ΣΤΟΥΣ ΤΟΕΒ ακριβαίνει κι άλλο το αρδευτικό νερό αυτό το καλοκαίρι - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 25 Απριλίου 2023

ΣΤΟΥΣ ΤΟΕΒ ακριβαίνει κι άλλο το αρδευτικό νερό αυτό το καλοκαίρι

 




Με «καπέλο» από 1 έως 12 ευρώ το στρέµµα, θα κληθούν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους φέτος το καλοκαίρι πολλοί αγρότες, καθώς οι κατά τόπους ΤΟΕΒ, ένας µετά τον άλλον και µε ελάχιστες εξαιρέσεις, µπήκαν στη λογική των αναπροσαρµογών στα τέλη άρδευσης, µε επίκληση της επιβάρυνσης στη λειτουργία τους, από τις αυξήσεις στο ρεύµα.

Λεωνίδας Λιάμης

Στον κάµπο της δυτικής Θεσσαλονίκης, για παράδειγµα, ο ΤΟΕΒ Αγίου Αθανασίου, που αρδεύει περίπου 55.000 στρέµµατα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Οργανισµού, Θανάσης Βαδαρλής, η γενική συνέλευση ενέκρινε την αύξηση του τέλους στα 20 ευρώ το στρέµµα, από τα 17 ευρώ που ήταν έως και την περσινή σεζόν. «Η αύξηση δεν έγινε ελαφρά την καρδία. ∆εν γινόταν διαφορετικά, γιατί ο προϋπολογισµός δεν µας έβγαινε», µας εξήγησε, επισηµαίνοντας πως επειδή στην περιοχή, λόγω ορυζοκαλλιέργειας, απαιτείται πολύ νερό, ο ΤΟΕΒ το ανακυκλώνει και αυτό προϋποθέτει τη χρήση ενεργοβόρου εξοπλισµού.

∆εν βγαινουν οι προϋπολογισµοί

Με 3 ευρώ το στρέµµα επιπλέον, θα τιµολογεί φέτος την άρδευση και ο ΤΟΕΒ Χαλάστρας, που εξυπηρετεί περί τα 50.000 στρέµµατα µε ρύζι και άλλα 20.000 στρέµµατα µε βαµβάκι, τριφύλλι και καλαµπόκι. «Κάναµε την ελάχιστη δυνατή αύξηση και θα το παλέψουµε, γιατί πέρυσι µας τα λειτουργικά µας έξοδα ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ, αυξηµένα κατά 20%» τονίζει ο πρόεδρος του φορέα, Γιώργος Κανάκας, διευκρινίζοντας πως για το ρύζι πλέον το αρδευτικό τέλος θα ανέρχεται στα 23 ευρώ το στρέµµα, από 20 ευρώ πέρσι και για στις υπόλοιπες καλλιέργειες στα 18 ευρώ, από τα 15 ευρώ το στρέµµα, αντίστοιχα.

Προσπάθεια να στηρίξει τους παραγωγούς σε µια πολύ δύσκολη χρονιά, όπως προοιωνίζεται το 2023, επιχειρεί φέτος ο ΤΟΕΒ Νέας Χαλκηδόνας και κράτησε σταθερά τα τιµολόγια, τονίζει ο πρόεδρος του οργανισµού, Παναγιώτης Στράτος. Στα γειτονικά Γιαννιτσά, όπως είπε ο πρόεδρός του τοπικού ΤΟΕΒ, Νίκος Κουµαρτζούδης, αποφασίστηκε αύξηση του τέλους άρδευσης από τα 26 στα 32 ευρώ το στρέµµα φέτος, ενώ στη Φλώρινα, ο ΤΟΕΒ της περιοχής, που αρδεύει περί τα 13.500 στρέµµατα µε φασόλια, σύµφωνα µε τον πρόεδρο, Μιχάλη Ναλµπαντίδη, υπήρξε αύξηση από τα 30 ευρώ στα 42 ευρώ το στρέµµα.

Μείωση υπό προϋποθέσεις

Στην περιοχή του Σιδηροκάστρου Σερρών, ο οµώνυµος ΤΟΕΒ προχώρησε σε µείωση των τιµολογίων φέτος στα 18 ευρώ το στρέµµα για τα σιτηρά και στα 24 ευρώ το στρέµµα για τις υπόλοιπες καλλιέργειες (σ. σ. βαµβάκι, καλαµπόκι, τριφύλλι, ηλίανθος κλπ) εάν πληρώσουν έως τέλος Ιουλίου και 28 ευρώ το στρέµµα αν εξοφλήσουν στο τέλος του έτους. Όπως µας είπε ο πρόεδρος του φορέα, Λάζαρος Φέκας, πέρσι λόγω των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύµατος είχαν γίνει σηµαντικές αυξήσεις στο τέλος άρδευσης, οπότε κρίθηκε φέτος σκόπιµο να µειωθούν. Τοπικά ο ΤΟΕΒ προ ηµερών υπέγραψε µια σύµβαση έργου 9 εκατ. ευρώ, για τον εκσυγχρονισµό του δικτύου άρδευσης, µε χρόνο αποπεράτωσης τους 20 µήνες και προσδοκία για σηµαντική µείωση των απωλειών, που θα επιτρέψει µεταξύ άλλων και τη δικαιότερη κατανοµή εισφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages