ΣΗΡΙΑΛ το Τεχνικό Πρόγραμμα Τριφυλίας-Υπερψηφίστηκε ξανά από την Αντιπολίτευση - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

ΣΗΡΙΑΛ το Τεχνικό Πρόγραμμα Τριφυλίας-Υπερψηφίστηκε ξανά από την Αντιπολίτευση




 
Υπερψηφίστηκε ξανά η εναλλακτική πρόταση 16 δημοτικών συμβούλων Τριφυλίας για το τεχνικό πρόγραμμα έτους 2023 στην προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Σώματ
ος, με βολές από την αντιπολίτευση προς τη Δημοτική Αρχή Λεβεντάκη και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι δε συμμορφώνονται με την απόφαση του υπερκείμενου θεσμικού οργάνου, της Β΄ Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152, και τον αντιδήμαρχο Αντώνιο Βλάχο να αναφέρει ότι «στερείται νομιμότητας η εναλλακτική».Από τη συνεδρίαση, απόντος του δημάρχου Γεωργίου Λεβεντάκη, δεν έλειψαν οι κόντρες και οι λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ αντιδημάρχων και επικεφαλής και δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, ενώ σημειώθηκαν και δύο διακοπές.

Ένταση σημειώθηκε και επειδή ο πρόεδρος δεν έθετε σε ψηφοφορία την εναλλακτική πρόταση, με τους Παναγιώτη Κατσίβελα, Γιάννη Μερκούρη, Γιάννη Παρασκευόπουλο, Σταματία Αλεξοπούλου, Παναγιώτη Τσαφαρά και Αγγελή Κοροβίλα να ζητούν να τεθεί σε ψηφοφορία η εναλλακτική πρόταση και τη Χάιδω Παναγιωτοπούλου όρθια να ζητά τα πρακτικά για να τα καταθέσουν στην Εισαγγελία για παράβαση καθήκοντος του προέδρου.

Τελικά, έγινε ψηφοφορία και υπερψηφίστηκε η εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης.

Στη με αριθμό 4218/19-04-2023 εναλλακτική πρόταση των κ.κ. Κατσίβελα, Μερκούρη, Κατσούλα, Καναλουπίτη, Παναγιωτοπούλου, Πανουσιοπούλου, Αντωνόπουλου, Αδρακτά, Αλεξοπούλου, Τσαφαρά, Ανδρινόπουλου, Καμπύλη-Ανδρινοπούλου, Δριμή, Παρασκευόπουλου, Κοροβίλα και Αλευρά αναγράφεται εισαγωγικά:

«Στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων μας, καταθέτουμε σχέδιο εναλλακτικής πρότασης τεχνικού προγράμματος 2023 στην 3/6-3-23 ΑΕΕ, για τους παρακάτω λόγους: 1. Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το αρμόδιο όργανο για τη διάθεση πιστώσεων από ίδιους πόρους του Δήμου. 2. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην αριθ.31787/12-04-2023 απόφασή της “Έλεγχος νομιμότητας της αριθ.33/2023 ΑΔΣ(συνέχεια της 1/23ΑΔΣ) του Δήμου Τριφυλίας αναφορικά με την Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος οικονομικού έτους 2023” δε λαμβάνει υπόψη την απόφαση της Β΄ Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 (Απόφαση 19/πρακτικό 10/10-12-2022), σύμφωνα με την οποία γίνεται δεκτή η προσφυγή Δημοτικών Συμβούλων κατά της 234285/4-2-22 Απόφασης του Συντονιστή ΑΔ (αφορά στην 160/21ΑΔΣ και 284/21ΑΟΕ). 3. Επικαλείται την 2650/10-03-23 εισήγηση της Αναπληρώτριας Προϊσταμένης της Τ.Υ. και παραβλέπει την 1 και 33/2023 ΑΔΣ, του κατ’ εξοχήν αποφασιστικού οργάνου του Δήμου (άρθρο 65ν.3852). 4. Με την αριθ.27/23 ΑΔΣ ανακλήθηκαν όλες οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου που αφορούσαν στη διάθεση πιστώσεων από ίδιους πόρους για την ανάπλαση της πλατείας Γαργαλιάνων.

Το σχέδιο εναλλακτικής πρότασης είναι ισοσκελισμένο, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του Δήμου. Για το τεχνικό πρόγραμμα καθαριότητας και του αυτοτελούς γραφείου προγραμματισμού συμφωνούμε με την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής…». Ακολουθούσαν, δε, σχετικοί πίνακες.

Επί της εναλλακτικής πρότασης εκδόθηκε η με αριθ. 4218/19-04-2023 εισήγηση της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, που αναφέρει ότι η εναλλακτική πρόταση δεν είναι σύννομη και δεν μπορεί να υλοποιηθεί όσον αφορά στο έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων και τον Κωδικό του, με μοναδικό ποσό το ποσό της χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου και όχι και των Ίδιων Πόρων, επειδή ο Δήμος έχει δεσμευτεί με αποφάσεις της Ο.Ε. και το έργο βρίσκεται σε στάδιο διαδικασίας σύμβασης.

Τον ισχυρισμό αυτό αντικρούει η αντιπολίτευση, τονίζοντας την απόφαση της Β’ Ειδικής Επιτροπής που αναφέρει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το όργανο με την αποφασιστική αρμοδιότητα και όχι η Ο.Ε. Επίσης, ότι με την απόφασή της η Β’ Ειδική Επιτροπή έκανε δεκτή την προσφυγή δημοτικών συμβούλων, κρίνοντας παράνομη απόφαση της Αποκεντρωμένης που είχε ακυρώσει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τον Κωδικό της ανάπλασης πλατείας Γαργαλιάνων με μόνο το ποσό της χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου και όχι τους Ι.Π., και στην οποία απόφαση της Β’ Ειδικής Επιτροπής ρητά αναγράφεται ότι οι μεταγενέστερες αποφάσεις της Ο.Ε. δεν είναι νόμιμες…

Ο κ. Βλάχος ζήτησε από την αντιπολίτευση να συμμορφωθούν με την Αποκεντρωμένη και το Συντονιστή που ακύρωσε την προηγούμενη απόφαση για το Τ.Π. με την εναλλακτική, σημειώνοντας: «Δεν έχουμε τεχνικό πρόγραμμα».

Ο Παναγιώτης Κατσίβελας μίλησε για εκβιαστικά διλήμματα της Δημοτικής Αρχής από την αρχή της θητείας της και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει άνθρωπος στην αίθουσα (σ.σ. από την αντιπολίτευση) που να μην έχει υβριστεί και λοιδορηθεί, ακόμη κι εκείνοι που συνεργάστηκαν με το δήμαρχο, όταν αποχώρησαν αυτό έγινε με διασυρμό».

Έκανε ακόμη λόγο για εμμονή στο θέμα της πλατείας Γαργαλιάνων, σημειώνοντας ότι προκλήθηκαν και λοιδορήθηκαν. Τόνισε δε πως η Δημοτική Αρχή έχει αργήσει για Τ.Π. και προϋπολογισμό, σημειώνοντας «είστε ανίκανοι» και προσθέτοντας: «Εμείς δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν γραμματέα Αποκεντρωμένης όταν οι υποθέσεις έχουν πάει σε υπερκείμενα όργανα».

Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου σημείωσε ότι «στις 19 Απριλίου συζητάμε για Τ.Π. και κάθε χρόνο στη θητεία του κ. Λεβεντάκη δεν έχει περάσει το Τ.Π. πριν από το τέλος του έτους». Και συμπλήρωσε: «Η δυσλειτουργία οφείλεται στις επιλογές και την κακοδιοίκηση της Δημοτικής Αρχής», ενώ αναφέρθηκε «σε αλαζονεία, μόνο εγώ μπορώ, ύβρεις, διασυρμό και μηνύσεις από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής».

«Κύριοι, είστε υπεύθυνοι που δεν έχει Τ.Π. και προϋπολογισμό 19 Απριλίου ο Δήμος Τριφυλίας», είπε η κα Παναγιωτοπούλου και αναφέρθηκε στην απόφαση της Β’ Ειδικής Επιτροπής και την απόφαση του ΣτΕ.

Η Σταματία Αλεξοπούλου τόνισε πως σε καμία περίπτωση δε φταίει η αντιπολίτευση και ότι ψηφίζουν την εναλλακτική πρόταση.

Η Μαγδαληνή Καμπύλη – Ανδρινόπουλου τόνισε πως έφτασε Απρίλιος και δεν έχουν Τ.Π. και προϋπολογισμό, ενώ έχουν χαρτιά και αποφάσεις στα χέρια τους από τη Β’ Ειδική Επιτροπή και το ΣτΕ, που δικαιώνουν την αντιπολίτευση για το θέμα της πλατείας και τον κωδικό στο Τ.Π. Γι’ αυτό ψηφίζουν την εναλλακτική.

Η σύγκληση για έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη του Πάσχα τούς εκθέτει και τους προσβάλει τόνισε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Δημοτική Αρχή.

Ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος είπε πως φταίει ο εκλογικός νόμος αλλά έχουν ευθύνες και η αντιπολίτευση και η Δημοτική Αρχή και να βάλουν νερό στο κρασί τους να βρεθεί λύση.

Στο ίδιο έργο θεατές και ακροατές τόνισε πως είναι ο Σαράντος Κουκούμης, κάνοντας λόγο για εμμονή της Δημοτικής Αρχής στο θέμα της πλατείας Γαργαλιάνων «λες και δεν υπάρχουν άλλες ανάγκες».

Είναι το λιγότερο αστείο να ισχυρίζεται η συμπολίτευση ότι φταίει η αντιπολίτευση, είπε ο Γιάννης Μερκούρης, σημειώνοντας πως την απόφαση της Β’ Ειδικής Επιτροπή την αποδέχτηκε η Δημοτική Αρχή και δεν την πρόσβαλλε, ενώ την κάλεσε να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των υπερκείμενων οργάνων, όπως είναι η Β’ Ειδική Επιτροπή, αλλά και το ΣτΕ με την προσωρινή διαταγή.

Ο μόνος λόγος καθυστέρησης είναι η εμμονή της Δημοτικής Αρχής, είπε ο Παναγιώτης Τσαφαράς και συμπλήρωσε: «Ποια είναι η Αποκεντρωμένη και ποια η υπερκείμενη Αρχή και τι λέει η απόφασή της;», τονίζοντας: «Μη βάζετε την αντιπολίτευση μπροστά για να καλύψετε δικές σας αδυναμίες».

«Εδώ και μια τριετία στο ίδιο έργο θεατές. Εσείς έχετε την ευθύνη, εσείς διοικείτε. Μην τα βάζετε με την αντιπολίτευση. Βάλτε τα με τον εαυτό σας», είπε ο Αγγελής Κοροβίλας. Καταληκτικά ο Παναγιώτης Κατσίβελας είπε: «Όχι πραξικοπήματα, όχι υποκλοπές, όχι εξυπνάκηδες…».

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages