλες τις καινούργιες δομές που δημιουργούνται, που είναι στην αρχή, όπως πολύ σωστά είπε ο περιφερειάρχης, κ. Πέτρος Τατούλης", σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας με νόημα τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από τον "Καλλικράτη" για τις νέες Περιφερειακές Διοικήσεις.
"Και εγώ έχω κάνει βουλευτής επαρχίας και, μάλιστα, έχω εκλεγεί έξι φορές στην επαρχία της Αχαΐας και ξέρω τι σημαίνει επαρχία και τι σημαίνει η σχέση με το κράτος. Η σχέση με το κράτος ήταν μια πελατειακή διεκδίκηση, συνήθως. Σπάνια κάθονταν οι τοπικοί φορείς να συζητήσουν μεταξύ τους και, συνήθως, το ζητούμενο ήταν ποιος έχει το καλύτερο μέσο και την καλύτερη πρόσβαση στο κεντρικό κράτος και πώς "εγώ θα ανταγωνιστώ τον διπλανό", σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος σαφώς σε φαινόμενα που δεν βοηθούν στην υγιή πολιτική ανάπτυξη του θεσμού.
"Εγώ θέλω κάποια στιγμή να δω ότι αυτό θα το κάνετε και χωρίς πρωθυπουργό, χωρίς υπουργό, ή τους τοπικούς υπουργούς και βουλευτές", συνέχισε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας σαφείς αιχμές για πρακτικές του παρελθόντος που και σήμερα αναπτύσσονται στην Περιφέρεια, για να καταλήξει ότι στόχος είναι "να δώσουμε σάρκα και οστά σε αυτή τη μεγαλύτερη αυτοδιαχείριση και απελευθέρωση των δυνάμεων".
ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΛΑΤΗ
"Εμείς βάζουμε πλάτη, η Πελοπόννησος του άδολου πατριωτισμού, με τις παραδόσεις της συνεννόησης και της συναίνεσης", είχε σημειώσει νωρίτερα από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, παρουσιάζοντας την πολιτική πλατφόρμα της Περιφέρειας, ενώ ταυτόχρονα έθεσε πολλά θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες που ο "Καλλικράτης" έχει παραχωρήσει στους νέους περιφερειάρχες διεκδικώντας να διαχειρίζεται η Πελοπόννησος τα θέματα που την αφορούν τοπικά.
Ο κ. Τατούλης προχωρώντας στην τοποθέτηση του αυτή χαρακτήρισε απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, να διαχειρίζεται το ΥΠΕΚΑ το χωροταξικό της Περιφέρειας, αλλά να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στην διαχείριση της υγείας των Πελοποννησίων χωρίς ο σχεδιασμός να γίνεται από τους παράγοντες και τα στελέχη της Περιφέρειας, αλλά κεντρικά από το υπουργείο που δεν κατανοεί τα τοπικά προβλήματα."Θα συμφωνήσω και εγώ", σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον Πέτρο Τατούλη, "νομίζω ότι το χωροταξικό θέμα που έθεσε ο Πέτρος Τατούλης είναι σωστό.
Πρέπει να προχωρήσει αυτό και να δούμε πώς θα μεταφερθεί αυτή η αρμοδιότητα, όπως και πολλές άλλες. Θέλουμε και στο χώρο της υγείας, και της παιδείας, και της κοινωνικής πρόνοιας, να μεταφέρουμε αρμοδιότητες", κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "χρήσιμη" την πίεση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την αλλαγή νοοτροπιών και αντιλήψεων που δεν αλλάζουν εύκολα, και συμφώνησε με τον κ. Τατούλη στην ανάγκη για ειδικό αναπτυξιακό νόμο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου με ένα τοπικό fast track έργων, αλλά και στην προώθηση των αρμοδιοτήτων για το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια. "Θέλω να θυμίσω ότι εγώ με τον κ. Τατούλη, είχαμε πάρει πρωτοβουλίες σε σειρά θεμάτων, που τότε ήταν ταμπού, ενώ τώρα πια συζητούνται διεθνώς", συνέχισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα των ναρκωτικών.
Εφημερίδα «ΦΩΝΗ» Θ.Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages