Αποκαλυπτικά τα δημογραφικά στοιχεία της Μεσσηνίας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Αποκαλυπτικά τα δημογραφικά στοιχεία της Μεσσηνίας

Δεν παντρευόμαστε, γεννάμε περισσότερα από 2 παιδιά σε κάθε οικογένεια, αλλά, δυστυχώς, πεθαίνουν περισσότεροι! Αυτό δείχνουν με μια πρώτη ματιά τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας για τη Μεσσηνία και συγκεκριμένα των ετών από το 2000 έως το 2009.
Οι γάμοι, ενώ παρουσίασαν μία αύξηση από το 2001 έως το 2003, τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν μειούμενη πορεία, με αποτέλεσμα το 2009 να έχουμε γυρίσει αριθμητικά στο 2000! Μειούμενοι είναι και οι γάμοι στις αστικές περιοχές της Μεσσηνίας όλα αυτά τα χρόνια, ενώ αύξηση έχουν παρουσιάσει οι γάμοι στις ημιαστικές περιοχές και σημαντικές αυξομειώσεις στις αγροτικές περιοχές, με τα έτη 2003 και 2005 να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.
Σε ό,τι αφορά τις γεννήσεις τώρα, τα στοιχεία της Μεσσηνίας δείχνουν ότι τα ζευγάρια δε μένουν στο ένα παιδί. Σε σχέση με τους γάμους, η αντιστοίχηση είναι 2,5 γεννήσεις ανά γάμο. Χαρακτηριστικό, επίσης, από τα στοιχεία είναι ότι οι αγροτικές περιοχές ξεπερνούν σημαντικά σε γεννήσεις τις ημιαστικές. Η μεγαλύτερη αύξηση στον τομέα αυτό παρουσιάζεται το 2008, ενώ μειώσεις τα έτη 2001, 2002, 2003, 2004 και 2005.
Οι θάνατοι, από την άλλη πλευρά, δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια να παραμένουν σταθεροί. Τη σκυτάλη σε αυτό το θλιβερό τομέα κρατούν, δυστυχώς, οι αγροτικές περιοχές, με τους θανάτους να είναι διπλάσιοι από αυτούς στις αστικές περιοχές και τριπλάσιοι από εκείνους στις ημιαστικές. Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, με άλλον ένα δυσάρεστο τρόπο η ερημοποίηση της υπαίθρου από άτομα νεαρής ηλικίας και η κυριάρχηση στα χωριά ηλικιωμένων ατόμων, που αρνούνται να αφήσουν τον τόπο τους.
Διευκρίνιση
Εξαρχής να διευκρινίσουμε ότι αστικές περιοχές θεωρούνται τα πολεοδομικά συγκροτήματα που έχουν πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους. Ημιαστικές περιοχές όσες έχουν πληθυσμό από 2.000-9.999 κατοίκους. Τέλος, αγροτικές θεωρούνται οι περιοχές που ο πληθυσμός τους είναι κάτω από 2.000 κατοίκους.
Με στοιχεία από το 'Θάρρος'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages