Τριφυλία: «Ξαφνικός θάνατος στις ιδιοκτησίες» η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Τριφυλία: «Ξαφνικός θάνατος στις ιδιοκτησίες» η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης

 


Ξαφνικός θάνατος» για τις ιδιοκτησίες προκαλείται από την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης με απόφαση του ΣτΕ, όπως τονίστηκε  στην ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Μηχανικών Τριφυλίας και του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας στην Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων.

Η απόφαση, όπως ειπώθηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Μηχανικών, Νίκο Αναστασόπουλο, ανατρέπει τα ισχύοντα της νομοθεσίας από το 1928 με πάρα πολλές συνέπειες, καθώς τίθενται σε αμφισβήτηση οικοδομικές άδειες από το 1985 έως σήμερα, ακυρώνονται αποφάσεις με δικλείδες ασφαλείας για την Ε.Σ.Δ., ανατρέπονται διαδικασίες αγοραπωλησιών, αγοραπωλησίες δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ παγώνουν, σταματούν ή ακυρώνονται, αναστέλλονται ή ακυρώνονται μικρές ή μεγάλες επενδύσεις, το ίδιο και προγράμματα. 

Το ακαριαίο πάγωμα της εκτός σχεδίου δόμησης, σημειώθηκε ακόμη, θα δημιουργήσει μια καινούργια γενιά αυθαιρέτων, ενώ ήδη στις Υπηρεσίες Δόμησης επικρατεί χάος, καθώς σε τουριστικές περιοχές εκδίδονται άδειες τώρα, ενώ σε άλλες περιοχές όχι. 

Συγκεκριμένα, για τη Δ.Κ. Γαργαλιάνων τονίστηκε ότι υποβαθμίζεται η αξία της γης στο παραλιακό μέτωπο, στη ζώνη από Λαγκούβαρδο μέχρι Costa Navarino, ενώ σε αρκετές χιλιάδες στρέμματα δε θα μπορεί να οικοδομηθεί τίποτα παρά μόνο εάν τηρείται ο κανόνας της αρτιότητας. 

Το ενδιαφέρον πλέον θα στραφεί σε μεγάλα γήπεδα σε επαρχιακούς και εθνικούς δρόμους και έτσι θα υπάρχει γραμμική δόμηση, θα ακυρώνεται ο λειτουργικός χαρακτήρας ενός δρόμου και θα προκαλούνται προβλήματα. 

«Στους Γαργαλιάνους δεν έχουμε πολεοδομημένη γη σε απόθεμα. Στην Τριφυλία δεν έχουμε χωρικά σχέδια, δεν έχουμε επεκτάσεις οικισμών. Αν απαγορευτεί και η εκτός σχεδίου δόμηση, είναι ένας ξαφνικός θάνατος για τις ιδιοκτησίες» σχολιάστηκε. 

Η δικηγόρος Βάσω Μαρίνη αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο από το 1928 έως σήμερα, τονίζοντας πως ο κοινόχρηστος δρόμος είναι νομική έννοια και είναι ο δρόμος που έχει χαρακτηριστεί με διοικητική πράξη ή είναι προϋπάρχων του 1923 και με αποφάσεις του ΣτΕ τέτοιος είναι μόνο με υπουργικές αποφάσεις και όχι αποφάσεις νομάρχη ή περιφερειάρχη.

Η 176/2023 απόφαση του ΣτΕ, είπε, αποτελεί βόμβα, καταργεί τη δόμηση εκτός σχεδίου και είναι απολύτως αντίθετη στο νόμο…

Σε δήλωσή του ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε πως «ο Σύλλογος Μηχανικών Τριφυλίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας καλέσαμε τον κόσμο εδώ για να κάνουμε μια ενημέρωση σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, η οποία, το τελευταίο διάστημα, με μια απόφαση του ΣτΕ, πάει προς κατάργηση. 

Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση πάνω στο θέμα αυτό προς τους πολίτες και αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε τη συγκέντρωση. Η απόφαση αυτή τινάζει στον αέρα όσα ξέραμε για την εκτός σχεδίου δόμηση, άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί από το 1985 έως σήμερα βρίσκονται στον αέρα, αγοραπωλησίες οι οποίες έχουν γίνει με υψηλό τίμημα κι αυτές είναι στον αέρα. 

Ο κόσμος εμπιστεύθηκε τόσα χρόνια το ελληνικό κράτος και επένδυσε χρήματα στη γη αγοράζοντας ένα κτήμα ή ένα οικόπεδο με σκοπό να οικοδομήσει, να πουλήσει, να δώσει στο παιδί του και λοιπά, και σήμερα βρίσκεται ξαφνικά το κτήμα αυτό να μην έχει καμία αξία. Είναι μια απόφαση η οποία, στην ουσία, θέλει ν’ απαξιώσει την αξία της γης, να ρίξει την αξία της γης και στοχεύει στη φτωχοποίηση του κόσμου, του ελληνικού λαού. Ειδικά για το Δήμο Τριφυλίας, που είναι ένας Δήμος ο οποίος δεν έχει ούτε Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ούτε απόθεμα πολεοδομημένης γης, η απόφαση αυτή της απαγόρευσης της εκτός σχεδίου δόμησης σημαίνει ξαφνικό θάνατο για τα δικαιώματα που έχει ο κόσμος στην εκτός σχεδίου δόμηση. 

Η απόφαση αυτή αφορά στο 95% των γηπέδων που βρίσκονται στην εκτός σχεδίου περιοχή, άρα λοιπόν είναι – στην ουσία – καθολικό. Θα μπορούν να οικοδομήσουν μόνο τα οικόπεδα εκείνα τα οποία έχουν πρόσωπο σε εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους, μιας και δρόμους προϋφιστάμενους του 1923 και αναγνωρισμένους, όπως λέει η απόφαση του ΣτΕ, δεν έχουμε στην περιοχή μας. Κι όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά γενικά. Και δεν είναι εύκολο να κινηθεί μια τέτοια διαδικασία. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, είχε δεσμευτεί να νομοθετήσει αλλά όλο αυτό το διάστημα δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια και την τελευταία στιγμή δήλωσε ότι το θέμα θέλει περαιτέρω επεξεργασία και το παρέπεμψε στις καλένδες, για μετά τις εκλογές». 

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages