Επιτέλους οι βουλευτές ζητούν μείωση ασφαλιστικών εισφορών - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Επιτέλους οι βουλευτές ζητούν μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Παρέμβαση στη Βουλή πραγματοποίησε η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας κα. Νάντια Γιαννακοπούλου, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της οποίας είναι Αντιπρόεδρος, με θέμα τις οφειλές στο ασφαλιστικό σύστημα και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.
Η κα. Γιαννακοπούλου, στην παρέμβασή της παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνη πρότεινε τη μείωση του κόστους του ενσήμου αλλά και κατ’ επέκταση των ασφαλιστικών εισφορών των υπόλοιπων ταμείων, έχοντας βέβαια πάντα ως βασική προϋπόθεση τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι με αυτόν τον τρόπο:
α) οι επιχειρήσεις, αλλά και οι ασφαλισμένοι θα αντεπεξέρχονται πιο εύκολα στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο κρίσεως,
β) οι ασφαλισμένοι θα είναι συνεπέστεροι ενισχύοντας τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων,
γ) θα μειωθεί το κόστος εργασίας, χωρίς να μειωθεί το καθαρό εισόδημα του εργαζόμενου και
δ) θα καταπολεμηθεί η ανεργία που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και εντείνεται όλο και περισσότερο με την ύφεση.
Συγκεκριμένα, η Μεσσήνια βουλευτής ζήτησε τη διενέργεια οικονομοτεχνικής μελέτης για την εξέταση της αποτελεσματικότητας της παραπάνω πρότασης και, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «βεβαίως, υπάρχουν και οι κατ' επάγγελμα και καθ’ έξιν εισφοροφυγάδες, αλλά θεωρώ ότι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και των εργαζομένων και των εργοδοτών, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θέλουν να είναι συνεπείς και θέλουν να πληρώνουν. Μήπως πρέπει, λοιπόν, να τους βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση; Μήπως αυτό θα μπορούσε να είναι μια λύση;»
Στη συνέχεια της επιχειρηματολογίας της, η κα. Γιαννακοπούλου παρέθεσε μια εικόνα σχετικά με την έκταση που λαμβάνει το πρόβλημα, παραθέτοντας το εξής φαινόμενο: «Μήπως οι ασφαλιστικές εισφορές, ειδικά σε αυτές τις κρίσεις, είναι δυσανάλογες και δυσβάσταχτες, έτσι, όπως είναι; Ξέρετε που οδηγούμαστε; Οδηγούμαστε στο εξής: Δεν πληρώνονται οι εισφορές, επιβάλουμε πρόστιμα, τα οποία δεν μπορούν να πληρωθούν και μετά καταλήγουμε να σωρεύονται τεράστια ποσά, τα οποία είναι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες δεν μπορούν να εισπραχθούν και μετά αναγκαζόμαστε να συζητάμε τη διαγραφή τους, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο… Είναι ένας φαύλος κύκλος… Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ρηξικέλευθες αποφάσεις!»
Στην απάντηση του, ο Υπουργός Εργασίας δεν απέρριψε το ενδεχόμενο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, ωστόσο έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση το γεγονός ότι «θα πληρώνουν όλοι», κάτι στο οποίο συμφώνησε και η κα. Γιαννακοπούλου. Μάλιστα, ανέφερε ότι η μείωση μπορεί να φτάσει μέχρι και σε ποσοστό 25%, ωστόσο επανέλαβε ότι η ασφαλιστική συνείδηση είναι προϋπόθεση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν συνεχίσουμε έτσι, εάν δηλαδή, δεν μπει μια τάξη και εάν δεν καταφέρουμε να δημιουργηθεί μια ασφαλιστική συνείδηση πιο ενισχυμένη, για να πούμε ότι στηρίζουμε τα ταμεία και με τις δικές μας εισφορές, ασφαλώς, δεν θα έχουμε προοπτική να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες είναι μεγάλες γι’ αυτούς που πληρώνουν. Πράγματι, το γεγονός ότι στο μισθό σήμερα αντιστοιχεί 44,5%, η εισφορά είναι πολύ μεγάλο ποσό και μια πολύ μεγάλη βάση. Μπορούν να μειωθούν, εάν δει κανείς τα στοιχεία στην περίπτωση που καταφέρναμε - σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε - να έχουμε την ίδια συμπεριφορά, όπως υπάρχει σε άλλες χώρες, όπου δεν διανοούνται να μην καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Τότε, θα μπορούσαν, προοπτικά, οι ασφαλιστικές εισφορές να μειωθούν μέχρι και 25%».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages