Πυροπροστασία-Προσεισμικός έλεγχος σχολικών κτηρίων-Πιστοποίηση παιδικών χαρών….στη Τριφυλία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Πυροπροστασία-Προσεισμικός έλεγχος σχολικών κτηρίων-Πιστοποίηση παιδικών χαρών….στη Τριφυλία


 Του Γιάννη Μερκούρη

Πυροπροστασία… Προσεισμικός έλεγχος σχολικών κτηρίων… Πιστοποίηση παιδικών χαρών….σε αναμονή. Μέχρι πότε;

Μια υπεύθυνη και σύγχρονη Δημοτική Αρχή οφείλει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα του Δήμου και να δίνει λύσεις. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να οραματίζεται και να σχεδιάζει. Σχολικά κτήρια και παιδότοποι πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μέριμνας και να είναι στις προτεραιότητες της κάθε Δημοτικής Αρχής.

Ο προσεισμικός έλεγχος Σχολικών και Δημοτικών κτηρίων είναι έργο των Δήμων. Έχει τη δυνατότητα ο Δήμος Τριφυλίας να πραγματοποιήσει έναν προσεισμικό έλεγχο με το προσωπικό που υπηρετεί στην Τεχνική Υπηρεσία; Οφείλουμε να δεχτούμε ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει αποδυναμωθεί σε επίπεδο προσωπικού. Οι αιτίες γνωστές. Έχει την επιστημονική επάρκεια το προσωπικό να ολοκληρώσει τον προσεισμικό έλεγχο; Ανεπιφύλακτα ναι. Πέραν όμως της δυνατότητας αυτής ο Δήμος μπορεί να αναθέσει τον έλεγχο σε ιδιώτη οικονομικό φορέα με λίγα χρήματα όπως έχουν ενεργήσει πολλές Δημοτικές Αρχές. Ο Σύλλογος Μηχανικών Τριφυλίας, έχει δημόσια τοποθετηθεί ότι προσφέρει εθελοντική και ανιδιοτελή εργασία(20-02-23 ανοικτή επιστολή). Γιατί δεν συνεργάζεται η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου με το Σύλλογο για τον προσεισμικό έλεγχο; Με δεδομένο ότι τα σεισμικά φαινόμενα παρουσιάζουν μια περιοδικότητα και τα περισσότερα κτήρια είναι κτισμένα πριν το 1985,είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος.

Πυροπροστασία σχολικών κτιρίων: Με την 19569/20-03-20 απόφαση του ΥΠΕΣ ο Δήμος εντάχτηκε στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ,ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ VIII,με το ποσό 135.780 ΕΥΡΏ (Μελέτη και Έργο).Το ΔΣ με την 83/20 ομόφωνη απόφασή του αποδέχτηκε τη χρηματοδότηση και η Οικονομική Επιτροπή με την 316/21 απόφασή της παρέλαβε τη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας ύψους 368.000 ευρώ, για όλα τα σχολικά κτήρια του Δήμου. Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2023 υπάρχει ένας ΚΑ ποσού 81.840 ευρώ για «Προμήθεια για την υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου Τριφυλίας». Πού είναι η μελέτη που παραλάβαμε; Η πυροπροστασία ολοκληρώνεται με την προμήθεια πυροσβεστήρων; Ποια εμπόδια βάζει η Αντιπολίτευση; Θέλει η Δημοτική Αρχή την πυροπροστασία ή όχι;

Πιστοποίηση παιδικών χαρών: Οι παιδικές χαρές λειτουργούν με ευθύνη του οικείου Δήμου και η λειτουργία τους δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των παιδιών που τις χρησιμοποιούν(Υ.Α.27934/ΦΕΚ Β΄2029/25-07-2014).Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε ξεκινήσει την κατασκευή πολλών παιδικών χαρών από επιχορήγηση του προγράμματος ΦΙΛΌΔΗΜΟΣ και από ίδια συμμετοχή ύψους τριακοσίων χιλιάδων ευρώ. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το 2020. Ο Δήμος όφειλε να αιτηθεί τη βεβαίωση καταλληλότητας λειτουργίας των παιδικών χαρών από την αρμόδια επιτροπή που λειτουργεί σε επίπεδο Νομού, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρώσει. Στις 5-08-22 ανατέθηκε σε οικονομικό φορέα η παροχή υπηρεσίας «Πιστοποίηση παιδικών χαρών». Η ολοκλήρωση των υπηρεσιών είχε ορίζοντα την 31η Δεκεμβρίου 2022(σύνταξη φύλλων ελέγχου, καθαιρέσεις ,συμπληρώσεις κλπ),υποχρεώσεις δηλαδή του Δήμου ,στις οποίες δεν ανταποκρίθηκε. Έχει υπάρξει αδικαιολόγητη αλλά και επικίνδυνη καθυστέρηση. Οι καλές καιρικές συνθήκες που περιμένουμε θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα και συνακόλουθα και τον κίνδυνο ατυχήματος. Υποχρεούται ο Δήμος να προχωρήσει, άμεσα, στις απαραίτητες ενέργειες και εργασίες όπου χρειάζονται.

Όλες αυτές οι ολιγωρίες και παραλείψεις δεν είναι στοιχεία ανευθυνότητας και ανικανότητας; Είναι καιρός ,έστω και τώρα η Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην προσπαθεί να δικαιολογείται επιρρίπτοντας ευθύνες στην Αντιπολίτευση. Ας αφήσει τα λουλούδια και τα φωτάκια και να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα του Δήμου. Ψηφισμένα ποσά σε τεχνικά προγράμματα δεν έχουν ακόμη μετατραπεί σε έργα!! Η κοινωνία απαιτεί υπεύθυνη ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages