«Ορθολογική αξιοποίηση Υδατικών Πόρων στο Δήμο Μεσσήνης» - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

«Ορθολογική αξιοποίηση Υδατικών Πόρων στο Δήμο Μεσσήνης»

ΗΜΕΡΙΔΑ για την «Ορθολογική αξιοποίηση Υδατικών Πόρων στο Δήμο Μεσσήνης» έγινε με πρωτοβουλία του δήμου Μεσσήνης, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας και τη Συκική, την Τετάρτη στο δημαρχείο της πόλης. Όλο το υλικό, τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήθηκε από την ημερίδα αυτή, σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ, την Συκική, και της Ένωσης Συνεταιρισμού Μεσσηνίας με ευθύνη του τμήματος αγροτικής ανάπτυξης, υπάρχει βούληση να αξιοποιηθεί από το δήμο Μεσσήνης, θα ταξινομηθεί και ακολούθως θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Δήμου Μεσσήνης.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Βασικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Διευθυντής Διεύθυνσης Υδρογεωλογίας του ΙΓΜΕ, Παναγιώτης Σαμπατακάκης, ο οποίος ανέπτυξε την οδηγία 2000/60, επικεντρώθηκε στη δυναμικότητα των υδατικών πόρων του Δήμου Μεσσήνης, και σε προτάσεις για την ορθολογική αξιοποίηση τους. Οι γεωλογικές δομές του Δήμου προσφέρουν κατάλληλες συνθήκες για την δημιουργία έργων όπως είναι οι εξωποτάμιες λιμνοδεξαμενές με μικρό κόστος και χρόνο κατασκευής και η κατασκευή χαμηλών φραγμάτων. Πρότεινε την Οργάνωση και υλοποίηση Ζωνών Προστασίας σε όλα τα υδροληπτικά έργα ύδρευσης (Βιολογική και χημική Ζώνη), τη Προώθηση Ολοκληρωμένης Μελέτης Ισοζυγίου Προσφοράς – Ζήτησης νερού καθώς και τη Προκαταρκτική Υδρογεωλογική – Υδρολογική Μελέτη για την αξιολόγηση θέσεων Ταμίευσης επιφανειακού νερού. Μεταξύ άλλων, στην ημερίδα μίλησαν ο δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης Φ. Αντωνόπουλος για τη σκοπιμότητα κατασκευής του φράγματος Πλατανόβρυσης, η γεωλόγος Γ. Λαμπροπούλου για το φράγμα στον ποταμό Καρυά, του οποίου η μελέτη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο η πρώτη δε εικόνα είναι ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις γεωλογικές, υδρογεωλογικές, γεωτεχνικές για την κατασκευή του φράγματος.
Ο γεωλόγος, Στ. Σαμπαζιώτης, μίλησε για τις διαδικασίες χορήγησης αδειών χρήσης νερού, τις προτάσεις επί της διαδικασίας καθώς και για τα μέτρα για την ορθολογική αξιοποίηση των υδατίνων πόρων. Αναφορά έκανε και η γεωπόνος του γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Μεσσήνης, Μ. Παπαθανασοπούλου για τη πρόοδο της πορείας εξέτασης των αιτήσεων για τη χορήγηση αδειών χρήσης νερού. Να σημειωθεί πως στο Δήμο Μεσσήνης, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 537 αιτήσεις και έχουν εξεταστεί περίπου 240 απ’ αυτές, ενώ έχουν αποσταλεί 170 εισηγήσεις. Η ημερίδα έκλεισε με διάλογο μεταξύ των παρευρισκομένων με τους ομιλητές καθώς και υποβολή προτάσεων και συντονισμού του Δήμου με τους αρμόδιους φορείς με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages