Κυπαρισσιακός Κόλπος: «Μπλόκο» από Αμυρά για τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Κυπαρισσιακός Κόλπος: «Μπλόκο» από Αμυρά για τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος

 


Mε τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απέκλεισε το ενδεχόμενο τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, απαντώντας χθες το πρωί σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ, Ανδρέα Νικολακόπουλου με θέμα την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο κ. Αμυράς τόνισε πως η κυβέρνηση ούτε θέλει αλλά ούτε μπορεί να τροποποιήσει το Π.Δ. προσθέτοντας ωστόσο ότι τις επόμενες ημέρες θα βγει σε δημόσια διαβούλευση η ειδική περιβαλλοντική μελέτη προκειμένου να καταθέσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι τις απόψεις τους για την ανάπτυξη της περιοχής, με την μελέτη ακολούθως να δείχνει ποιες δραστηριότητες και χρήσεις μπορούν να επιτραπούν.

«Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία»

Ο κ. Νικολακόπουλος στην πρωτολογία του μεταξύ άλλων τόνισε πως «Θεωρώ ότι πρέπει να βρούμε μια ισορροπία τέτοια, η οποία αφενός να αναδεικνύει το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, αφετέρου όμως, να δημιουργεί και να οδηγεί σε ήπιας μορφής επενδύσεις που θα σέβονται το περιβάλλον. Θα ήθελα, λοιπόν, να πω ότι ενώ η προηγούμενη Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν ικανοποιημένη από το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, η δική μας Κυβέρνηση, είχε πει και προεκλογικά ότι θα επανεξετάσει τα ζητήματα τα οποία υπάρχουν εκεί. Και ξέρω πολύ καλά ότι έχει ανατεθεί ήδη μια ειδική περιβαλλοντική μελέτη, την οποία περιμένουν όλοι να ολοκληρωθεί.

Η ειδική περιβαλλοντική μελέτη για τον Κυπαρισσιακό και η «περίφραξη» του ΣτΕ

Ο κ. Αμυράς απαντώντας στον Ηλείο βουλευτή τόνισε: «Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος έχει το ιδιαίτερο πλεονέκτημα, θα έλεγα εγώ, της υπεραξίας να φιλοξενεί τη χελώνα Καρέτα-Καρέτα, δηλαδή τις φωλιές και τον οικότοπο αναπαραγωγής της. Αυτό, λοιπόν, από μόνο του μας δίνει μια μεγάλη ευθύνη, ως χώρα, ένα μεγάλο βάρος και μια υπεραξία απέναντι στο καθήκον μας να προστατεύσουμε αυτό το είδος, που είναι βεβαίως σημαντικό, είναι πρωταρχικό. Οι θαλάσσιες χελώνες προϋπήρχαν των δεινοσαύρων και ελπίζουμε να υπάρχουν και εις το διηνεκές. Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, λοιπόν, είναι η προστατευτέα μας περιοχή, με το αντικείμενο προστασίας.

Έχετε δίκιο, λοιπόν, ότι όντως οι περιοχές Natura για πάρα πολλά χρόνια, δυστυχώς, είχαν μείνει απροστάτευτες ή υπήρχαν τέτοιες απαγορεύσεις, οριζόντιες και αυστηρές, που επέφεραν, όπως πολύ σωστά είπατε, το αντίθετο αποτέλεσμα. Έκαναν τους πολίτες, τους κατοίκους, τις τοπικές κοινότητες να βλέπουν εχθρικά τον τόπο που προστατεύεται, ενώ θα έπρεπε να είναι ένας τόπος υπεραξίας για τους ίδιους και να δίνει πόρους, με ήπιους τρόπους -βεβαίως- και κανόνες.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έτρεξε πάρα πολύ γρήγορα στο να διασφαλίσει τις περιοχές Natura. Σήμερα που μιλάμε, έχουν ολοκληρωθεί επτά ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες -και η δημόσια διαβούλευσή τους έχει ολοκληρωθεί- για περίπου τριάντα πέντε περιοχές της χώρας, από το Λασίθι μέχρι τη Θράκη. Βγαίνουν σε διαβούλευση άλλες τρεις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες τις επόμενες ημέρες. Μέσα σε αυτές θα είναι και η ειδική περιβαλλοντική μελέτη για τον Νομό Ηλείας, για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και για κάποιες άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Ας ρίξουμε μια ματιά λίγο στην προϊστορία του προεδρικού διατάγματος. Το 2018 είχαμε το προεδρικό διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Χαρακτηρίστηκε ως περιοχή προστασίας της φύσης. Καθορίστηκαν οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες και μέτρα περιορισμού.

Κατά του προεδρικού διατάγματος υπεβλήθησαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας επτά αιτήσεις ακύρωσης, οι οποίες απορρίφθηκαν στο σύνολό τους τον Φεβρουάριο του 2021. Επισφραγίστηκε, λοιπόν, η νομιμότητα του προεδρικού διατάγματος.

Άρα, στο ερώτημα ‘’Θα τροποποιήσετε το προεδρικό διάταγμα;’’ η απάντηση είναι πως όχι, δεν μπορούμε να το τροποποιήσουμε, ούτε θέλουμε να το τροποποιήσουμε. Το Συμβούλιο της Επικρατείας μάς έβαλε την «περίφραξη» που πρέπει να υπάρχει για την προστασία της χελώνας Καρέτα-Καρέτα.

Τι κάνουμε, όμως; Ολοκληρώνουμε, όπως σας είπα και θα βγάλουμε σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, την ειδική περιβαλλοντική μελέτη. Εκεί θα έχουμε το κρίσιμο διάστημα, όπου θα κληθούν άπαντες -οι πολίτες μεμονωμένοι, ο δήμος, η περιφέρεια, οι ΜΚΟ, όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της περιοχής με κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας να μας πουν τις απόψεις τους. Θα εκφράσουν τα σχόλιά τους. Η επιστημονική μελέτη, πρέπει να σας πω, θα μας υποδείξει με επιστημονικά τεκμήρια και κριτήρια, ποιες θα είναι αυτές οι δραστηριότητες και οι χρήσεις που πρέπει να επιτραπούν. Δεν θα αποφασίσουν οι μελετητές. Το Υπουργείο θα αποφασίσει, λαμβάνοντας υπόψη του, βεβαίως, την νομολογία και του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και επιμέρους νομολογίες. Εκεί, λοιπόν, θα δούμε με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να επιτρέψουμε την ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων με αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες.

«Πρέπει ακούσουμε και να απευθυνθούμε στους πολίτες»

Στην δευτερολογία του, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος τόνισε πως «ότι πρέπει να ακούσουμε και να απευθυνθούμε στους πολίτες, οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως μια άλλη διάσταση στην περιοχή. Και όταν μιλάμε για τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος προφανώς μιλάμε για μια διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί. Δεν θα γίνει προφανώς αυθαίρετα, δεν θα γίνει χωρίς ειδική περιβαλλοντική μελέτη. Και προφανώς και μετά τις αποφάσεις που είπατε, οι οποίες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας βέβαια δεν μπορούν να μπουν στην ουσία της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η ειδική περιβαλλοντική μελέτη. Πρέπει να αναθεωρηθεί η ειδική περιβαλλοντική μελέτη και να γίνει όλη αυτή η διαδικασία.

Άρα, όταν μιλάμε για τροποποίηση, μιλάμε αφού ακολουθηθεί όλη αυτή η διαδικασία που και εσείς είπατε.

Ωστόσο, αυτό το οποίο πρέπει να δούμε είναι αν αυτή η μελέτη -η οποία είναι πολύ θετικό αυτό που άκουσα ότι στο επόμενο διάστημα θα βγει σε διαβούλευση- έχει κάνει όλες αυτές τις διαδικασίες που απαιτούνται, έτσι ώστε να έχουμε μια αποτύπωση πραγματική της κατάστασης, της ανάγκης προστασίας που έχει αυτή η περιοχή, της πραγματικής όμως ανάγκης προστασίας, δηλαδή να έχει γίνει αυτοψία, έλεγχοι, μετρήσεις και ό,τι απαιτούνται επιστημονικά, προκειμένου να διακριβώσουμε με ακρίβεια την ανάγκη προστασίας της περιοχής.

Πρέπει να δούμε λοιπόν, αν με τη μελέτη αυτή, το Υπουργείο προτίθεται και είναι στις προθέσεις του -αφού λάβει υπόψη του και τις απόψεις των φορέων της περιοχής, της ανάγκης, της ιδιαιτερότητας, του μοναδικού περιβάλλοντος που έχει αλλά και των αναπτυξιακών διαστάσεων που έχει όλη αυτή η περιοχή- να επανεξετάσει και να δει με ένα θετικό μάτι τη δυνατότητα για ήπιας μορφής με σεβασμό στο περιβάλλον επενδύσεις».

«Αναγνωρίζουμε την ανάγκη ανάπτυξης αλλά με κανόνες»

Παίρνοντας τον λόγο, για την δευτερολογία του, ο κ. Αμυράς τόνισε πως «Η δημόσια διαβούλευση ακριβώς αυτόν τον σκοπό έχει, να θέσει επί τάπητος τα στοιχεία και την ουσία της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, έτσι ώστε άπαντες να τοποθετηθούν.

Εμείς βεβαίως ως Υπουργείο Περιβάλλοντος εννοείται και αναγνωρίζουμε την ανάγκη της ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας με επενδυτικές πρωτοβουλίες και δράσεις της τουριστικής ανάπτυξης. Το θέλουμε αυτό. Αλλά βεβαίως, με κανόνες και με απόλυτη ευθυγράμμιση του ιδιαίτερου περιβαλλοντικού χαρακτηριστικού που έχει αυτή η περιοχή, όπως σας είπα, να είναι ένας τόπος φωλεοποίησης -ίσως ο σημαντικότερος- της χελώνας Καρέτα-Καρέτα.

Έτσι λοιπόν, θα πρέπει -και αυτό θα το καταφέρουμε- να επιδιώξουμε την ισορροπία μεταξύ οικολογικής βεβαίως, προστασίας και ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.

Εδώ έχουμε κάποια δεδομένα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Πρώτον, όπως τόνισα, οι μελετητές θα προτείνουν και υποζώνες μέσα στις οποίες θα μπορούν να αναπτυχθούν ανθρωπογενείς δραστηριότητες, αλλά δεν θα αποφασίσουν. Θα αποφασίσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος που έχει όλη την εικόνα μπροστά του, που έχει και τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, που έχει την ευρωπαϊκή νομοθεσία υπόψιν, που έχει την νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων και βεβαίως, έχουμε και κάποια ιδιαίτερα θέματα, όπως το ότι έχουμε καθορίσει τους στόχους διατήρησης φυσικών τόπων και οικοτόπων που αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι έναντι της υποχρέωσή μας απέναντι στην φυσική ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος έχουμε θέσει αριθμητικούς στόχους για το πόσες φωλιές πρέπει να υπάρχουν, για το πόσα άτομα ενός είδους πρέπει να διατηρούνται ανά εποχή. Αυτά είναι δεδομένα, υπάρχει Υπουργική Απόφαση. Αντλούμε βεβαίως από την ευρωπαϊκή εμπειρία εξαιρετικά δεδομένα και οποιαδήποτε τεκμηρίωση, κύριε Νικολακόπουλε θα στηρίζεται σε στοιχεία όχι φετινά ή περσινά μόνο, αλλά σε στοιχεία δεκαπενταετίας. Διότι η περιβαλλοντική προστασία οφείλει να έχει ένα βάθος και γερά θεμέλια».

patrisnews.com

Προεπισκόπηση
Δημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages