Πρωταθλήτρια η Πελοπόννησος στις καμένες εκτάσεις - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Πρωταθλήτρια η Πελοπόννησος στις καμένες εκτάσεις

Σε 13.613.121 στρέμματα ανέρχονται οι δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν στη χώρα μας από το 1983 έως το 2008, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (ΙΜΔΟ &ΤΔΠ) του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και την περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση WWF Ελλάς. Οι καμένες εκτάσεις μεταξύ 1983 - 2008, τονίζεται, αναλογούν σε 1,2 στρέμματα καμένης έκτασης ανά κάτοικο της χώρας.
Η έρευνα καλύπτει την περίοδο 1983 -χρονιά από την οποία η Δασική Υπηρεσία έχει ξεκινήσει την καταγραφή μεγάλου αριθμού παραμέτρων ανά περιστατικό πυρκαγιάς- έως το 2008.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας: Στην Ελλάδα εκδηλώνονται κάθε χρόνο 1.465 δασικές πυρκαγιές. Καίγονται περίπου 524.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων. «Πρωταθλήτρια» σε συμβάντα και καμένες εκτάσεις είναι η Πελοπόννησος, με ποσοστά 19% και 27%, αντιστοίχως. Το 47% των καμένων εκτάσεων είναι αποτέλεσμα πυρκαγιών με άγνωστες αιτίες. Το 11% των πυρκαγιών προκλήθηκαν από εξακριβωμένο ή πιθανό κακόβουλο εμπρησμό και το 9% από κάψιμο αγρών.
Ο μήνας με τις μεγαλύτερες καταστροφές και τα περισσότερα περιστατικά είναι ο Αύγουστος. Ωστόσο, οι δριμύτερες πυρκαγιές εκδηλώνονται τον Ιούλιο.
Τα περιστατικά του Σαββατοκύριακου θεωρούνται δριμύτερα σε σχέση με αυτά των υπόλοιπων ημερών της εβδομάδας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών εκδηλώνεται μετά τις 2 το μεσημέρι. Ο μέσος χρόνος επέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων από την αναγγελία μιας πυρκαγιάς είναι 36 λεπτά, ενώ ο μέσος χρόνος διάρκειας των πυρκαγιών είναι περίπου 15 ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages