Σύνοδος Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου με ασφυξία στην αγορά και κρίση στο εμπόριο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Σύνοδος Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου με ασφυξία στην αγορά και κρίση στο εμπόριο

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ η Σύνοδος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας στο 'Natura Club' Αγιαννάκη Τριφυλίας μετά από πρόσκληση του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, με επισημανσεις για το παραεμπόριο, την φορολογική και ασφαλιστική πολιτική που επιβάλλει η Κυβέρνηση μέσω της τρόικας αλλά και των σοβαρών προβλημάτων του εμπορικού κόσμου που πλέον βρίσκεται σε αδιέξοδο απο τα νέα μέτρα.
Την Σύονοδο άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παναγιωτόπουλος για το γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε απο τους συνέδρους ενώ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ανέλυσε την θεματολογία.
Στις τοποθετήσεις τους ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, την συνταξιδότηση των εμπόρων με τις εισφορές τους αλλά και φορολογικά θέματα θέτοντας ερωτήματα προς τον πρώην υφυπουργό κ. Κουσελά που ήταν παρών. Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Κυπαρισσίας κ. Κώστας Ασημακόπουλος έθεσε ερωτήματα για το παραεμπόριο στις λαικες αγορές, τους Κινέζους και τα πολυκαταστήματα ζητώντας "να φορολογηθούν όπως το στεγασμένο εμπόριο με τον τζίρο των Κινέζικων καταστημάτων στη Καλαμάτα να φτάνει στο 40-45% ενώ εδώ και χρόνια ακούμε υποσχέσεις απο τους αρμόδιους διαπιστώνοντας ότι το Κράτος δεν λειτουργεί με ελεγκτικούς μηχανισμούς".
Ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών κ. Μαθιόπουλος έκανε μνεία για τα πολυκαταστήματα στις μεγάλες πόλεις αναλύοντας το παράδειγμα της Αχαίας ενώ μίλησε για "αδιαφορία στήροξης των μικρομεσαίων μέσα απο χρηματοδοτικά εργαλεία στη Πελοπόννησο απο την κρατική εξουσία" όμως εκτίμησε ότι 'υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας κράτους με τους εμπόρους και για αυτό είναί θετικό ότι βλέπουμε σήμερα μαζί αυτοδιοίκηση, Βουλή, με φορείς για να κάνουμε ουσιαστικό διάλογο', ενώ ζήτησε να λυθούν τα προβλήματα στην ουσία χωρίς πολλά λόγια. Οι εκπρόσωποι απο τους Συλλόγους Βάρδας και Κιάτου έκαναν αναφορά για την παραοικονομία και την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών σε σημαντικές πόλεις που συνοδεύονται με απώλεια εσόδων για το Κράτος θεωρώντας ότι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε μαζικα λουκέτα, ενώ τους απασχολούν θέματα ασφάλισης και εισφορών προς το ταμείο των εμπόρων....
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας κ. Λαγανάκος μίλησε για τους νέους επαγγελματίες, το ασφαλιστικό, την στήριξη μέτρων απο τη πολιτεία αναλύοντας παράδειγμα τήρησης των Νόμων απο το Δήμο Καλαμάτας για την πάταξη του παραεμπορίου ενώ εστίασε στην ύπαρξη νομοθετικού πλαισίου που αφορά τα συντάξιμα χρόνια εμπόρων αλλά και τις οφειλές οι οποίες αιωρούνται όταν κλείνουν μαγαζιά τονίζοντας ότι το 'καλύτερο θα ήταν αντί να βάλουν λουκέτο να τους στηρίξει η Πολιτεία με μέτρα συνέχισης των δραστηριοτήτων' λέγοντας ότι μας έβαλαν μπροστά να μας διαλύσουν.
Ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Σπάρτης πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει πολιτική βούληση για επίλυση των προβλημάτων ακόμα και απο την αυτοδιοίκηση" θέτοντας ερώτημα στον πρώην υφυπουργό ότι δεν τηρούνται οι Νόμοι όταν το κράτος απαιτεί πολλά απο τους εμπόρους, την στιγμή που το Κράτος δεν δειχνει τον καλό του εαυτό, παραπονούμενος για σωρεια παραλείψεων σε περιφερειακό επίπεδο. Ζήτησε νοικοκύρεμα του Κράτους απο το ίδιο το Κράτος με παχυλούς μισθούς θεωρώντας κοροιδία να ζητούνται θυσίες απο τους εμπόρους χωρίς η Πολιτεία να βάζει τάξη στα του οίκου της, θέτονας ερώτημα για τις επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο.
Ο κ. Κουσελάς παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και ασφυξίας στην αγορά θεωρώντας ότι οι τράπεζες έκλεισαν την κανουλα των χρηματοδοτήσεων προσθέτοντας ότι "στην πραγματική οικονομία έφτασαν ελάχιστα ποσά και για αυτό τίθεται θέμα ελέγχου του τραπεζικού συστήματος στη πράξη, ενώ πρόβλημα υπάρχει εκτός απο την ρευστότητα και τις επενδύσεις και στο θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών που πλέον έπαυσαν οριστικά". Εξήγησε ότι 'υπάρχει αρνητική ψυχολογία με θέμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το αύριο και μέχρι να αλλάξει η καταναλωτική συμπεριφορά με μείωση του βιοτικού επιπέδου κατά 30% περίπου, αλλά για τις νέες ανάγκες οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα'.
Ο Δήμαρχος κ .Κόλλιας μίλησε για ανάπτυξη στην περιφέρεια θέτοντας παραδείγματα για την προσέλκυση επενδυτών στον τόπο μας μέσα απο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, αποσαφηνίζοντας ότι οι εμπόροι και η αυτουδιοίκηση είναι θύματα του Μνημονίου με έργα που πλέον πήγαν στις καλένδες θεωρώντας αντιαναπτυξιακή την πολιτική του Καλλικράτη. Κατέληξε λέγοντας ότι οι προοπτικές δεν είναι ευχάριστες ιδίως στην ορθολογιστική χρήση επιβίωσης των αναπτυξιακών δυνάμεων του τόπου βιώνοντας το δράμα των εμπόρων, συγχαίροντας τον Εμπορικό σύλλογο για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στηρίζοντας όλες τις πρωτοβουλίες που παρέχουν ανάπτυξη μαζί με την αγροτική οικονομία..
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βασίλης Παγώνης μίλησε σε δηλώσεις του για τη ανάπτυξη του εμπορίου μέσα απο συντονισμένες δράσεις στη Πελοπόννησο, εκτιμώντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απουσία στήριξης απο τη Πολιτεία επιζητώντας τον διάλογο "για τους εμπόρους που έφτασαν στο απροχώρητο με μείωση εσόδων και πτώση του τζίρου τους καθώς το χρήμα δεν ανακυκλώνεται στην πραγματική οικονομία" για να υπογραμμίσει ότι "πέρα απο την ανάδειξη των προβλημάτων μέσα απο μελέτες έχουμε επισημάνει ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα επιφέρει λιγότερα έσοδα στο Κράτος, ενώ η έξοδος απο την κρίση και το πότε θα βγούμε απο αυτήν είναι δύσκολο να υπολογιστεί", λέγοντας ότι 'τελικά όταν αγοράζουμε 100 ευρώ να γνωρίζουμε ότι τα 59 ευρώπ πηγαίνουν σε φόρους'...


Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιωργος Μπακούρος, εκπρόσωποι συλλόγων, Πρόεδροι Κοινοτικών διαμερισμάτων και ο εκπροσωπος του Παντριφυλιακού Καλονερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages