Μάχη για την προστασία των πολιτών υποσχέθηκε ο Τατούλη - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Μάχη για την προστασία των πολιτών υποσχέθηκε ο Τατούλη

Ευγενέστερο αγαθό της κοινωνίας χαρακτήρισε την ασφάλεια των πολιτών ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατά τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του θέματος της «Προστασίας και Ασφάλειας των Πολιτών», τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011.
Ο κ. Τατούλης επαίνεσε τη διαχρονική παρουσία των σωμάτων ασφαλείας και πυροσβεστικής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και των πυρκαγιών, τα οποία είναι σε χαμηλότατα επίπεδα σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες.
Κάλεσε όλους ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, να δείξουν υπεύθυνη στάση απέναντι στους θεσμούς, γιατί στελεχώνονται από την ευθύνη αυτών που τους υπηρετούν, και να μη χρησιμοποιούνται ως άλλοθι στην ανευθυνότητά τους.
Ο κ. Τατούλης εξέφρασε την απορία του για τη διατύπωση άποψης σύμφωνα με την οποία τα στελέχη της αστυνομίας δεν είναι ικανά, εφόσον τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν σημαντική μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας κατά το Α΄ εξάμηνο του 2011. Ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υιοθετήσουμε το λαϊκισμό. Κανένας σημείωσε με έμφαση ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δεν μπορεί να καταδεικνύει πολιτικό αμοραλισμό και να ισχυρίζεται ότι αποκλειστικά αυτός εκπροσωπεί τους αδύνατους πολίτες.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο και ο Περιφερειάρχης έχουν χρέος να σφυρηλατούν τα φυσικά αγαθά της ενότητας, της ομοψυχίας, της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας. Τα καλά αποτελέσματα στους τομείς αυτούς, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, τα έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, γιατί έχει καλούς και προσηνείς ανθρώπους, οι οποίοι με τη στάση τους προάγουν το αγαθό της δημόσιας τάξης.
Πέραν τούτων ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν πρέπει να ακολουθεί πολιτική υποδείξεων, αλλά δημιουργίας του πολιτικού πλαισίου, το οποίο τα εντεταλμένα όργανα του κράτους πρέπει υπεύθυνα να υπηρετήσουν. Ανεπίτρεπτη χαρακτήρισε την κατάχρηση εξουσίας, η οποία όπως σημείωσε ο κ. Περιφερειάρχης είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και την οποία καλούνται πρώτα τα συνδικαλιστικά όργανα των σωμάτων ασφαλείας να αντιμετωπίσουν.
Ο κ. Τατούλης επεσήμανε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει στην επικράτηση της νομιμότητας και να σταθεί ενάντια στην πολιτική δράση των σωμάτων ασφαλείας.
Στους στόχους της Περιφέρειας σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη είναι η αποτροπή δημιουργίας περιοχών – γκέτο, οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να γιγαντωθούν λόγω των εξελίξεων στη χώρα.
Βασικό γνώμονα της πολιτικής πάνω στα ζητήματα της ασφάλειας έθεσε ο Περιφερειάρχης το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να απολαμβάνουν τα δικαιώματα τους και οι μετανάστες να αντιμετωπίζονται αξιοπρεπώς. Ιδιαίτερη προσοχή ζήτησε ο Περιφερειάρχης για το ζήτημα των μεταναστών στην περιοχή της Κορινθίας και να μη καταστεί αυτή δεύτερη Αθήνα.
Η Αντιπεριφερειάρχης κα Νικολάκου κατά την εισήγησή της ανέφερε ότι η δυστυχής συγκυρία της τραγωδίας στη Νορβηγία ανοίγει ένα θέμα ταμπού για τη Δυτική Ευρώπη. Η επώαση του αυγού του φιδιού του ακραίου φονταμενταλισμού αποτελεί μεγάλη απειλή για την προϋπόθεση της δημοκρατίας, την ασφάλεια.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου άγγιξε από πολύ νωρίς το θέμα αυτό και για το λόγο αυτό ο Περιφερειάρχης κατά το παρελθόν είχε δηλώσει ότι «οι πολίτες πρέπει να νιώθουν ασφάλεια και στο πιο μικρό χωριό, ως απαραίτητο συστατικό της ακεραιότητας του κοινωνικού ιστού και της αλληλεγγύης».
Ο Αντιπεριφερειάρχης κος Πουλάς κατά τη δική του εισήγηση ανέφερε ότι με τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, η πολιτική προστασία καταλαμβάνει κυρίαρχη θέση με την ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων και των κρατικών δομών. Η Περιφέρεια αναλαμβάνει την ευθύνη του συντονισμού για πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών. Συστήνεται μητρώο εθελοντικών οργανώσεων τόσο σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας.
Ακολούθως ο κος Δεσινιώτης, εκ μέρους της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, κάνοντας απολογισμό ανέφερε ότι οι πυρκαγιές σε σχέση με παρελθόντα έτη είναι περιορισμένες και σε αριθμό και σε έκταση. Ο κος Γεωργόπουλος εκ μέρους της αστυνομίας με τη σειρά του ανέφερε ότι η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα είναι επίσης μειωμένες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δίνοντας παράλληλα ένα τόνο αισιοδοξίας για το μέλλον.
Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης, ότι τη Δευτέρα θα προκηρυχθεί στο διαδίκτυο κωδικός του ΕΣΠΑ που αφορά τον ΠΕΠ Πελοποννήσου με 2 εκατομμύρια ευρώ για υποδομές πάνω σε ζητήματα που άπτονται της οδικής ασφάλειας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ξεχασμένο το οποίο με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη ενεργοποιήθηκε. Αντίστοιχα δείγματα έδειξε η Περιφέρεια και στο ζήτημα της πυροπροστασίας με τις υδατοδεξαμενές, κάνοντας το αυτονόητο, να διεκδικεί την ενεργοποίηση προγραμμάτων προς όφελος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε τέλος ότι η Περιφέρεια θα υιοθετήσει προωθημένες πολιτικές, όπως τη σύσταση ταμείου ενίσχυσης των υποδομών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, στην προεδρία του οποίου πρότεινε τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης κο Δράκο.
Ο κ. Τατούλης πήρε θέση και έναντι των φαινομένων βίας που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο δηλώνοντας ότι είναι «ρητή η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να σταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε λογική βίας και ιδίως στο ποδόσφαιρο». Στο θέμα αυτό υιοθέτησε την άποψη της απεμπλοκής των αστυνομικών δυνάμεων από τη φύλαξη των γηπέδων κατά τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων, ευθύνη βέβαια η οποία ανήκει στην κεντρική πολιτική σκηνή και στον Υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος προτίθεται ήδη να εφαρμόσει σχετικά μέτρα.
Απαντώντας σε όσους επιμένουν να αντιλαμβάνονται τα σώματα ασφαλείας ως δυνάμεις καταστολής και όχι ως φύλακες της δημόσιας τάξης, τους χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης ως αρρωστημένα μυαλά με πνεύμα αμφισβήτησης.
Συνοψίζοντας τις παρατηρήσεις του ο Περιφερειάρχης πάνω στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών τόνισε ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα απαγόρευσης της προσβασιμότητας σε αυτό που ο πολίτης θεωρεί ως σωστό. Πρόσθεσε ότι κανένας δεν είναι ο «πατερούλης» του λαού και των λαϊκών αγώνων και ότι αυτές οι συμπεριφορές καταδεικνύουν πολιτική ψύχωση, καθώς όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να υπηρετούν το λαό και τους πολίτες. Επανέλαβε ο κ. Τατούλης τη δέσμευσή του για το άνοιγμα του κωδικού με φυσικό δικαιούχο την αστυνομία, η οποία θα καταθέσει τα τεχνικά της δελτία για την απόκτηση υποδομών σε οχήματα και ηλεκτρονικά μέσα για περιορισμό της παραβατικότητας. Έκανε τέλος παραίνεση για σεβασμό της νομιμότητας στη λογική της φιλελεύθερης προσέγγισης, όπου ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη της νόμιμης συμπεριφοράς του, ακόμα και η δικαιοσύνη.
Αναφερόμενος στην πυροσβεστική ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι βρίσκεται πάντοτε σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και ότι η λειτουργία της είναι άψογη είτε πρόκειται για επίγεια, είτε για εναέρια μέσα. Ευχαρίστησε μάλιστα ο κ. Τατούλης ιδιαίτερα τους πυροσβέστες για την υπέρβαση που επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Κάλεσε επιπροσθέτως όλους ο Περιφερειάρχης να αντιληφθούν το ρόλο των δυνάμεων ασφαλείας για τη δημοκρατική λειτουργία, τη νομιμότητα και την αποτροπή λογικών ανομίας.
Αναφερόμενος στο θέμα των Ρομά και των μεταναστών επεσήμανε τις διαφορές τους, εφόσον οι Ρομά είναι Έλληνες πολίτες με τα ίδια δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες. Σημείωσε την ευθύνη της ελληνικής κοινωνίας και πολιτείας η οποία δεν προσέγγισε το ζήτημα αυτής της κοινωνικής ομάδας με σεβασμό και αποτελεσματικότητα, σπαταλώντας κατ’ αυτό τον τρόπο μεγάλα χρηματικά ποσά. Το θέμα αυτό μάλιστα θα απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο σύντομα, με σκοπό να αποτραπεί η γκετοποίηση των Ρομά. Στο τέλος της συζήτησης ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση να αποσταλεί συλλυπητήριο μήνυμα στον πρωθυπουργό της Νορβηγίας δηλώνοντας της συμπαράσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην τραγωδία αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages